Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

- Güncelleme:
Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

Emlak Haberleri

Hükûmet, muhtemel bir depreme karşı İstanbul’u hızla dönüştürüyor. Ancak konutların dışında iş yerleri de risk teşkil ediyor. Özellikle eski sanayi siteleri ve metruk bina altı dükkânlar tehlikeli durumda. Bakanlık bu konuda yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Bazı iş yerleri yerinde dönüşecek. Ayrıca İstanbul’un kuzey kesimlerine yeni tip sanayi siteleri yapılacak

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - İstanbul’daki çarpık kentleşme ve ticari işletmelerin bulunduğu bölgelerin depreme dayanıksız durumda olması, konutların yanı sıra ticari gayrimenkullerin de bir an önce dönüştürülmesi gerçeğini ortaya koyuyor. Türkiye ticaret hacminin yüzde 55’ini gerçekleştiren İstanbul’da hemen hemen her semtte irili ufaklı ve birçoğu 100 yıllık pasajlar bulunuyor. TESK verilerine göre İstanbul’da bulunan 241 bin esnaf ve 250 bin iş yerinin önemli bir bölümü bu pasajlarda faaliyet yürütüyor. Konut olarak kullanılan binaların altındaki fırın, manav, terzi gibi dükkânlar da dâhil edildiğinde tehlike daha da büyüyor.

EKSERİYETİ 2000 ÖNCESİ

Bunun yanında Bağcılar, Yenibosna ve Zeytinburnu gibi birinci derece deprem bölgelerindeki bağımsız sanayi yapıları da büyük risk altında. İstanbul Sanayi Odasının (İSO) İstanbul Valiliği ile geçen dönem yaptığı çalışmaya göre, Bağcılar, Güngören, Esenler, Ümraniye ve Zeytinburnu ilçelerinde sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 80’i, 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş. İstanbul’daki sanayi tesislerinin depreme dayanıklılık durumunu ortaya çıkaracak bir envanter çalışması bulunmasa da en az yüzde 80’inin risk altında olduğu bir gerçek. Bu haftaki sayfamızda iş yeri acil dönüşüm dosyasını işleyeceğiz…

İLK İŞ YERİM PROJESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile başlatılan “İlk İş Yerim Projesi” bu anlamda büyük önem taşıyor. Geçen yıl başlatılan proje, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. 28 şehirde 10 bin iş yerinin yapılacağı projeye 73 bin 135 başvuru gerçekleştirildi. Ardından kura çekimi yapılarak hak sahipleri kamuoyu ile paylaşıldı. İstanbul dâhil Anadolu’nun birçok şehrinde iş yeri yapımı ile ilgili temeller atıldı. Projeler hızla devam ediyor.

Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

ÇOĞU İŞ YERİ ZOR AYAKTA DURUYOR

İTO Başkanı Avdagiç de sanayide ve ticarette kentsel dönüşüme dikkat çekerek şu açıklamayı yapıyor: İş yerlerinin, sanayi sitelerinin ve ticaret merkezlerinin çoğunda yapıların zayıf olduğunu görüyoruz. Bu binaların ve sitelerin bir an önce dönüşmesi veya kuvvetlendirilmesi lazım. Bu yapılar için de konutlardakine benzer teşvikler ve destekler sağlanması önemli. Muhtemel bir İstanbul depreminde konutlar kadar iş yerlerinin de ayakta kalması kritik değer taşıyor.

Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

İSTANBUL'A YENİ İŞ YERLERİ GELİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul’daki dönüşüm çerçevesinde yalnızca konutları değil iş yerlerini de dönüştürmeyi planlıyor. Bakanlık yetkilileri uzun süredir bu proje üzerinde çalışıyor. Hem iş yeri hem de yeni tip sanayi sitelerinin yapılması planlanıyor. Bazı iş yerlerinin yerinde bazılarının ise İstanbul’un kuzey tarafından yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

ACİLEN DENETİMLERİ YAPILIP DÖNÜŞMELİ

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir iş adamı iş yeri dönüşüm gerekliliğini şöyle açıklıyor: İstanbul’un ticari ünitelerinde yapı stokunun çok büyük bir kısmı depreme direnç gösteremeyecek durumda. Gerçekleşecek bir depremde ciddi can ve mal kaybı yaşanması muhtemel. Bunun önüne geçmek için ticari gayrimenkulleri acilen dönüştürmeliyiz. İş yerlerinin bulunduğu bölgeler, çalışan sayıları ve faaliyet alanlarının her birinin kentsel dönüşümde çok iyi incelenmesi ve riskli yapıların bir an önce dönüştürülmeye başlaması gerekiyor.

Konutta ilk adım atıldı sıra iş yeri dönüşümünde

DEPREME DEĞİL HER TÜRLÜ AFETE AÇIKLAR

Konunun uzmanları yalnızca deprem adına değil diğer afetler açısında da iş yerlerini risk taşıdığını ifade ederek “Topkapı, Eyüp, Bayrampaşa ve Merter gibi bölgeler, İstanbul’un ticaretinin nabzının attığı yerler. Bu bölgelerdeki ticari yapı stokuna baktığımızda miadını doldurmuş binlerce ticarethane olduğunu görüyoruz. Eski ticarethanelerin depreme karşı dayanıklılığının yanı sıra, muhtemel bir afette; yangın söndürme, havalandırma gibi eksiklikleri var. İstanbul’da beklenen deprem gerçekleştiğinde araç giriş çıkışları dahi yapılamayacak derecede çarpık kentleşme var” diyor.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...