İhracat Garanti Fonu firmalara kefil olacak

Düzenleyen:
İhracat Garanti Fonu firmalara kefil olacak

EKONOMİ Haberleri

'İhracatı Geliştirme Fonu'na dair çalışmanın detayları netleşiyor. Yeni yapı ile ihracatçının teminat ve kredi problemi çözülecek. Hazine, kefalet sistemi ile firmalara kefil olacak. Kredi için ayrıca teminat istenmeyecek. Kredibilitesi iyi şirketler, krediye şartsız ulaşacak.

Yücel Kayaoğlu ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TİM 28. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonuna ilişkin merak edilen detaylar ortaya çıkmaya başladı. Ticaret Bakanlığı ile AK Parti ekonomi kurmaylarının üzerinde çalıştığı taslak ile, ihracatçının kredi ve teminat mektubu probleminin çözülmesi amaçlanıyor.

Taslağa göre, Kredi Garanti Fonuna benzer anonim şirket statüsünde “İhracatı Geliştirme Fonu” oluşturulacak. Yeni yapı ile, ihracatçılar için bir kefalet sistemi kurulacak ve firmaların kredi talepleri bu sistem üzerinden değerlendirilecek. Kurulacak kefalet sistemi ile bir anlamda hazine, firmalara kefil olacak. Kredi için ayrıca bir teminat istenmeyecek. Kredibilitesi iyi olan firmalar, herhangi bir şart aranmaksızın, teminat mektubuna gerek kalmadan kredi kullanabilecek.

İhracat Garanti Fonu firmalara kefil olacak

Erdoğan, "Kuracağımız ihracatı geliştirme fonuyla sağladığımız diğer desteklere ilave olarak sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz" demişti.

SİSTEMDEN YARARLANMAK İÇİN HERHANGİ BİR ŞART YOK

İhracat Geliştirme Fonu, ihracatçı birliklerinin kaynakları ile desteklenecek. AK Parti’nin ekonomi kurmayları, ihracatçılara yönelik yeni yapının detaylarını şöyle anlattı: İhracatçı için Kredi Garanti Fonuna (KGF) benzer bir anonim şirket kuruluyor. Tanıtma fonundan sağlanacak birikim ve ihracatçı birliklerinin birikimleri ile bu sistem kurulacak. KGF, ağırlıklı olarak iç pazara ve KOBİ’lere kredi teminatı verecek, kredileri düzenleyecek. Yeni yapı ise sadece ihracatçılar için kullanılacak. İhracat Kefalet Sistemi adı verilen İKS kurulacak. Bu sistemden yararlanmak için herhangi bir şart olmayacak. Eğer firmanın kredibilitesi iyiyse, ona kefalet verilecek. Kefalet sistemi onay verdiğinde, gidip herhangi bir bankadan daha önce aranan şartların hiçbirine gerek kalmadan kredi alabilecek. Hazine destekli kefalet, bir nevi teminat yerine geçecek. Bu sistem, Avrupa’da da yaygın şekilde kullanılıyor. İhracatçı şirketler çek, ipotek, imza gibi evraklar ve belgelerle uğraşmayacak. Bunları yaparken, kredi başvurusunda ek ödemeler yapıyorsunuz, bunlar ortadan kalkacak. Kefalet verdiği zaman kolay kredi alabilecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...