KPSS Türkçe sorularında 'şifreleme' iddiası! Cevaplar sorularda gizli...

Düzenleyen:
KPSS Türkçe sorularında 'şifreleme' iddiası! Cevaplar sorularda gizli...

EĞİTİM Haberleri

Geçtiğimiz günlerde yapılan KPSS'deki soru skandalının ardından ÖSYM Başkanı görevden alındı, sınav iptal edildi. Bir yayınevinin dergisinde yayınlanan soruların sınavda yer almasıyla ilgili soruşturma devam ederken, Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin Türkçe sorularında şifreleme yapılarak cevapların sorulara gizlendiğini iddia etti.

31 Temmuz 2022'de düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'ndaki soru skandalına dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Sınav sorularının bazılarının bir yayınevinin deneme sorularıyla aynı çıktığı iddia edilince konu yargıya taşındı. Söz konusu yayınevine düzenlenen operasyonda birçok dijital materyale ve soru kitapçığına el kondu. Skandal olay sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden alarak yerine Bayram Ali Ersoy'u atadı.

'TÜRKÇE SORULARINDA ŞİFRELEME' İDDİASI

KPSS soru skandalına dair soruşturma devam ederken konuyla ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı. NTV'de yer alan habere göre; Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin Türkçe sorularında şifreleme yapıldığını öne sürdü.

Gültekin, "Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. 4. soru da C seçeneği Cumartesi C ile başlıyor. Albert Camu da Camu'yu vurguladığımızda vurguda ilk C seçeneği gelir, Doğru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi 'veBa' B. Doğru cevap B" dedi.

KPSS İPTAL EDİLDİ

Öte yandan ÖSYM Başkanlığı'na atanan Bayram Ali Ersoy, soruların sızdırılması iddiası üzerine inceleme başlatılan 31 Temmuz tarihli KPSS'nin iptal edildiğini açıkladı. Ersoy, "İlk inceleme sonuçlarına göre sınavdaki soruların, bir yayınevinin sorularıyla benzerlik gösterdiği tespit edildi. 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos'ta yapılacak KPSS oturumları da ertelenmiştir. Sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede açıklanacak" dedi.

YAYINEVİ SAHİBİNDEN AÇIKLAMA

Yediiklim Yayınevi sahibi Münir Çelik, soru skandalı sonrası gazetecilere açıklamada bulundu. Çelik, Ostim'deki Yediiklim Yayınevi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yaptığı sınavlar için soru, deneme ve yaprak testi hazırladıklarını kaydetti.

ÖSYM'nin genel kültürden soracağı 120 soru için Yediiklim Yayınevi uzmanlarının özgün sorular hazırladığını dile getiren Çelik, soruları geçmiş yıllardakilerden esinlenerek hazırladıklarını ifade etti.

Soruları 'herhangi birilerine özel' hazırlamadıklarını savunan Çelik, "Sosyal medyada dolaşan 20 adet noktası, virgülüne kadar aynı (ÖSYM soruları ile) denilen sorularla ilgili iddialar asılsızdır. Öyle bir soru yoktur, olması da mümkün değildir, hayatın gerçeklerine aykırıdır. İddia edildiği gibi sorular bize verilmiş değil. Bu yayınevinin tarihinde böyle bir şey yok" diye konuştu.

Devlet Denetleme Kurulu ile konuyla ilgili görüştüklerini aktaran Çelik, olayda kendilerinin mağdur olduğunu savundu.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...