Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız: Dünya darda, Türkiye kârda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız: Dünya darda, Türkiye kârda

Ekonomi Haberleri

Enerji sıkıntısının da etkisiyle 2023 yılında Avrupa ekonomilerinde daralma beklendiğini söyleyen Dünya Bankası Washington DC Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız “Türkiye’nin 2023’de büyüme hızının en az yüzde 5 olacağı öngörülüyor, bu muazzam bir gelişme” dedi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Covid-19 sürecinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ölçekte gıda ve enerji krizine de zemin hazırladı. Avrupa bir anda enerji sıkıntısıyla baş başa kaldı. Doğalgaza bağlı üretimİNde ve ekonomisinde durgunluk sinyalleri baş gösterdi. Türkiye, küresel ekonomi, büyüme rakamları, yeşil dönüşüm ve reel ekonomiyi konuştuğumuz Dünya Bankası Washington DC Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız, Dünya Bankası’nda yaptıkları analizlerde küresel ekonomide ciddi yavaşlama olduğuna işaret ederek “Ancak bu, Türkiye için bu geçerli değil. İlk yarıda yüzde 5’den fazla büyüdü, 2023’de de büyüme hızının en az yüzde 5 olacağı öngörülüyor ki bu muazzam bir gelişme. Çünkü önümüzdeki yıl Avrupa ekonomilerinde daralma, yani resesyon bekleniyor. Böyle bir ortamda Türkiye iyi bir performans gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

TAHIL KORİDORU ÖNEMLİ

Rusya-Ukrayna savaşı ve tedarik zincirlerinin yavaşlamasıyla gıda ve enerji sektörlerinde küresel kriz olduğuna işaret eden Kulaksız “Çoğu ülke enerji ve gıda fiyatlarındaki artışı bütçelerinden sübvansiyonla karşılıyor. Fiyatların daha da artması ve 2023 yılının ilk yarısında da devam etmesi, sonrasında yavaş bir düşüş görülüyor projeksiyonlarda. Ancak bu tamamen savaşın uzun ya da kısa sürmesine bağlı. Çünkü Ukrayna tahıl ithalatının büyük kısmını karşılıyor. Enerji ve gıdada bunu çeşitlendirmek çok zaman alacak” dedi.

Tahıl koridoru anlaşmasına dikkati çeken Kulaksız “Burada Türkiye’nin liderliği önemli olacak. Türkiye iyi bir girişimde bulundu, bunun devamını getirebilirsek, tökezlememesini sağlarsak bu çok büyük bir avantaj olacak. Hem az gelişmiş, hem de gelişmekte olan ekonomiler bundan yararlanacak” ifadelerini kulandı.

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız: Dünya darda, Türkiye kârda
Kulaksız, çevreci enerji projeleri için her yıl 8 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

KÖMÜRE DÖNÜŞTEN TEDİRGİNİZ

Avrupa’nın kömüre geri dönmesine yönelik bir soru üzerine Kulaksız, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu bizim çok tedirgin olduğumuz bir konu. Dünya Bankası çok uzun zamandır kömürle ilgili projelere destek vermeyi bıraktı. Hiçbir kömür projesini desteklemiyoruz. Alternatif kaynakların bir an önce bulunması gerekiyor."

Yeşil dönüşümün finansmanına sağlanan kaynaklara dikkati çeken Kulaksız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Washington DC’de ekim ayında yıllık toplantılarımız oldu. 150’den fazla ülkeden bakanlar geldi. Orada Dünya Bankası olarak önümüzdeki 5 yılda toplam kaynaklarımızın en az yüzde 40-45’ini çevreyle ilgili projelere ayırmaya karar verdik. Eğer bir proje çevreyle ilgili bir şey içermiyorsa o finanse edilmeyecek. Dünya Bankası ve IFC finansmanından faydalanmak için bu aslında çok teşvik edici. Yani milyar dolarlardan bahsediyoruz."

KUR, FAİZ DEĞİL SEKTÖRLERE ODAKLANIN BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Faiz, döviz kurundan ziyade asıl reel ekonomi politikalarının tartışılması gerektiğini söyleyen Sibel Kulaksız, Dünya Bankasının yaptığı analizlerde her sektöründe kullanılmayan çok fazla potansiyellerin çıktığını söyledi. Kulaksız, şöyle devam etti: "Biz Türkiye’de görüyoruz ki çoğu kişi para politikalarını tartışıyor. Bunlarla ekonomik kalkınma yetersiz. Oysa önümüzdeki 5, 20, 50 yılda Türkiye’yi nerede göreceğiz? Bizim yaptığımız üretim, ihracat, ithalat analitik çalışmalarında her sektörde çok büyük potansiyeller hesapladık. Mesela tarım, hizmet, imalat sanayi, ticaret sigortası, lojistikte büyük potansiyeller çıktı. Bunları realize edecek politikalar geliştirilmeli. Teşvik edilirse üst gelir grubuna taşıyacak mı? Karşılaştırmalı üstünlük var mı? Büyümeye uygun nereler var? Bunlar için çok stratejik kararlar verilmeli. Sadece finansal sektörü güçlendirmeliyiz demekle olmaz, çok spesifik aksiyon planı lazım."

ÇEVREYE YATIRIM YAPAN KAZANACAK

Çevre projelerinin önemine dikkati çeken Sibel Kulaksız “Önümüzdeki dönemde kim kazanacak? Çevreyle ilgili iyi proje getirenler kazanacak. Çünkü bütün uluslararası organizasyonlar finansman sağlıyor” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...