Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Meclis'ten kentsel dönüşüme ivme kazandıracak öneriler

Meclis'ten kentsel dönüşüme ivme kazandıracak öneriler

EKONOMİ Haberleri

Hızlı bir tarama modeli ile yapı envanterinin çıkarılması, bu envanterle öncelikli kentsel dönüşüm projelerinin belirlenmesi istenen Meclis Deprem Araştırma Komisyonu raporunda, kentsel dönüşümle ilgili davaların öncelikle sonuçlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Haber Merkezi | ANKARA

Türkiye’de depremlere karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Deprem Komisyonu, riskli yapıların dönüşümünün hızlandırılması için ‘yapı envanteri çıkarılması’ önerisinde bulunuldu. Komisyonun hazırladığı raporda, “Yapı envanterinin kamu kurumlarının eş güdümlü çalışmalarıyla ivedilikle çıkarılması gerekmektedir. Riskli yapıların tespit edilmesi için hızlı tarama metodu geliştirilmeli ve bu yöntem yapıların önceliklendirilmesinde kullanılmalı. Yapılar üç farklı (riskli yapı, incelenmesi gereken yapı, risksiz yapı) sınıfta gruplandırılmalıdır. Yapılan detaylı analiz sonucunda riskli yapı sayısının yüzde 65’i aşması halinde, o alan ‘deprem açısından riskli alan’ olarak ilan edilmelidir” denildi.

İSTANBUL’A ÖNCELİK VERİLSİN
* Önceliklendirme çalışmalarına, başta İstanbul olmak üzere deprem riskinin yüksek olduğu, nüfusun ve sanayi kuruluşlarının yoğun bulunduğu illerden başlanmalıdır.
* Hatalı arsa paylarının düzeltilmesi için kat malikleri tarafından açılmış veya açılacak olan davaların hızlı ve öncelikli olarak sonuçlanması için yasal düzenleme yapılmalı.
* Rayiç bedel tespitinde, sadece arsa payı dikkate alınmamalı. Satış ya da kamulaştırma işlemlerinde değerleme uzmanlarının belirleyeceği bedel üzerinden işlem yapılmalı.

MÜLKİYET HAKKI FIRSATI
*  Kentsel dönüşüm alanlarındaki vatandaşlara, mülkiyet haklarını kazanmaları için bir fırsat verilmeli.
* Toplu olarak dönüşüm talep eden hak sahiplerine aynı etap veya yapıdan konut verilerek, vatandaşların komşuluk ilişkilerinin devam etmesi sağlanmalı.

GELİR GETİRİCİ PROJELER
*
  Dar gelirli konut sahiplerinin, bölgelerinde uygulanacak kentsel dönüşüm sonucunda yeni konutlarda yaşamalarına destek olabilecek ve binaların ortak giderlerini karşılamaya yönelik sürdürülebilir gelir getirici mesken, iş yeri ve benzeri unsurlar projelere eklenmeli.

KREDİYİ ÖDEYEMEYENE DESTEK
* Kentsel dönüşüm uygulamalarında, kamulaştırma bedellerinin muhataplarına peşin olarak ödenmesi sağlanmalıdır.
* Depreme karşı dayanıklı hâle getirilmek üzere yeniden inşa edilecek konutlara devletin sağlayacağı krediyi geri ödeyemeyenlerin konutları oluşturulacak deprem fonundan kaynak sağlanarak kamu tarafından yenilenmeli, hak sahiplerine ömür boyu ücretsiz kullanım hakkı tanınmalı.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...