Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Azotlu gübre kıtlığı tarımı tehdir ediyor! Gıda fiyatlarında 10 yılın zirvesi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
Azotlu gübre kıtlığı tarımı tehdir ediyor! Gıda fiyatlarında 10 yılın zirvesi

EKONOMİ Haberleri  / The Guardian

Birleşmiş Milletler Gıda Ajansı gıda fiyatlarının ekim ayında son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını söyledi. Dünya genelinde yaşanan azotlu gübre kıtlığı gıda fiyatlarında artmaya yol açtı. Kuzey Amerika'da çiftçiler alımlarını bahara erteledi, Rusya ve Çin ise gübre ihracatını kıstı.

BM Gıda Ajansına göre gıda fiyatları ekim ayında son 10 yılın rekor seviyesine çıktı. Şubat ayında Texas Arctic patlaması, Ağustos ayında Ida kasırgası ABD’de gübre üretimini kesintiye uğrattı.

Küresel çapta etkili olan azotlu gübre üretiminin eksikliği çiftçileri zor durumda bıraktı ve fiyatları rekor seviyeye çıkardı. Ardından doğal gaz fiyatları yükseldi. 

Azotlu gübre kıtlığı tarımı tehdir ediyor! Gıda fiyatlarında 10 yılın zirvesiBM Gıda Ajansına göre gıda fiyatları ekim ayında son 10 yılın rekor seviyesine çıktı.

BMO Capital Markets'a göre, bu ay küresel üre fiyatları ilk kez ton başına 1.000 doları aştı. Rusya ve Çin ihracatı kıstı. Azotlu gübre kullanımı mısır, kanola ve buğday verimini artırmak için önemli. Ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle ABD’de bazı çiftçiler azotlu gübre almayı erteledi. Çiftçilerin gübre alımlarını bahara ertelemesi tedarik zinciri tıkanıklığı riski taşıyor.

Uzmanlar azotlu gübre fiyatlarındaki artışın temel gıdalarda (ekmek, makarna) fiyatlarında da artışa neden olduğunu ve et fiyatlarında da dolaylı olarak etkili olduğunu açıkladı. 

ABD merkezli Tarım Perakendecileri Derneği CEO'su Daren Coppock fiyatların bu kadar yüksek olması nedeniyle bazı çiftçilerin alımları ertelediğini ve yılın en yoğun zamanlarında bu durumun ülkedeki erzak stoğu için bir risk oluşturduğunu söyledi.

Argus Media'ya göre, küresel azotlu gübre satışları 2020'de 53 milyar dolar değerindeydi ve fiyatlar bu yıl şimdiye kadar en az %80 daha yüksek.

Azotlu gübre kıtlığı tarımı tehdir ediyor! Gıda fiyatlarında 10 yılın zirvesi

Kansas çiftlik Kooperatifi MKC fiyatların artmasıyla, ön ödemeli gübre satışlarını azalttığını söyledi. 

Wisconsin'li bir çiftçi olan Jim Zimmerman, tüm gübresini bu yıl bahara bırakmaya karar verdi.
Zimmerman, gelecek yıl fiyatların daha da artmasından yana endişeli olduğunu söyledi. 

Azotlu gübre kıtlığı tarımı tehdir ediyor! Gıda fiyatlarında 10 yılın zirvesi

 

DAHA FAZLA SOYA FASÜLYESİ DAHA AZ MISIR 

Uzmanlara göre çiftçiler daha fazla soya fasulyesi ve daha az mısır ekerek gübre ihtiyaçlarını azaltabilirler, ancak veriler bunun tam tersini gösteriyor. 

ABD Tarım Bakanlığı, ülkede mısır ekimlerinin 2021'de 93,3 milyon iken 2022'de 92 milyon akre düşeceğini tahmin ediyor. 


Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...