Ayçicek, buğday derken yeni bir gıda krizi kapıda: Rusya pirinç ihracatını yasaklamak için adım attı

Düzenleyen:
Ayçicek, buğday derken yeni bir gıda krizi kapıda: Rusya pirinç ihracatını yasaklamak için adım attı

EKONOMİ Haberleri

Rusya Tarım Bakanlığı, 1 Temmuz’dan itibaren pirinç ihracatını yasaklamayı önerdi. Alınan kararın geçici olduğu kaydedilirken, piyasalar bu haberle yeni bir gıda krizi endişesiyle alarm verdi.

Rusya Tarım Bakanlığı, 1 Temmuz’dan 31 Aralık 2022’ye kadar pirinç ihracatının yasaklanmasını önerdi. Alınacak olan kararın geçici olduğunu belirten Moskova yönetimi, yasağın taslağını dün yayımladı. Taslak için harekete geçen Bakanlık, “iç piyasada istikrarın korumaya alınması”nı gerekçe olarak gösterdi. 

Daha öncesinde ise ayçicek yağı, şeker ve bazı tahıl ürünlerine kısıtlama uygulanmıştı. Son olarak pirince getirilen yasağın fiyatlarda artışa neden olması bekleniyor. Yasaklama taslağına göre, Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan ise bu uygulamadan etkilenmeyecek.

HİNDİSTAN KISITLAMA LİSTESİNDE YER ALMIYOR 

Üretimiyle dünyanın en büyük pirinç üreticilerinden olan Hindistan ise pirinç ihracatının kısma planına dahil edilmedi. Yetkili isimler ülkede yerel arz artışının iyi durumda olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Hindistan ticaret ve hükümet kaynakları yeterli stoklara sahip olunduğuna işaret ederek ülkede yerel fiyatların devlet tarafından belirlenen destek fiyatlarından düşük olduğunu belirtti. Haziran 2022'ye kadar olan hasat yılında, Hindistan'ın pirinç üretimi bir önceki yıl 121,1 milyon tondan 129,66 milyon tona sıçrayarak rekor kırdı.

Ayçicek, buğday derken yeni bir gıda krizi kapıda: Rusya pirinç ihracatını yasaklamak için adım attı

TÜRKİYE ÜRETİMİN ARTMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ 

2019-2020 sezonunda çeltik üretiminde 1 milyon tona çıkan Türkiye, rekor kırmıştı. TÜİK verilerine göre, 2022 yılında yurt içi üretimde tahılın ön plana çıkacağı tahmin edildi. Son araştırmaya göre, savaş ortamında oldukça önem kazanan tahıl, ayçiçek ve meyve üretimi artırılacak. Buna karşın Tarım ve Orman Bakanlığının duyurusunu yaptığı şekilde şeker imalatçısının ithalat yapmasının önünü açan tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...