Faizle yerliler yavaşladı, dövizle yabancı hızlandı

Faizle yerliler yavaşladı, dövizle yabancı hızlandı

EKONOMİ Haberleri

Mayısta “tam kapanma” etkisiyle 59 bine gerileyen konut satışları, haziranda 134 bin 731’i buldu. Artan faiz sebebiyle ipotekli alımlar önceki yıla göre yüzde 71,5 azaldı. Yüksek dövizle eli güçlenen yabancıya satışlar ise yüzde 185 arttı.

Gayrimenkul sektörü, salgın tedbiri olarak uygulanan ‘tam kapanma’nın etkisini üzerinden attı. Mayıs ayında 59 bin adet olarak kayıtlara geçen konut satışları, haziranda 134 bin 731’i buldu. Yıllık bazda ise yüzde 29 gerileme yaşandı. İpotekli alımlar da önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,5 azalış göstererek 28 bin 878 oldu. Toplam içinde ipotekli satışların payı yüzde 21,4 oldu. Konut satışları geçen yılın haziran ve temmuz aylarında sırasıyla 190 bin ve 230 bin adede ulaşarak bütün zamanların en yüksek aylık performansını sergilemişti. 2020’de pandemi etkilerinin en güçlü hissedildiği nisan ve mayıs aylarında ertelenen talep ve kamu bankalarının kredi faizlerinde sunduğu fırsatlar, yaz döneminde konut satışlarında rekor getirmişti.

HAZİRAN AYI VERİLERİ
2021 Haziran verilerine göre;
¥ Konut satışlarında İstanbul, 25 bin 833 adet ve yüzde 19,2 pay ile zirvede yer aldı.
¥ Satış sayısının en az olduğu iller 12 konut ile Hakkâri, 32 konut ile Ardahan ve 64 konut ile Bayburt oldu.
¥ 40 bin 92 konut ilk defa satıldı. Toplam içinde ilk satışın payı yüzde 29,8 oldu.
¥ İkinci el konut satışları 94 bin 639 adedi buldu.

YABANCIDA 6 AYLIK REKOR
Yerliler, artan fiyat ve yüksek faiz kıskacında sıkışırken; bu yılın ilk yarısında yabancılara satılan 20 bin 488 konutla, tüm zamanların en iyi ocak-haziran verisi elde edildi. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal “Aşılanma ile toplumsal bağışıklığın kazanılması ve turizmdeki performansın yükselmesi, gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyor” dedi. Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de “İlk 6 aylık rekor, yıl sonundaki rekorların da habercisi. Yıl sonu için artık beklentimiz en az 50 bin adet”  diye konuştu. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da, döviz bazında fiyat avantajı sebebiyle yabancıya satışın devam edeceğini öngördü.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...