THY'nin yeni hedefi yerli üretim: Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık uçak bileşenleri anlaşması!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
THY'nin yeni hedefi yerli üretim: Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık uçak bileşenleri anlaşması!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Stratejik Türkiye Gelişmiş Programı'nın tanıtım toplantısında THY-Airbus-Rolls Royce işbirliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk Hava Yolları (THY), Aralık 2023’te Airbus ve Rolls-Royce’a verdiği siparişleri kutlamak ve firmalarla yeni işbirliklerini duyurmak için bir basın duyurusu yapıldı.

Airbus’a 150 adet A321neo ve 80 adet A350 olmak üzere toplam 230 uçak siparişi veren THY, Rolls-Royce ile de uçak motoru tedariki için anlaşma sağlamıştı.

THY'nin yeni hedefi yerli üretim: Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık uçak bileşenleri anlaşması! - 1. Resim

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen uçak alımı kapsamında, THY’nin Rolls-Royce Holdings Plc ve Airbus SE ile yaptığı stratejik anlaşma, Türk havacılık sektörünün önemli noktalara geleceğinin bir işareti. Bugün tanıtılan Stratejik Türkiye İlerleme Programı (STEP), THY’nin uzun vadeli büyüme planlarına destek olmayı hedefliyor.

Rolls-Royce’un Türkiye’de Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonları kurma ve tedarik zinciri oluşturmak için yapacağı atılımlar da anlaşmaya dahil edildi. Airbus ise Türkiye’deki iş birliğini artırmasına ve özellikle tedarik zinciri, beceri gelişimi ve sürdürülebilirlik alanlarında Türk firmalar ile iş birliği yaparak THY’nin büyüme hedeflerine destek verecek.

Rolls-Royce firması ile A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ve yedek motorlarının temin edilmesi yönünde anlaşmaya varıldığını belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, söz konusu uçak alımları kapsamında Airbus ve Rolls-Royce ile Rekabetçi Endüstriyel İş Birlikleri konusunda da müzakereler yapıldı. THY, Airbus ve Rolls-Royce arasında ülkemize yeni iş paketleri getirilmesi ve yerli havacılık servis sağlayıcıları ve parça üreticilerinin bu firmalarla buluşturularak ülkemizin havacılık alanındaki üretiminin artırılması konusunda da mutabık kalındı."

Bakan Uraloğlu, Airbus ve Rolls-Royce firmalarının üst düzey yöneticileri ile hem THY'nin hem de Türk havacılık firmalarının kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik belirlenecek stratejiler, potansiyel işbirlikleri ve hayata geçirilmesi planlanan yatırımlar için düzenlenen toplantılar vesilesiyle bir araya geldiklerini söyledi.

THY'nin yeni hedefi yerli üretim: Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık uçak bileşenleri anlaşması! - 2. Resim

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, ilk çeyrek finansal sonuçlarının açıklandığı sırada anlaşmanın toplam değerinin 20 milyar doları bulacağını ifade etmişti. Ancak yapılan lansmanda finansal detaylar hakkında bir açıklama yapılmadı.

Bu stratejik hamle, THY’nin küresel havacılık sektöründeki konumunu güçlendirmesinin yanı sıra, Türkiye’nin havacılık ve uzay misyonuna önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. 

2053'E KADAR HEDEF 61

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 2002 yılından bugüne kadar havacılık alanında hayata geçirilen projelerden ve yapılan yatırımlardan bahsederek, iç hatlardaki aktif havalimanı sayısının 57’ye yükseldiğini, 2053'e kadar bu sayıyı 61'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Hava ulaştırma anlaşması bulunan ülke sayısının 174'e, uçuş yapılan ülke sayısının ise 131'e yükseldiğini dile getiren Uraloğlu, 346 noktaya uçuş yapıldığını ifade etti.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın son yıllarda kırdığı yolcu rekorlarına değinerek, şu bilgileri verdi:

"Avrupa birincisi olan İstanbul Havalimanı'mızda günlük ortalama 1386 uçuş gerçekleştiriyoruz. Geçen haftaki ortalamamız yaklaşık 1450 civarında gerçekleşti. Avrupa’da ilk kez İstanbul Havalimanı'mızda hayata geçirilecek 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın inip kalkmasını da inşallah bu yıl içerisinde deneyimleyeceğiz ve hayata geçireceğiz. Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı'nın bir daha birinciliği de kimseye kaptırmayacağından hepimiz emin olabiliriz."

THY'nin yeni hedefi yerli üretim: Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık uçak bileşenleri anlaşması! - 3. Resim

GÖKYÜZÜNÜN EN GÜÇLÜ TEMSİLCİSİ THY

Bakan Uraloğlu, THY'nin, 20 Mayıs 1933'te 5 uçak ve 30'dan az çalışanla başlayan serüveninin, bugün dünyanın en fazla ülkesine uçan hava yolu olarak devam ettiğini belirterek, şirketin 91 yıllık bilgi birikimi, modern altyapısı ve 440 uçaklık zengin filosuyla bugün neredeyse tüm dünyayı kanatları altına aldığını vurguladı.

Havacılık sektöründeki hedeflerine ulaşmada THY'nin önemine işaret eden Uraloğlu, "Bu hedeflere kısa sürede ulaşabilmek için yöneticilerinden teknisyenine tam anlamıyla kenetlenmiş bir THY emin adımlarla yoluna devam edecektir. Hiç şüphesiz Türkiye'nin en büyük markası olan THY 85 milyon insanımızın gurur kaynağıdır. Sizlerin bu motivasyonla çalışarak önümüzdeki hedefleri yakalayacağınıza da gerçekten eminim. Unutmayalım ki Türkiye Yüzyılı hedeflerimizin gökyüzündeki en güçlü temsilcisi THY'dir." şeklinde konuştu.

THY'NİN 2033 HEDEFİ

Bakan Uraloğlu, THY'nin tedarik zinciri, turizm ve diğer dolaylı katkılarla Türkiye'ye ekonomik olarak 56 milyar dolar kazandırdığını ve 2024 hedefinin 63 milyar dolar olduğunu belirterek, gelecek 10 yıllık plan kapsamında bu katkının 144 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

THY'nin 2033'e kadar uçak filosu büyüklüğünü 813'e, yolcu sayısını da 171 milyona çıkarmayı ve 3,9 milyon ton kargo taşımayı hedeflediğini aktaran Uraloğlu, şirketin dijitalleşme hususunda hava yolları arasında dünyada ilk 3'e girmeyi ve Karbon Nötr Havayolu olmayı planladığını ifade etti.

Uraloğlu, THY'nin hızla büyüyen bir hava yolu şirketi olduğunu, İstanbul'un da havacılık alanında global çapta önemli bir ulaşım üssü haline geldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"THY ile Airbus ve Rolls-Royce firmalarının karşılıklı kazanımlara dayanan çok uzun soluklu bir geçmişleri olduğu da bir gerçek. Bu uzun süreli ilişkiler elbette karşılıklı güvenin sonuçları. İşte bu güven ortamını kazan-kazan ilkesine dayalı yeni atılım ve yatırımlarla taçlandırarak uzun dönemli işbirliklerimize yenilerini de eklemeliyiz. Böylece havacılık alanında hep rekorlarla geride bıraktığımız son 22 yıl gibi 2024 yılında da sizlerin çabaları ve desteğiyle inşallah yine rekorlara imza atacağımıza canı gönülden inanıyorum."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Erhansenyuva60@gmail.com 29 Nisan 2024 15:29

İnşallah Güzel ve Hayırlı Sonuçları, olur.Kazan ,Kazan. İyi bir çerçeve İnşallah, uzun ömürlü çalışma olur. Kaan gibi sonucu ve kendi Uçaklarımızın.yolunu açar.geç kalmadan.Hürkuşların Ruhu Şad olsun.

Sonraki Haber Yükleniyor...