72 milyar liralık kömür dopingi

Düzenleyen:
72 milyar liralık kömür dopingi

EKONOMİ Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 7 sahanın ruhsat devri ile potansiyeli yüksek kömür alanlarını üretime açtıklarını belirterek “Proje süreci boyunca yaklaşık 72 milyar değerinde yerli kömürü ekonomiye kazandırmış olacağız. Söz konusu dönemde sahalardan kamuya yaklaşık 21 milyar liralık gelir akışı söz konusu olacak” dedi.

Kömür rezervlerinde son yıllarda yapılan arama çalışmalarıyla yüzde 100’den fazla artış sağlayan Enerji Bakanlığı yeni sahaları ekonomiye kazandırmak için çalışma başlattı. Bu kapsamda Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Türkiye Taş Kömürlerine (TTK) ait 7 sahada maden ruhsat devri için imzalar atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu alanların özel sektör eliyle üretime kazandırılacağını belirterek “TTK’ya ait alanlarda yıllık ilave 3 milyon ton, TKİ’ye ait alanlarda ise ilave 15,6 milyon ton üretimi özel sektör eliyle gerçekleştirmiş olacağız. Proje süreci boyunca yaklaşık 72 milyar değerinde yerli kömürü ekonomiye kazandırmış olacağız. Söz konusu dönemde sahalardan kamuya yaklaşık 21 milyar liralık gelir akışı söz konusu olacak. TTK’nın ruhsat alanlarında ise yaklaşık 200 milyon tonluk bir üretim sahalarını yatırımcıya açmış bulunuyoruz. Sözleşme süresi boyunca 25 milyar liralık ithal kömür ikamesini de sağlamış olacağız” dedi.
15 BİN KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM
Dönmez, devredilen sahaların 15 bin 500 kişiye istihdam imkânı sağlayacağını belirterek “Türkiye’de mevcut kömür üretiminde yaklaşık 35 bin kişi istihdam ediliyor. Sahaların devri ile bu sayı 50 bine çıkacak. Kömürle ilgili yan sanayi ve hizmet sektörlerini de hesaba kattığımızda vatandaşlarımız dolaylı olarak yaklaşık 500 bin kişilik istihdam imkânına kavuşmuş olacak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...