Cilt kanseri olanlar dikkat

Düzenleyen:
Cilt kanseri olanlar dikkat

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

​Hem erkeklerde hem kadınlarda en çok görülen kanser türü cilt kanseridir. Vücudumuzun en fazla güneş gören bölgeleri aynı zamanda cilt kanserinin de en sık görüldüğü yerlerdir. Özellikle dudak bölgesinde görülen kanserler, çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Ciddi dudak kayıplarının önüne geçebilecek tekniği geliştiren Türk Hekimi KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu konuyla ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Dudak Yoksunluğu Çeşitli Problemlere Yol Açıyor

Geliştirmiş olduğu 6 farklı cerrahi tekniği tıp literatürüne kazandıran KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu; “Dudak yoksunluğu ilk olarak beslenme şeklini etkiler ve vücut ağırlıklı olarak sıvı besin ya da yumuşak gıda ile enerji ihtiyacını karşılar. Ancak kısıtlı gıda vücut için yetersiz kalabilir ve bağışıklık sistemi zayıflayarak vücut hastalıklara karşı savunmasız kalır. 

Dudaklarını kaybeden hasta için konuşmak artık sıradan bir eylem olmaktan çıkar ve iletişim kurma güçlüğü yaşamaya başlar. Birçok sesi tam olarak çıkaramaz. İletişim zorlaştıkça da birey kendini yalnız ve savunmasız hissedebilir. Kişi aynaya baktığında kendisini fiziksel görünüş olarak eksik bulabilir ve bu farklılık kişide depresyon, bunalım ya da özgüven sorunları gibi psikolojik travmalara zemin hazırlayabilir. 

Cilt kanserinin sıklıkla görüldüğü dudak bölgesinde hastalığın ilerlemiş olduğu durumlarda ciddi dudak kayıpları yaşanabiliyordu ve yukarıda saydığım tüm problemler ne yazık ki bu hastalar için kaçınılmazdı. Ancak geliştirmiş olduğumuz teknik sayesinde dudak bölgesinde görülen cilt kanserlerinde dudakların aşırı küçültülmesi artık problem olmaktan çıktı. “ dedi.

KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, ”Hastaların dudaklarındaki cilt kanseri geç tanı konmuşsa ya da büyükse, bu durumda ameliyat sırasında dudaklarının büyük kısmının alınması gerekebilir. Bu durum hastanın dudaklarının küçülmesine yol açar. Unutmayın ki bazen dudaklarının yarısından fazlasının alınması gereken hastalarla karşılaşabiliyoruz. Dudakları küçülen hastalarda etkili konuşma ve yemek yeme gibi yaşamsal fonksiyonlarda ya da estetik anlamda sorunlar yaşanabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...