Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

‘Negatif faiz’ dönemi başladı

‘Negatif faiz’ dönemi başladı

EKONOMİ Haberleri

Yüzde 19,25’e çıkan yıllık enflasyon, yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıktı. Böylece yeniden negatif reel getiri ortamı oluştu.

Düne 8,25’in hemen üzerinde başlayan dolar, enflasyon verisiyle birlikte 8,35’e yaklaştı. Merkez Bankası daha önce defalarca “enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde tutulacağını” duyurmuştu. Şimdi piyasalar, Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de alacağı karara odaklandı. Analistler “Mekez Bankası muhtemelen ‘Enflasyondaki yükseliş geçici’ mesajı verecek ve faize dokunmayacak” görüşünde birleşiyor. Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün, dışarıdan da enflasyon ithalatı olduğuna işaret ederek “Delta varyantı ve bu kapsamda bazı ülkelerde devam eden kısıtlamalar, enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Bundan sonraki süreçte TCMB’nin eli faiz indirimi için zayıflayabilir. Şu ana kadar faiz artırımı konusunda bir beklenti yoktu, daha çok son çeyrekte indirim yapılacağı yönündeydi... Ama enflasyon bu şekilde yükselişine devam ederse bunun TCMB tarafını biraz zorlayabileceğini düşünüyorum. Eğer enflasyonda gerileme görülürse TCMB de faiz indirimi için şartları zorlayacaktır” şeklinde konuştu.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...