Mobilyacı 100 bin kişi arıyor

Düzenleyen:
Mobilyacı 100 bin kişi arıyor

EKONOMİ Haberleri

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç “Sektörümüzün marangoz, döşemeci ve boyacı, kısacası emek yoğun elemana ihtiyacı var. Üretim talebine yetişemiyoruz. Gençler masabaşı çalışmayı tercih ediyor. ‘Mavi yaka’nın imajını yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

KAAN ZENGİNLİ

Türk mobilya sektörü dünyada adından sıkça söz ettirmeye başladı. Pandeminin etkisiyle navlun fiyatlarındaki artış, Avrupa ile Çin arasında yaşanan soğuk savaş, global mobilya alıcılarını Türkiye’ye yöneltti. Hızlı teslimat, kaliteli üretim ve uygun fiyat, alıcıları cezbetti. Yaşanan bu gelişmeler ışığında 2021 yılının ilk altı ayında ABD’ye mobilya ihracatı yüzde 80, İngiltere ve Fransa’ya yüzde 70, İtalya’ya yüzde 60 yüzde, Almanya’ya 40 arttı. Geçen yıl 3,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör, bu yılı bu rakamın üzerinde kapatmayı hedefliyor. İhracattaki artışa iç piyasadan gelen talep eklenince, sektör üretime yetişemez hâle geldi. Ancak sektör temsilcileri işi bilen, nitelikli eleman olmadığından da şikayetçi…

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, bugün mobilya sektörünün 100 bin mavi yakalı insan ihtiyacı olduğunu söyledi. 36 bin üretici ve 500 bin istihdam ile Türkiye ekonomisini önemli sektörlerinden biri olduklarını ifade eden Güleç “Bugün gençlerin ilk hedefinde beyaz yakalı olmak var. ‘Mavi yaka’nın değerini artırmamız lazım. İmalatta veya makine başında çalışan teknik elemanımız yok. Masada oturan ile emek gücü ile çalışan arasında bir değer farkı olmadığını öğretmemiz lazım. ‘Mavi yaka’nın Türkiye ekonomisine katkısı büyük. Mobilya sektörünün, eski usta diye tabir ettiğimiz marangoz, döşemeci ve boyacıya ihtiyacı var. Bu anlamda sektörümüzün 100 bin nitelikli elemana ihtiyacımız var” dedi.

KÜRESEL ATAK

Sınırlamaların kaldırılmasıyla sektörde talebin patladığını ifade eden Ahmet Güleç, şöyle devam etti: Türkiye’den mobilya sektöründe bir dünya markası çıkarmak istiyoruz. ‘Made in Turkey’ gibi bir oluşum kuruyoruz. Bunun adı ‘Turkish Furniture…’ Dünyanın tüm mobilya fuarlarında stantlar kuracağız. Ayrıca bir dijital portal hazırlıyoruz. Burada yalnızca ticaret değil, tüketiciye de mesaj vermeyi amaçlıyoruz. Türk mobilya markası nedir, ne kadar kalitelidir gibi... Global alıcılar Türkiye’yi daha yakından tanıyacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murat Cin 2 Ocak 2023 14:06

Sektörün öncüleri küçük işletmeleri fasonculuk anlamında desteklemeyi bıraktılar daha ucuz daha ucuz diye diye kapanırlar uyarımıza'da daha iyi bize de usta lâzım diyerek bünyelerine katıp piyasada raiç düşük diyerek ucuza çalıştırıyorlar. Yine kendileri kaybediyorlar çünkü küçük işletmelerdeki ustalar çırak ve kalfa yetiştiriyorlardı dolaylı yoldan büyüklere yarıyordu Sektör öncüleri Argeye ve eleman yetiştirmeye zaman ayırmadıkları sürece bu ihtiyaçları katlanarak artacak Hiç kimse kusura bakmasın Birbirinin yetişmiş elemanını çalan işletmelere de bu müstehak. Herkes yetişmiş usta arıyor Ustalar küçük işletmelerde halâ çok Soralım bu Ahmet Güleç beye Sektörün büyüklerinde ustaya kaç lira maaş veriyorlar ? Küçük işletmelerde usta ücretlerini çok buluyor ve usta arıyorlar Samimi ve gerçekçi değiller YAZIK..

Sonraki Haber Yükleniyor...