Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Öğrencinin kayıpları eğitimle sınırlı değil

Öğrencinin kayıpları eğitimle sınırlı değil

EĞİTİM Haberleri

Okulların kapalı olmasının beraberinde daha büyük problemler getireceği düşünülüyor. Özellikle 1-4 arası kademelerde okulların açılması “gereklilik” olarak görülüyor.

Mahmut ÖZAY İSTANBUL- ANALİZ
Koronavirüs bütün alanlarda olduğu gibi eğitime de büyük darbe vurdu.
Virüsün pik yapması ile birlikte Türkiye'de mart ayında okullara kilit vuruldu.
Yasakların gevşetilmesi ile birlikte ülkemizde yüz yüze eğitimde bazı kademeler için iki günlüğüne zil sesi çaldı.
İkinci dalga ile birlikte Türkiye'de okullar yeniden evlere taşındı. Bütün kademelerde okullar açılıyor derken yine kapandı. Sadece anaokulu ve kreşler açık kalacak.

DAHA BÜYÜK SORUNLAR DOĞURUR
Dünyadan örnekler veren eğitimciler karara tepkili... 
Okulların kapalı olmasının beraberinde daha büyük sorunlar getireceğini düşünüyorlar. Özelikle 1-4 arası kademelerde okulların açılmasının gerektiğine vurgu yapılıyor. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel "Merkezi sınavlara girecek öğrenciler başta olmak üzere yüz yüze eğitim, kademeli olarak başlamalıdır. Unutmayalım ki çocuklarımız, bilim alanında sadece ülkemizdeki çocuklarla değil dünyanın dört bir yanındaki akranlarıyla yarışmaktadır" çıkışı geldi.

BM: OKULLAR AÇIK KALMALI
Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası geçtiğimiz günlerde yayımladıkları ortak raporda virüse riskine rağmen okuların açık kalması uyarısında bulunmuştu. Raporda özellikle yoksul
ülkelerde çocukların eğitimden uzak kalmalarının oluşturduğu zararın koronavirüs hastalığından daha büyük olduğuna vurgu yapmıştı. 
Peki, Türkiye'de durumlar böyle iken dünyada nasıl? Onun cevabını aradık.
Türk Eğitim Derneğinin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM'in, UNESCO verilerine dayandırdığı bilgiye göre 16 Kasım 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 125’inde okullar tamamen açık, 59’unda ise kısmen açık. Okullar üç ülkede ara tatilde, 23 ülkede ise kapalı.
 
-ALMANYA
*2020-2021 eğitim öğretim yılı 10 Ağustos 2020 itibarıyla başladı.
*Öğrencilerin okula dönmesi için alınan önlemler arasında, öğrencilerin gruplara bölünmesi, her gruba okul bahçesinde, tuvaletlerde ve yemekhanede kendi alanının verilmesi böylece grup dışındakilerle temasın azaltılması veya kesilmesi yer alıyor.
*Enfeksiyon durumunda okul değil yerel sağlık yetkililerinin karar vermesi gerekiyor.
*Pozitif vaka görülen okullarda öğrenci grupları ve okul bazlı karantinalar sebebiyle eğitime ara verilse de ülke çapına yansıyan bir kapatma söz konusu olmadı.
*30 Kasım’a kadar uygulanacak kısıtlamalar kapsamında sinemalar, tiyatrolar, spor salonları, havuzlar, restoranlar (paket servis hariç) ve barlar kapatıldı. Ancak okullar ve kreşlerin tümü bu kısıtlamaların dışında tutuldu.
 
-DANİMARKA 
*Avrupa’da okullarını yeniden açan ilk ülke Danimarka. 15 Nisan’dan itibaren kademeli olarak okullar açıldı. Önce bebek ve çocuk bakım evleri, okul öncesi eğitim kurumları ve *1. sınıftan 5. sınıfa kadar olan okullar, ardından ortaokullar, en son ise liseler açıldı.
*2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
*Öğrencilerin siperlik takması zorunlu tutuldu. Sadece 4 yaş okul öncesi için zorunlu değil.
 
-İNGİLTERE
*2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
*Çocukların farklı öğrencilerle temaslarının önlenmesi için yaş gruplarına göre zamanlamalar belirlendi.
*Teneffüs saatleri ve giriş çıkışlar yaş gruplarına göre farklılaştırıldı.
*Çocuğunu geçerli bir sebebi olmaksızın okula göndermeyen ailelere para cezası uygulanıyor.
*Lise öğrencileri ve öğretmenler için sınıf dışındaki alanlarda maske zorunluluğu getirildi.
*İlkokullarda maske takmak zorunlu olmasa da okullar sosyal mesafenin güvenli bir şekilde yönetilemediği kapalı ortak alanlarda öğrencilerden maske takmalarını isteme hakkına sahip.
 
-FRANSA
*2020-2021 eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2020 itibarıyla başladı.
*Sınıfların düzenli olarak havalandırılması zorunlu tutuldu.
*Başlangıçta 11 yaş üstü çocuklar için geçerli olan maske takma zorunluluğu, daha sonra tüm öğrenciler için getirildi.
*Fransa 1 Aralık’a kadar ulusal tecrit altında bulunuyor. Bu kapsamda, insanlar sadece haklı sebeplerle (işe gitmek, temel malzeme satın almak, tıbbi yardım almak ve günde 1 saat egzersiz yapmak) evden dışarı çıkabiliyor. Gerekli olmayan tüm mağazalar ile restoranlar ve barlar kapatıldı. Okullar ve kreşler açık durumda.
 
VAKALAR ARTTI, OKULLARI KAPATTILAR
Vaka artışı nedeniyle okullarını (kısa süreli) tekrar kapatan ülkeler ve bölgelerde yok değil...
Ekim ortası itibarıyla bazı ülkelerde vaka sayılarının artması ve risk seviyesinin yükselmesine bağlı olarak il/eyalet bazında kapatmalar gibi daha geniş kapsamlı kapatmalar da oldu. İşte yüz yüze eğitime kısa süreli de olsa ara veren örnekler:
 
-AVUSTURYA
*17 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında yeni kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamalarda ilk ve orta dereceli okulların da kapanması ve uzaktan eğitimin sürdürülmesi kararı verildi. Ayrıca, eczaneler, gıda mağazaları, bankalar ve postaneler dışında kalan ve gerekli olmayan tüm dükkânlar kapatıldı.
 
-YUNANİSTAN
*16 Kasım itibarıyla ilkokullar, anaokulları ve gündüz bakım evleri iki hafta süreyle kapatıldı. 
 
-İTALYA
*Vaka oranları dikkate alınarak bölgeler yeşil, sarı ve kırmızı bölge olarak tanımlanıyor.
*En fazla vaka oranının görüldüğü kırmızı bölgelerde kuaför ve güzellik salonları, barlar, restoranlar kapatıldı. Yalnızca eczaneler, süpermarketler, fabrikalar ve temel hizmetler açık durumda. Kırmızı bölgelerde lise ve üniversitelerde uzaktan eğitim yapılıyor.
 
-ÇEK CUMHURİYETİ
*1 Eylül’de tüm seviyelerde okullar tamamen açıldı. Ancak ülke genelinde alınan kısıtlamalardan okullar da etkilendi.
*12 Ekim’de ortaöğretim kurumlarında ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçildi. Pratik ve klinik eğitimler bu uygulamanın dışında tutuldu. İlkokul üst kademelerindeki öğrencilerin iki gruba ayrılarak farklı zamanlarda okula gideceği açıklandı.
*14 Ekim’de ilkokulların alt kademelerinin de kapanması kararı verildi.
*2 Kasım itibarıyla ilköğretim ve ortaöğretimdeki tüm okullarda uzaktan eğitime geçildi. Anaokulu, kreş ve bebek bakım evleri kapatılmadı.
*18 Kasım’da ilkokul 1. ve 2. sınıfların yüz yüze eğitime yeniden başlayacağı ve yüz korumalarının takılmasının zorunlu olduğu açıklandı.
 
-ABD - BOSTON 
*1 Ekim’de yüz yüze eğitim başladı.
*Vaka sayısının artması sebebiyle 22 Ekim itibarıyla tüm okullar kapatıldı, uzaktan eğitime geçildi.
 
-KUZEY İRLANDA
*14 Ekim’de ülke genelinde yeme içme sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde yeni kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Kısıtlamaların dört hafta süreceği açıklandı.
*Ara tatil zamanında yapılan düzenleme ile 19 Ekim itibarıyla okullar iki hafta kapatıldı. Bu süre tatil olduğu için uzaktan eğitim yapılmayacağı ifade edildi.
*Üniversitelere de uzaktan eğitime geçmeleri tavsiye edildi.
*2 Kasım’da okullar yeniden açıldı.
 
-ROMANYA
*18 Ekim’de yapılan açıklamaya göre Başkent Bükreş’te son 14 gün içinde 1000 kişi başına düşen vaka sayısı üçü geçtiği için sarı senaryodan kırmızı senaryoya geçildi.
*Kırmızı senaryo gereği tüm dış mekânlarda maske kullanmak zorunlu hale getirildi; tiyatro, sinema, restoran ve okullar kapatıldı.
*Eğitimin yalnızca çevrimiçi olarak devam edeceği açıklandı.
*12 yaşından küçük çocukların ebeveynlerinden birinin evde kalması için maaşının %75’inin devlet tarafından karşılanacağı açıklandı.
 
-RUSYA
*Başkent Moskova’da vaka sayısının artmasına bağlı olarak 5-18 Ekim arasında okullar tatil edildi.
*19 Ekim itibarıyla tüm okulların açılması bekleniyordu. Ancak yapılan açıklama ile yalnızca 1. sınıftan 5. sınıfa kadar olan öğrenciler için okulların açılacağı belirtildi. 6. sınıftan 11. sınıfa kadar olan öğrencilerin 22 Kasım’a kadar çevrimiçi derslere devam edeceği açıklandı.
 
GİDİŞATA GÖRE TABLO DEĞİŞİYOR 
UNESCO verilerine göre 31 Ağustos- 9 Kasım tarihlerinde ise toplam 210 ülkeden 121’inde okullar tamamen açıktı. 61 ülkede ise okullar kısmen açıktı. O sürede okullar beş ülkede ara tatilde iken 23 ülkede ise kapalıydı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...