Tercih yaparken 2022’yi kopyala yapıştır yerleş

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tercih yaparken 2022’yi kopyala yapıştır yerleş

Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

2023-YKS en yüksek katılımlı sınav olarak tarihe geçti. İptal edilen soru yok. 2023 YKS puanları itibarıyla 2022 sınavına büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu durum tercih yapacak adayların elini güçlendirecek.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Haziran ayında yapılan 2023 YKS’de üniversite hayali kuran gençlerin heyecanlı bekleyişi sona erdi. ÖSYM daha önce açıkladığı tarihte YKS sonuçlarını açıkladı. Kılavuz2023 YKS puanları itibarıyla 2022 YKS’ye büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu durum tercih yapacak adayların elini güçlendirecek. Daha gerçekçi ve tercihte uçmayan adaylar bu süreci sürprizsiz noktalayacak.

Uzmanlar, üniversitelerin doluluk oranının yine en üst düzeye çıkacağına vurgu yapıyor. Geçen yıl yüzde 98,4 olan doluluk oranının bu sene de yüzde 98-99 bandına erişeceği ve çok az boşluk kalacağı belirtiliyor. Boşlukların önemli bir kısmı da sıralama barajı olan mühendisliklerde yaşanabileceği tahmin ediliyor.

YKS’nin üç oturumda uygulanan testlerdeki toplam 691 sorudan iptal edilen soru yok. 2023-YKS en yüksek katılımlı sınav olarak tarihe geçti. 

Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638’i sınava katıldı, 531 bin 805 aday sınava girmedi. 

Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534 aday sınava girdi, 592 bin 635 aday imtihana katılmadı. 

Yabancı Dil Testi’ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi. 

TYT’ye giren adayların yüzde 48’i erkek, yüzde 52’si kadın iken AYT’ye katılan adayların yüzde 54’ü kadın, yüzde 46’sı erkek... 

CEVAP ORTALAMALARI

TYT Ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin doğru cevap sayısı ortalamaları, Türkçe (40 soru) testinde 20,021, sosyal bilimler (20 soru) testinde 8,688, temel matematik (40 soru) testinde 8,218 ve fen bilimleri (20 soru) testinde 3,546.

TYT’deki Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların doğru cevap sayısının ortalaması erkeklere göre daha yüksek. Temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adaylar daha yüksek doğru cevap sayısı ortalamasına sahip. 

ŞAMPİYONLAR TAŞRADAN

> TYT: Harun Durak-Niğde
> AYT: Mustafa Özcan-Ankara, Namık Emre Acar-Konya
> Eşit Ağırlık: Emre Ekici- A.Karahisar
> Sözel: Ahmet Berk Takır-İstanbul
> Almanca: Volkan Emre Eke-İzmir 
> Arapça: Hüseyin Furkan Erdem-Konya 
> Fransızca: Emirhan Kılıç-İstanbul 
> İngilizce: Metin Furkan Amarat-İzmir
> Rusça: Bengisu Akbaba-İzmir

"SON 1 YILLIK ÇALIŞMAMIN ETKİSİ ÇOK"

Emre Ekici “Son 1 yıllık çalışmamın etkisi oldu. Aileme de çok teşekkür ediyorum. Türk gençliği olarak ülkemizi zor durumlardan çıkarıp, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için uğraşacağız. Çevremdekiler birinci olduğumu söyledi, beklemiyordum. Sayısaldan tercih yapmayı düşünüyorum, meslek konusunda net bir fikrim yok” dedi.

"ANNEMİN ATILDIĞI YERDEN 1. OLDUM"

YKS’de 500 tam puan alan Hüseyin Furkan Erdem, yoluna ilahiyat alanında devam edecek. Erdem “Okulda Arapça alanında çok iyi bir temel yaptım ve bunun üzerine koyarak devam ettim. Çıkmış soruları da çözerek sınava hazırlandım. Bu yöntem, 500 tam puan almam için yeterli oldu. Annem 28 Şubat mağdurlarından biri. O dönemde İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. sınıftayken okuldan atılmış ve ciddi sıkıntılara maruz kalmış. 
Allah bana annemin atıldığı fakültede sınava girip birinci olmayı nasip etti” diye konuştu.

"DENEMEDE OLMAYAN YKS'DE OLDU"

Harun Durak, birinci olan isimler arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor. Deneme sınavlarında hiçbir zaman bütün sorulara doğru cevap veremediğini, en fazla 112 net yaptığını anlatan Durak, birinciliğin kendisi için de sürpriz olduğunu belirtti. Durak “TYT’de 120 sorunun hepsini çözdüm ama konu eksiklerini yavaş yavaş kapatarak yaptım. Hedefim bilgisayar mühendisliği” dedi. Anne Esra Durak ise “Oğlumun azmine hayrandım. Yanıltmadı, teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"BU SÜREÇTE 200 BİN SORU ÇÖZDÜM"

Türkiye 1’incisi olan Mustafa Özcan, yaklaşık 200 bin soru çözdüğünü söyledi. 9. sınıftan beri üniversite sınavına hazırlandığını aktaran Özcan “Soru kaçırmamak için çok çalıştım. Sınavda Millî Eğitim Bakanlığının sorularından çıkacağı için kaynakları çok iyi takip ettim. Sözel alanında 1 yanlışım var. Onu da ilk önce doğru yapmıştım fakat son anda değiştirmiştim” dedi. Özcan, yurt dışında okumayı düşünmediğini, Türkiye’de mühendislik bölümü olan birkaç üniversite tercih edeceğini belirtti.

"YENİ NESİL SORULARA ÇALIŞTIM"

Şampiyonlardan Namık Emre Acar, başarısının düzenli çalışmayla geldiğini söyledi. YKS’de AYT sayısal Türkiye birincisi Namık Emre Acar “Birincilik biraz sürpriz oldu açıkçası. Şaşırdık, ailecek çok mutlu olduk, sevindik. Düzenli şekilde çalışma süreci geçirdim. ‘Son sene çalışayım, yaparım’ demedim. Çıkacak sorulara odaklandım. Yeni nesil ÖSYM tarzı konulara çalıştım. Bu da bana çok büyük bir katkı sağladı. Bu soruların benzerleri direkt karşıma çıktı. Güzel oldu” dedi.

2023 YKS'DE SÜRPRİZ YOK, HER ŞEY DENGELİ

Eğitimci Salim Ünsal “Sınav sonuçları testlerin ortalama ve standart sapma değerlerinde anlamlı bir değişikliğin yaşanmadığını ve küçük farklılıklarla 2022’ye benzer bir tablonun oluştuğunu gösteriyor” dedi. Öğrencileri uyaran Ünsal şunları söyledi: Sıralamalar tabii ki çok önemli. Zira tercihlerinizi puanlar üzerinden değil sıralamalar üzerinden oluşturacaksınız. Puan benzerliği eğer sıralama benzerliği ile dengedeyse o zaman puanlar bir tercih parametresi olarak kullanılabilir ama burada aynı benzerliği yakalamak elbette mümkün değil, farklılıklar var. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak depremzede, şehit-gazi yakını ve 34 yaş üstü kadın kontenjanlarının da olması nispeten kontenjan toplamlarını artıracak. Geçen yıl 1 milyon 22 bin olan tercih kontenjanlarının bu yıl 1 milyon 70 bine çıkacağını düşünüyoruz. Bu artış yaşanırsa doğal olarak okulların taban puan ve sıralarının yükselme eğilimini baskılayan olumlu bir durum da yaşanabilir. Tercihlerinizi belirlerken 2022’de oluşmuş sıralama değerleri üzerinden listelerinizi hazırlayacaksınız. 2021’de çoğu okulun taban puan ve sırası oluşmadığı için geçen yıl tercihler biraz ezbere yapıldı. Bu durumdan dolayı çoğu programın taban sıraları daha makul düzeyde çıkmıştı. Bu yıl yeni açılacak programlar hariç her bölümün 2022’ye ait bir referans sırası olacağından daha bilindik ve daha rasyonel seçimler yapacaksınız. Bu da tercih yığılmalarının bölümlerde daha dengeli olmasını sağlayacak ve özellikle puan ve sırası çok düşük çıkmış bölümlerde puan ve sıra artışını tetikleyecek bir sonuç üretebilir. Üst taban puan dilimlerinde büyük değişiklikler beklemiyoruz ama alt dilimlerde kıyasıya bir yarışa gireceğiniz görülüyor. Geçen yıl eksi netle girilen az sayıda bölüm olmuştu. Bu sene öyle bir durumun yaşanma olasılığının zayıf olduğunu söyleyebilirim. Tercihin en kolay olduğu yıllardan birini yaşayacaksınız. Sürprizler yok, her şey dengeli. 

 

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...