Cuma günü Erdoğan açacak: Silivri’de kapasite artıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cuma günü Erdoğan açacak: Silivri’de kapasite artıyor

Ekonomi Haberleri

Topraklarından 7 doğalgaz boru hattı geçen ve 2’si deniz olmak üzere 4 LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesisi bulunan Türkiye, doğalgaz depolarının da kapasitelerini bir bir artırıyor. ‘Avrupa’nın en büyük yer altı ve Türkiye’nin en büyük doğalgaz deposu’ unvanı taşıyacak BOTAŞ’a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 16 Aralık’ta açılacak.

C. FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

 Avrupa’nın en büyük yer altı doğalgaz deposu unvanını taşıyacak BOTAŞ’a ait Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 16 Aralık’ta açılacak. Silivri’deki tesis 2007’de devreye alınmıştı. Yaklaşık 10 yıllık hizmetin ardından tesisin 3,2 milyar metreküp olan depolama ve 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesini artırmak için faaliyete geçildi.

GÜNLÜK GERİ ÜRETİM 75 MİLYON METREKÜPE ÇIKARILDI

Genişleme çalışmaları kapsamında 18 kuyuda sondaj işlemi yapıldı. Deniz üstünde 2 platform kuruldu. Tesisin kapasitesi 4,6 milyar metreküpe günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe çıkarıldı. Dev tesis, bu hâliyle Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayabilecek konumda. Geri üretim kapasitesiyle de günlük ihtiyacın dörtte biri bu tesisten sağlanabilir hâlde. Tesisin içinde bulunan 4,2 megavat kurulu güce sahip rüzgâr türbinin ürettiği elektrik, tesisin ihtiyacının tamamını karşılıyor.

TUZ GÖLÜ'NDE DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisinde de genişleme çalışmaları devam ediyor. Hâlihazırda 1,2 milyar metreküp olan Tuz Gölü’nde deponun kapasitesi de 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Buradaki çalışmaların da iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Bu tesisin de hizmete girmesiyle Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpe ulaşacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...