Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uyarı: Önce mescit sonra yapılaşma

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uyarı: Önce mescit sonra yapılaşma

GÜNDEM Haberleri

“Dikey mimari yok, yatay mimari var” diyen Erdoğan, şehirleşme için de ecdadı örnek gösterdi: Önce mescit, sonra sosyal donatı alanlarını yapacağız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Mimarinin ihtişamıyla manevi derinliğin ve tevazuunun aynı anda buluştuğu şehirlerimize yeterince sahip çıkamamış olmamız en büyük kaybımızdır” dedi.

Erdoğan, partisinin genel merkezinde “Dünya Şehircilik Günü” kapsamında düzenlenen AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda konuştu.

Erdoğan, tüm şehirlerde taşla toprak arasında, eksiğiyle fazlasıyla insanın kültürünün, gönül dünyasının zenginliklerinin de görüldüğünü belirterek, eskilerin “Bir şehri aziz kılan, o şehrin sakinleridir.” sözüyle şehirle insan arasındaki bu ilişkiyi anlattığını kaydetti.

Erdoğan “Yahya Kemal, bizim şehirlerimizi nasıl anlatıyor? Ecdat, bir yere yerleşeceği zaman önce mescidini yapar, onun yanına hamamını kondurur, yakınında da mezarlığını seçerdi. Solmadığı ve yekpare olduğu için tevhidin temsilcisi olarak gördüğü selvileri diker, sonra bunların etrafına evlerini inşa ederdi. Yani şehircilik anlayışı bu ve böylece toprak imana gelirdi’ diyor. Şimdi böyle bir anlayış var mı?” diye konuştu. 

Bu konuda çalışma arkadaşlarını uyardığını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan ecdadın şehircilik anlayışına dikkat etmesini istediğini belirten Erdoğan, “Diyoruz ki dikey mimari yok, yatay mimari. Önce mescit, sonra sosyal donatı alanları, yani okul vesaire bunlar, onun ardından oralarda çevrecilik yeşillendirme ve bu arada da inşaların devamı. Bunu böyle yapacağız. Oraya vatandaş yerleştiği zaman bakacak ki ‘Benim mescidim, okulum, sosyal donatı alanlarım her şey var ve her taraf maşallah çevrecilik noktasında bitmiş, buraya da yerleşilir’ diyecek. AK Parti’nin çevrecilik, şehircilik anlayışı bu. Bunu göstermemiz lazım.”

“Mekân ve kültür üretimi konusunda sahip olduğumuz kadim mirasın hâlâ tam olarak farkında olmadığımızı düşünüyorum” diyen Erdoğan “Son iki asırda sadece siyasi ve askerî üstünlüğümüzü değil aynı zamanda medeniyetimizin kainat tasavvurunu, kültürümüzün mayasını, şehirlerimizin maalesef ruhunu da kaybettik. Batı medeniyetinin insan fıtratı yerine bireysel hırsı esas alan anlayışı, üstelik de her türlü zevkten, estetikten, güzellikten mahrum bir şekilde ülkemizi işgal ettiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Binaların yükseldiğini, yolların büyüdüğünü, araçların modernleştiğini, altyapıların geliştiğini fakat gönüllerin çoraklaştığını, çölleştiğini ve karardığını vurgulayan Erdoğan, geçen 16 yılda insanların hayat kalitesini yükseltmek için pek çok hizmeti hayata geçirdiklerini anlattı.

Maalesef gönül çoraklaşmasının önüne geçmekte tam başarılı olamadıklarına işaret eden Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde gücümüzü ve imkânlarımızı, gönüllerimizi zenginleştirmek, medeniyetimizi yükseltmek, kültürümüzü hızlandırmak için daha çok kullanacağız. İşte bu ekip, genciyle kadınıyla erkeğiyle daha çok çalışacak” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...