Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Acil projeye devam önemsizlere fren

Düzenleyen:
Acil projeye devam önemsizlere fren

EKONOMİ Haberleri

Yeni dönemde Hükûmet, adım adım kemer sıkacak. Mevcut harcamalar gözden geçirilecek. Lojman, sosyal tesis giderleri sınırlandırılacak. Bitmeye yakın binalar ve dev projeler devam edecek. Lüks ürünler tespit edilecek, vergi düzenlemesi yapılacak.

OSMAN ÇOBANOĞLU

Yeni Ekonomik Program kapsamında 2019’da 60 milyar liralık tasarruf hedefi koyulurken; Hükûmet, odaklanağı politikalarına son şeklini verdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan Orta Vadeli Mali Plan’a ve 2019-2021 Yatırım Programı Rehberine ilişkin genelgeye göre şunlar yapılacak:

¥ Önümüzdeki yıl zorunlu hâller dışında taşıt alımı yapılmayacak.
¥ Hizmet binaları için ödenekte, büyük oranda ilerleme bulunan projelere öncelik verilecek. Zorunlu olmadıkça yeni kamu binası teklif edilmeyecek.
¥ Benzer sağlık yatırımları teklif edilmeyecek. Acil ve zorunlu olanlar hariç, programa çok yıllı yatırım projesi alınmayacak.
¥ Yeni lojman, memur evi, kreş, sosyal tesis yapılmayacak.
¥ Yüksek maddi kaynak gerektiren büyük altyapı projelerinde, maliyet etkinliği dikkate alınacak.
¥ 2019 yılı içinde tamamlanarak hizmete girebilecek projelere, fiziki gerçekleşmesi yüksek projelere ve ve depreme karşı güçlendirme projelerine ağırlık verilecek.
¥ İmalat sektörlerinde yerli hammaddenin değerlendirilmesine yönelik projelere, yerli ve özgün raylı sistem araçları ile hava araçlarının geliştirilmesi projelerine öncelik verilecek.
¥ Enerjide, başta nükleer ve yenilenebilir olmak üzere yerli teknolojileri geliştirme amaçlı yatırımlara odaklanılacak.
- Filyos Limanı başta olmak üzere büyük ölçekli bölgesel ana limanların yapımı, birinci derecede değerlendirilecek.
¥ Aynı bölgede israfa yol açabilecek fazla hastane olmayacak.
¥ 2019-2021 dönemi yatırım teklifleri, TL bazında hazırlanacak. 2019 dolar değeri, gösterge niteliğinde olmak üzere yıllık ortalama 5,60 TL şeklinde kullanılacak.

LOJMANA, LÜKSE SINIR GELİYOR

¥ Önceliğini yitiren projeler sonlandırılacak. Süreklilik arz etmeyen konularda harcama oluşturulmayacak.
¥ Kamu hizmetiyle doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesislere yönelik harcamalar sınırlandırılacak.
¥ İhalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projeler askıya alınacak.
¥ Mega projeler doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirilecek.
¥ Başta e-Fatura ve e-Teminat mektubu olmak üzere, elektronik belge kullanımı artırılacak.
¥ Lüks veya ithal yoğunluğu yüksek ürünler tespit edilecek. Bunlara ilişkin vergi düzenlemeleri yapılacak.
¥ Tapu harçları ve emlak vergilerinin, taşınmazların gerçek değerleri üzerinden alınması sağlanacak.

 

Yapılandırılan kredilerde günlük kur  uygulanacak

Döviz kredilerinin yapılandırılmasıyla ilgili önemli düzenlemeler yapıldı. Konuyla ilgili yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre; işletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 1 yıl olmak üzere, azami 5 yıl olarak belirlendi. Yatırım kredilerinin vadesinin de asgari 6 ay, anapara ödemesiz döneminin en fazla 3 yıl olmak üzere, azami 10 yıl olması kararlaştırıldı. Kefalet verilmiş kredilerin yeniden yapılandırılması durumunda, azami sürelere en fazla 36 ay ilave edilebilecek. Her bir yararlanıcı için kefalet limiti, KOBİ’ler için azami 25 milyon lira, KOBİ dışında kalan yararlanıcılar için azami 200 milyon lira olacak. Döviz cinsinden ve dövize endeksli kredilerin Türk lirası cinsinden yapılandırılması hâlinde, yapılandırma tarihindeki Merkez Bankasının döviz alış kuru esas alınacak.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...