Hileli vatandaşlığa 'dur' denecek

Hileli vatandaşlığa 'dur' denecek

EKONOMİ Haberleri

Değeri 100-150 bin dolar olan evleri 250 bin dolar gibi gösteren uyanıkların haksız kazancına ve hileli vatandaşlığa son verecek düzenleme yürürlükte. Yapılacak inceleme ile hileli işlemler iptal edilecek, dürüst inşaat şirketlerinin projeleri değer kazanacak...

CANAN ERASLAN

Emlak piyasasına değer katmak üzere getirilen “250 bin dolara vatandaşlık” hakkını kötüye kullananlara dur diyecek sistem geliştirildi. Suriye, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi ülkelerden Türkiye’ye gelmek isteyenlerin bu taleplerini kötüye kullanan aracılar, söz konusu ülkelerde reklamlar vererek Türk vatandaşlığını 100 ila 175 bin dolar gibi bedellerle hileli yollarla sattıklarına dair sistem ayyuka çıkmış, bu ülkelerde açık hava panolarına verilen reklamlara rastlanmıştı. Sahteciğiliğin önlenmesi için 2 Kasım 2020’de getirilen “Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar”  20 Eylül 2021 itibarıyla devreye girdi. Ardından hileli işlemleri engelleyecek yapay zekâ tabanlı bir uygulama oluşturuldu.

MAĞDURİYET ÖNLENİR
Sistemle Türkiye gayrimenkul piyasasının saygınlığını zedeleyen hileli vatandaşlık uygulamalarının önleneceğini söyleyen Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak “Fahiş komisyonlarla, düşük değerli mülkler 250 bin dolar gösteriliyor, vatandaşlık satılıyordu. Şimdi bu ortadan kalkacak” dedi. Sistem, Antalya'daki pilot uygulama ile başladı. Uygulama ile daha önce gerçekleştirilen hileli vatandaşlık uygulamaları iptal ediliyor. Bu sistemin çökertilmesinin ardından uygulama ülkeye yayılacak. İstanbul'da da Beylikdüzü, Başakşehir, Basın Ekspress ve Esenyurt gibi yabancı satışı için dizayn edilen bölgelerde yer alan projelerde bütün değer artışları değerlemeye yansıyacak. Dolayısıyla bu projeler daha doğru fiyatlarla satış yapmak zorunda kalacak, gerçek yatırımcı ve ciddi firmalar  kazanacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Uyanık pazarlamacılar, önce bir inşaat şirketiyle anlaşıyor. Ardından değeri 100 bin dolar civarında olan evleri 250 bin dolara satılmış gibi gösteriyor. Resmî işlemler bittikten sonra komisyoncu, anlaştığı bedeli alıp üzerini bu kişiye iade ediyor. Bu yolla hem inşaat şirketi hem emlakçı hileli kazanç sağlarken yabancı ülke vatandaşı hileli vatandaşlık sahibi oluyor.


Hileli vatandaşlığa 'dur' denecek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...