Çantacı estetikçiler

Çantacı estetikçiler

EKONOMİ Haberleri

Saç ekimi ve estetik ameliyatlarını turizmle birleştiren sektör, yıllık 10 milyar dolar gelire kilitlendi. Ancak merdiven altı kuruluşlar ve çantacılar, bu hedefi baltalıyor.

FİKRET ÇENGEL
İSTANBUL

Türkiye son dönemde saç ekimi ve estetik operasyonların merkezi hâline geldi. Fiyat ve kalite avantajı ile öne çıkan Türkiye’ye yılda 500 bin kişi gelirken, sadece saç ekiminin Türkiye ekonomisine katkısı 1 milyar doları buluyor. Diğer estetik operasyonlarla birleştiğinde toplam gelirin 1,5 milyar dolara ulaştığını dile getiren Esteworld Saç Ekimi ve Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Komisyon Üyesi Dr. Servet Terziler, doğru bir planlama ile bu rakamın çift hanelere çıkarılabileceğini söyledi.

TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE
Yaklaşık 10 yıldan bu yana yabancıların Türkiye’yi bir merkez olarak görmeye başladığını ve her sene gelen insan sayısının arttığına dikkat çeken Dr. Terziler “çantacılar” konusunda ise sektörü uyardı. Son dönemde Türkiye’den Avrupa’ya giderek kaçak saç ekimi yapan sağlık görevlilerinin sayısının arttığını ifade eden Terziler, ‘çantacı’ olarak tanımladıkları bu insanların Türkiye’ye ve sektöre büyük zarar verdiğini söyledi. Terziler,  “Bizdeki hemşireler ve sağlık görevlileri gidip Avrupa’da kaçak saç ekimi yapıyor. Bu yüzden oradaki doktorlar da artık tedavinin nasıl yapıldığını ve teknikleri öğrenmeye başladılar. Çantacı olarak tabir ettiğimiz bu kişiler Türkiye’de aldıkları paradan fazla kazandıkları için gidip orada kaçak ekim yapıp geri geliyorlar, ancak maalesef Türkiye’nin önünü kesiyorlar. Özellikle bu durum son 3-4 yılda çok artmaya başladı. Bu problemin bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Mesela benden para karşılığı işi öğrenmek isteyen yabancı doktorlar oluyor. Ancak ben Türkiye’nin geleceği için bunu kabul etmiyorum. Bizim merkez özelliğimizi kaybetmememiz gerekiyor” diye konuştu.

ORTALAMA 2 BİN AVRO HARCAMA
Türkiye’nin çok ciddi bir kalite algısı olduğuna ve fiyatların da Avrupa’ya göre düşük kaldığına işaret eden Dr. Terziler “Şu an herkesin istediği, kaliteyi ucuza almak. Türkiye saç ekiminde dünyanın Çin’i oldu ama Çin deyince düşük kalite olarak algılanmasın. Biz net bir şekilde kaliteyi ucuza veren bir dünya markası olduk. En son verilere göre Türkiye’ye saç ekimi ve estetik için 500 binin üzerinde hasta geliyor. Bu insanlar şehir içinde konaklaması, operasyonu ve diğer harcamalarıyla 2.000 avro gibi bir para harcıyor” dedi.

AVRUPALI SAYISI ARAPLARI GEÇTİ
Türkiye’de genelde Arapların saç ekimine geldiği yönünde bir algı olmasına karşın bu durumun değiştiğini ifade eden Dr. Terziler “İlk zamanlar hep Arapları gördük ama şu anda Avrupa açık ara olarak Arapları geçti. İspanya, İtalya, İngiltere, Litvanya, Polonya, Avusturya, İsveç, Norveç, Danimarka gibi aklınıza gelebilecek tüm Avrupa ülkeleri, hatta Kanada ve Avustralya’dan bile saç ekimi ve estetik cerrahi için hastalar geliyor” dedi.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...