Yaptırımlara maruz kalan Rusya’dan Türkiye’ye Ruble çağrısı: Dolar kullanmayalım

Düzenleyen: / Kaynak: TGRT Haber
Yaptırımlara maruz kalan Rusya’dan Türkiye’ye Ruble çağrısı: Dolar kullanmayalım

EKONOMİ Haberleri  / TGRT Haber

Rusya milletvekili başkanı Vladimir Gutenyev Türkiye ile ticaret ilişkilerine değindiği konuşmasında, iki ülke arası ticaretlerde dolar yerine TL ve Ruble ile anlaşmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından çeşitli yaptırımlarla ekonomik anlamda çembere alınan Rusya'dan çıkış yolları için çeşitli girişimler geliştiriliyor. Bu kapsamda Rusya milletvekili başkanı Vladimir Gutenyev, Türkiye ile ticaret ilişkilerine değinerek yeni bir öneri sundu. Gutenyev, Türkiye ile yapılan ticaretlerde dolar yerine TL ve Ruble ile anlaşmalar yapılması gerektiğini belirtti. Gutenyev, "Ülkelerimiz arasındaki dış ticaretin hacmi ve dengesi bunu kolaylaştıracak ve ulusal para birimlerinde karşılıklı anlaşmalar da ikincil yaptırım riskini azaltacaktır" dedi.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Gutenyev, "Erdoğan'ın yaklaşan Soçi ziyareti, dış baskılara rağmen ulusal çıkarları için bağımsız bir pozisyon almaya devam etmeye hazır olduğunu gösteriyor" dedi.

Parlamenter, liderlerin her zirvesinin ardından Türk-Rus işbirliğinin daha da aktif olarak geliştiğini, derinleştiğini ve yeni alanlara yayıldığını, “gündelik ekonomi” düzleminden stratejik düzleme geçtiğini vurguladı.

Gutenyev, "Türkiye, bir petrol ve gaz, tahıl ve lojistik merkezi olmanın yanı sıra nükleer, askeri-teknik ve diğer alanlarda işbirliğini genişletme niyetini açıkça ilan etti ve kısmen uyguluyor" dedi.

''KARŞILIKLI ANLAŞMA İKİNCİL YAPTIRIM RİSKİNİ AZALTACAK''

Rus milletvekiline göre, Erdoğan'ın Rusya ile işbirliğini derinleştirme planlarının ciddiyetini doğrulayan kilit faktör, Türkiye'nin orta vadede statüsünü "duruma bağlı" ortaklıktan "güvenilir" bir ortak haline getirmeye hazır olması. Gutenyev, "Türk liderin varılan anlaşmalara bağlılığı ve Batı'dan gelen baskılara direnmesi, iki ülke ticaretinde ulusal para birimlerinde anlaşmalara geçiş vesilesi olabilir" diye konuştu.

Gutenev, "Ülkelerimiz arasındaki dış ticaretin hacmi ve dengesi bunu kolaylaştıracak ve ulusal para birimlerinde karşılıklı anlaşmalar da ikincil yaptırım riskini azaltacaktır" dedi. Erdoğan 5 Ağustos'ta Soçi'ye bir günlük bir ziyaret gerçekleştirerek Putin ile görüşecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...