Ulaştırmanın hızını gıda fiyatları kesti

Ulaştırmanın hızını gıda fiyatları kesti

EKONOMİ Haberleri

Normalleşme ile birlikte haziranda en yüksek artış 'ulaştırma' ve 'konaklama'da gerçekleşti. Uçak, otobüs bileti, araç kirası ve otel fiyatları çift haneli tırmandı. Yaz etkisiyle gerileyen gıda fiyatları, enflasyonu dizginledi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,69 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 12,62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,17 oldu. Enflasyon, beklentilerin biraz üzerinde artış gösterdi. Ana harcama gruplarına bakıldığında, haziranda en yüksek artış yüzde 4,49 ile ulaştırmada gerçekleşti. Bu grubu yüzde 2,83 ile lokantalar, yüzde 2,45 ile eğlence ve kültür takip etti. Azalış gösteren tek ana grup, yüzde 1,6 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Yıllık bazda bakıldığında en yüksek artış, yüzde 22,41 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda görüldü. Bunu yüzde 19,8 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 14,95 ile konut izledi. Yine bu dönemde sağlıkta yüzde 13,55, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 12,93 artış gerçekleşti. Enflasyonun beklentileri aşmasında; normalleşme süreciyle birlikte seyahatlerin, bilet ve araç kiralama ücretlerinin artış göstermesi etkili oldu. Gıda fiyatlarında yaz mevsimi etkisiyle yaşanan gerileme, enflasyonu dizginledi. Tahminleri aşan enflasyon, Merkez Bankasının son toplantıda enflasyonda artış öngörerek "bekle-gör" politikasına geçmesini de teyit etti.

Ulaştırmanın hızını gıda fiyatları kestiUlaştırmanın hızını gıda fiyatları kesti

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...