Ramazan ayı, sınırlı öğünlerde yeterince sıvı alımına özen gösterilmesi gereken bir dönem. Yeterli sıvı tüketimi, bağırsak-mide hareketliliğini artırırken böbreklerin temizlenmesinde ve kalp-damar sağlığının bütünlüğünde önemli bir rol oynamakta. ,Çilekli-naneli komposto (Güçlü kemikler için) Malzemeler -1 lt su -2 su bardağı doğranmış çilek -10-15 dal nane -1 limonun suyu Yapılışı Derin bir tencereye suyu koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine limon suyunu, doğradığınız çilekleri ilave edip 5 dakika ocakta pişirin. Ocaktan aldıktan sonra nane yapraklarını ekleyin. ,KAYISILI-CEVİZLİ KOMPOSTO (Antioksidan deposu) Malzemeler -1 lt su -2 su bardağı doğranmış kayısı --yemek kaşığı ceviz -1 limonun suyu Yapılışı Derin bir tencereye suyu koyup, kaynatın. Kaynayan suyun içine limon suyunu, doğradığınız kayısıları ve kabuğu soyulmuş cevizleri ekleyin. 10 dakika ocakta pişirin.,Şeftali-badem komposto (Saça, cilde ve uykusuzluğa) Malzemeler -1 lt su -1 limonun suyu -2 su bardağı doğranmış şeftali -1 su bardağı kabuğu soyulmuş badem Yapılışı Derin bir tencereye suyu koyup, kaynatın. Kaynayan suyun içine 1 limonun suyunu, doğranmış şeftalileri ve bademleri ilave edip 5 dakika ocakta pişirin.,Elmalı-tarçınlı komposto (Karaciğer dostu) Malzemeler -1 lt su -2 yeşil elma -1 limonun suyu -2-3 çubuk tarçın -2-3 karanfil Yapılışı Elmaları küp küp doğrayın. Suyu derin bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine doğranmış elmaları ekleyin. Ardından limon suyu, karanfil ve çubuk tarçını ekleyin. 10-15 dakika kadar kaynatın.,Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş, Ramazan ayında komposto tüketilmesini öneriyor. Yemek esnasında çiğnemeyi kolaylaştıran kompostolar, yemek sonrasında da hazımsızlığa iyi geliyor. Ayrıca kompostoda bol miktarda posa bulunduğu için şişkinlik gibi sıkıntılara da iyi gelip, bağırsakların düzenli çalışmasında etkili. İşte sağlıklı komposto tarifleri...