Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan enflasyon mesajı: Kalıcı bir düşüş amaçlıyoruz

Düzenleyen:
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan enflasyon mesajı: Kalıcı bir düşüş amaçlıyoruz

EKONOMİ Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Türkiye'nin büyüme rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin salgın döneminden diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ekonomik performans sergilediğini belirten Kavcıoğlu, enflasyonla da ilgili kalıcı bir düşüşün amaçlandığını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilediğini belirten Kavcıoğlu, birçok ülke ekonomide büyüme sıfıra yakın bir seyir izlediğini söyledi. İhracatın büyümeye son 5 çeyrek dönemde arka arkaya olumlu katkı sağladığı belirten Kavcıoğlu, Türkiye'de Mayıs ayı itibarıyla toplam istihdam edilen kişi sayısı 30,8 milyon ile tarihsel yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekti.
Enflasyonla da ilgili konuşan Şahap Kavcıoğlu, en kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçladıklarını vurguladı. Bundan sonra da liralaşma perspektifinde kullanmaya devam edeceklerini söyleyen Kavcıoğlu, "Amaç cari fazla vererek, Türkiye'de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır" dedi.

Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları:
2020 yılının üçüncü çeyreği ve sonrasında yıllık bazda aralıksız büyüyen sanayi üretimi, 2022 yılı Mayıs ayında yüzde 9,1 oranında önemli bir artış kaydetmiştir. 2022 yılında ihracatımızın ülke ve ürün çeşitliliği 2006 yılına göre iki kat artmıştır. 2015-2022 yılları arasında ihracatımızdaki artışın yaklaşık yüzde 29’u yeni pazar girişleriyle gerçekleşmiştir.
İhracatımız 2022 yılının ilk yarısında yıllık yüzde 20 artışla 126 milyar dolara ulaştı, bu miktar tarihsel en yüksek rakamdır.

"İLK ALTI AYDAKİ VERİLER MEMNUNİYET VERİCİ"

Turizm sektörünün ilk altı aylık verileri memnuniyet vericidir. 2022 yılında ihracatımızın ülke ve ürün çeşitliliği 2006 yılına göre iki kat artmıştır. TL cinsi ihracat ve yatırım kredileri 2022 başından itibaren hızlı bir artış göstermiştir.
Yatırım ve ihracat kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 28 ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizmek istiyorum. 2022 yılının ilk yarısında sağlanan krediler 2021 yılının tümünün neredeyse iki katına ulaşmıştır.
Kredi verilen firma sayısı 1 milyon 878 binden 1 milyon 960 bine ulaşmıştır. Bankacılık sektörümüzün likidite karşılama oranı yasal seviyelerin oldukça üzerindedir.

"ENFLASYONDA KALICI BİR DÜŞÜŞÜ AMAÇLAMAKTAYIZ"

Takibe girmiş alacak oranları olumlu bir gelişme izlemiştir. Bankacılık sektörünün likidite, aktif kalitesi, karlılık ve sermaye yeterliliği uluslararası akranlarından pozitif yönde ayrışmıştır. Hepimize düşen görev bu kredilerin en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere, doğru firmalara ulaşmasıdır. En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçlamaktayız.

‘HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Araçlarımızı bundan sonra da liralaşma perspektifinde kullanmaya devam edeceğiz. Amaç cari fazla vererek, Türkiye'de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu çerçevede her türlü makro ihtiyati tedbiri almaya devam edeceğiz. TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır, biz de bunun cari dengeyle olacağına inanıyoruz. Özel sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...