Hükûmet İstanbul’un dönüşümü için düğmeye bastı

- Güncelleme:
Hükûmet İstanbul’un dönüşümü için düğmeye bastı

Emlak Haberleri

Olası İstanbul depremine hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Hükûmet can ve mal kayıplarını önlemek adına tüm enstrümanlarını devreye aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’daki 39 ilçenin belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Hedef en kısa sürede tüm ilçelerdeki dönüşümü tamamlamak.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki deprem 11 ilde büyük yıkımlara yol açtı. Binlerce can ve mal kaybı yaşandı. Türkiye âdeta hüzne boğuldu. Depremin yaraları hızla sarılmaya başlanırken, kamuoyunda büyük İstanbul depremi dillendirilmeye başladı. Uzmanlar, Türkiye üzerindeki deprem oluşturacak fay hatları arasında en fazla enerjinin Kuzey Anadolu fay hattının batı kısmında olan ve Marmara Denizi’nde geçen bölge olduğunu ifade etti. Hükûmet hızla harekete geçerek 2012 yılında İstanbul’da başlatılan kentsel dönüşüme hız verdi.

NE GEREKİYORSA YAPILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’daki olası depreme hazırlık amacıyla ilk istişare toplantısını, kentsel dönüşümden sorumlu Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen başkanlığında geçen hafta gerçekleştirdi. Bakanlık yetkilileri, İstanbul’daki 39 ilçe başkanıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Toplantıda konuşan Vedad Gürgen “İstanbul’da öyle bir hazırlık yapalım ki bir iki ay içerisinde, bununla ilgili gerekiyorsa kanun değişikliklerini hazırlayalım, gerekirse Meclisi bile olağanüstü toplantıya çağıralım. Yeni yasama dönemini bile beklemeyelim. Kanunları, mevzuatları çıkaralım, bir an önce işe başlayalım” ifadesini kullandı. Bu haftaki sayfamızda İstanbul Kentsel Dönüşüm projelerindeki son durumu ve gelişmeleri ele aldık.

Hükûmet İstanbul’un dönüşümü için düğmeye bastı

KİRA DESTEĞİ VE BANKA KREDİLERİ

Kentsel dönüşüm sürecinde verilen kira desteği geçtiğimiz nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla artırıldı. Buna göre; İstanbul’da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya çıkarıldı. Öte yandan bankalar da kentsel dönüşüm kredisi kampanyaları başlattı. Faiz ve vade oranları bankadan bankaya değişmekle birlikte; dönüşüm kredileri 600 bin liradan 3 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Vade oranları ise 7 yıl ile 10 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Öte yandan devlet destekli verilen ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına başvurular haziran ayında son buldu. Bu kampanyaya 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için 269 bin 670 başvuru     yapıldı.

TAHMİNİ HASAR 40 MİLYAR DOLAR

İstanbul genelinde resmî kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binaların 255 bini, 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yılları arasında inşa edildi. İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi sonuçlarına göre; olası bir depremde, İstanbul’da 91 bin 81 bina ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 bina orta hasar alacağı tahmin ediliyor. Çalışmalarda 140 milyon ton enkazın çıkacağı, 40 milyar dolarlık ekonomik kayıp oluşacağı, Avrupa Yakası’nın güney bölümünün en büyük hasarı alacağı tahmin ediliyor.

KAYBEDECEK BİR SANİYEMİZ YOK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerine önemine dikkat çekerek şunları söylemişti: İstanbul’u acilen dönüştürmemiz gerekiyor. İlde 600 bin konut ilk etapta çok daha riskli ve yıkılabilecek bir yapı olarak gözüküyor. Bir an önce 600 bin bağımsız birimi, akabinde de riskli gözüken 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek gibi bir zorunluluğumuz var. Bunu üzerimizde büyük bir vazife olarak görüyoruz. Anadolu Yakası’nda 150 bin konutluk, Avrupa Yakası’nda 200 bin konutluk yeni rezerv alanlar tespit ettik. Bunları da çok hızlı bir şekilde devreye sokmak zorundayız. Bizim kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Deprem de siyaset üstü bir durum. Üzerinden siyaset yapılacak bir durum değil.

YAPILARIMIZI DEPREME ACİLEN HAZIRLAMALIYIZ

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Şükrü Ersoy, İstanbul’un büyük bir risk altında olduğunu belirterek “Çünkü dinamik nüfus neredeyse 20 milyona varıyor. Konutlar açısından İstanbul’da 1 buçuk 2 milyon bina var. Müstakil konut sayısı 7 milyon. Dolayısıyla buradaki bir deprem çok yıkıcı olabilir. O yüzden yapılarımızı ve insanlarımızı depreme hazırlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

RİSKLİ BÖLGELERİMİZ VAR

Ersoy, Anadolu Yakası’nın Avrupa Yakası’na göre daha sağlam olduğunu belirterek “Anadolu Yakası’ndaki kayaçlar ve zeminler çok sağlam, kayaçlar üzerinde yapı stoku var. Avrupa Yakası’nda ise Haliç’in kuzeyindeki ilçelerin zeminleri biraz daha sağlam. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçelerde zemin sağlam. Haliç’in güneyindeki Avrupa Yakası’nın olduğu kısımlar Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var” dedi.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...