Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tercih yapmayı bilmiyoruz

Tercih yapmayı bilmiyoruz

EĞİTİM Haberleri

Son yıllarda üniversiteli olduğu hâlde sınava bir kez daha girenlerin sayısında artış var. Bu yıl imtihana başvuranların 4’te 1’i üniversiteli. Geçmişten beri birikerek gelen mezun öğrenci sayısı da devreye girince bu ekstra bir kalabalık oluşturuyor. Bu tablonun sebebini ve yapılması gerekenleri sınav öncesi eğitim uzmanı Salim Ünsal ile konuştuk.

MAHMUT ÖZAY

“Sınava çalışıldığı kadar tercihlere kafa yormuyoruz, puan zayi olmasın diye tercih yapıyoruz” diyen Ünsal şunları söyledi: YKS’ye bu yıl 2 milyon 607 bin 503 aday başvuruda bulundu. Bunun 955 bin 632’si lise son sınıf öğrencisi ve 1 milyon 651 bin 871’i de mezun adaylardan oluşuyor. Geçmişte bölüm, program fark etmeksizin üniversiteye yerleşmek bir başarı kriteri olarak tanımlanıyorken günümüzde adaylar daha seçici davranıyorlar. Hedef olarak belirledikleri üniversite ya da bölüme yerleşme şansını yakalayamadıklarını gördükleri an bir sonraki yıl o hedefe yürümek için yeniden sınava hazırlık alternatifini devreye sokuyor. Bu da her yıl başvuruları artırıyor.

PİŞMANLIKLA YENİ ARAYIŞ
Asıl sorunumuz aslında tercih. Sınava çalışıldığı kadar tercihlere kafa yormak gerekir. Tercih yapmayı bilmiyoruz. Bölüm beklentisine bakmadan salt puanla hareket ediyoruz. Ülkece bu konuda yeterli birikim de yok. Sonra oluşan pişmanlıkla yeni arayışlar başlıyor. İki yıllıklar da burada birikmeyi oluşturuyor. Varolan aday profili de zayıf. Dolayısıyla gençler farklı iş olmayınca defaatle sınava giriyor. 3-5 defa girenleri biliyorum. Önünde farklı bir alternatif olmayınca çıkışın orası olduğunu biliyor. Yaş sınırı, süre gibi sınava girenlerin bir kriteri de olmayınca ‘hadi girelim’ diyor. Akademik arzı, öğrencinin talebine ne kadar cevap veriyor? Bunu da sormak gerekir.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...