Hızlı kredi büyümesi enflasyon için risk

Hızlı kredi büyümesi enflasyon için risk

EKONOMİ Haberleri

Analistler, enflasyon görünümündeki bozulmada faizdeki sert gerileme ve hızlı kredi büyümesinin de etkili olduğunu belirtiyor.

Konut, araç, tatil, mobilya, beyaz eşya gibi kalemlerde "ucuz kredi destekli fiyat artışları" sebebiyle, enflasyondaki hedeflerin riske girebileceği ifade ediliyor. Virtus Glocal Yönetici Ortağı İnanç Sözer "Böyle bir kredi büyümesini 20 yıldır görmemiştik. Talep yönlü olarak fiyatların yukarı tırmandığı bir dönemdeyiz ve bu yeni oluşan fiyatların düşmediğini de gözlemliyoruz. Önümüzdeki bir yıl boyunca tek haneli enflasyon görememe riskimiz var. Bu açıdan da Merkez Bankasının yatırımcı algısını iyileştirmesi gerekiyor" dedi. Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler de toparlanmanın hızlı geldiği için dengesizliğin arttığını belirterek, şunları söyledi: Düşük talebin, çekirdek enflasyonda aşağı yönlü etki yapmasını bekliyorduk. Ama bunun bile yansımadığını gördük. Kredi büyümesi, hızlı tüketimde etkili oldu. Bunun sonuçlarını enflasyonda hissetmeye başladık. Yukarı yönlü riskler var, hedeflerde revizeye gidilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...