Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

GÜNDEM Haberleri  / AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşın kurtarıldığını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İzmir depremi sonrası yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Sahada şu an fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli, İzmir'imizin ihtiyacı olan ne ise bu çalışmaları fiilen yürütmektedir." dedi.

Kurum, merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan depremin ardından beraberinde bazı bakanlarla İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'nde açıklama yaptı.

Depremde, 25 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Bakan Kurum, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Deprem sonrasında çok sayıda artçı depremin meydana geldiğini anımsatan Kurum, "Sarsıntılar daha çok Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka'da hissedildi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor, tüm milletimiz müsterih olsun, bütün arama kurtarma faaliyetleri, Afet Koordinasyon Merkezimizin koordinasyonunda. İşi tamamen, İçişleri Bakan Yardımcımız koordine ediyor. İlgili bütün bakanlıklarımızın bakan yardımcıları, belediyelerimizin temsilcileri bu koordinasyon grubundalar." diye konuştu.

Arama kurtarma faaliyetlerinin AFAD, Jandarma, UMKE, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarınca hızlıca yapıldığını bildiren Kurum, şöyle devam etti:

"Sahada şu an fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli ve diğer personeller dediğimiz, ilgili bakanlıklardan personeller İzmir'imizin ihtiyacı olan ne ise bu çalışmaları fiilen yürütmektedir. 475 araçla da arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyoruz. Biliyorsunuz 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama kurtarma faaliyetleri şu an 8'inde devam ediyor, 9 binada faaliyetler tamamlandı. Tabii bu kurtarma faaliyetlerini yaparken, arama kurtarma çalışanlarımızın da can güvenliğini teminat altına almak adına binalarımızı an ve an takip ediyoruz.

Aynı Elazığ'da, Malatya'da, Kartal'da nasıl takip ettiysek, binalarımızı lazer tarayıcıyla sürekli taramak suretiyle herhangi bir salınım var mı, yok mu? Yıkılma riski var mı, yok mu? takip etmek suretiyle çalışmaları çok titizlikle yürütüyoruz. AFAD, Kızılay ve belediyemiz bölgeye çadır sevkiyatı yaptılar. Battaniye, yiyecek gibi sevkiyatlar sürekli yapılmakta, beslenme ihtiyacını Kızılay koordinasyonunda yürütüyoruz ve gelen tüm yardımları destekleri de yine Kızılay'ın koordinasyonunda vatandaşlarımıza malzeme tedariği yapmak sureti yürütüyoruz."

"Hasar tespit çalışmaları yapılacak"

Hasar tespit çalışmaları kapsamında dün kamu binalarını incelediğini, bugün de vatandaşların konutlarının inceleneceğini aktaran Kurum, "Etkinlik oluru aldığımız tüm alanlarda bakanlığımız personeli bütün binalara girerek hasar tespit çalışmaları yapacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız, bakanlığımızın hasar tespit ekiplerinin tespitlerini tamamlamalarına müteakip binalarına girmeleri. Bir kez daha uyarmak istiyorum çünkü ağır hasarlı, yıkılma riski olan binalarımız olduğu düşüncesindeyiz. Binaların tespitlerin yapılmasına müteakip gerilmesi bu konuda önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Mobil laboratuvarların numune alma konusunda fiilen sahada tespitler yaparak, hızlı bir şekilde bina tespitlerini yapıp en kısa sürede bitireceklerini söyleyen Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Tabii arama kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir şekilde yürütmek durumundayız. Ekiplerimiz, bu hassasiyetle çalışıyor. Yine AFAD'ın koordinasyonunda tüm sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte bu süreci yürütüyoruz ve depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. İnşallah arama kurtarma faaliyetlerini yine bu titizlikle sürdüreceğiz. Ekiplerimiz gece boyunca büyük bir özveriyle durmaksızın çalıştılar ve arama kurtarma faaliyetlerini hakikaten çok önemli bir hassasiyetle çalıştılar. Bu çalışma faaliyetlerini yürüten AFAD'ımıza, Kızılay'ımıza, UMKE'mize ve tüm sivil toplum örgütlerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

İşte Emine Eren Hanımefendiyi Barış Sitesi'nde, yıkımından 14 saat sonra canlı olarak kurtardık. Ekiplerimiz, 15. saatte Fadime Tolu Hanımefendi'yi, Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından sağsalim çıkarmayı başarılar. Yine 17 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından da 16 yaşındaki İnci kızımız kurtuldu. Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından da Hülya Özmet Hanımefendi yaklaşık 17 saat sonra kurtarıldı. İnşallah yeni Hülyalar, Fatmalar, Ayşeler, Mehmetlerimizi enkaz altından ekiplerimiz sağsalim çıkaracaklar. Yine Barış Sitesi'nde Nurcan Tosun Hanımefendiyi kurtardık, eşi İbrahim Bey'in de bu noktada sevincine de tüm ekiplerimiz şahidi oldu. İnşallah aynı sevinci kurtarma faaliyetleri yürüttüğümüz diğer alanlarda da yaşayacağız."

"İzmirli kardeşlerimizin yarasını en hızlı şekil saracağız" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın süreci ilk andan itibaren anbean takip ettiğini anımsatan Kurum, "Cumhurbaşkanımız, tüm bakanlarımızla birlikte burada koordinasyonu yakinen takip edip, buradaki eksiklere ve varsa ihtiyaçlara ilişkin talimatlarını vermektedirler. Ülkemizin dört bir yanı İzmir'imiz için seferber olmuş durumda. Bunu gururla belirtmek isterim ki dün Elazığ'da, Malatya'da milletimiz nasıl beraber olduysa bugün için İzmir'imiz için beraber olduk. İnşallah İzmirli kardeşlerimizin de yarasını en hızlı şekil saracağız." şeklinde konuştu.

Tüm tedbirlerin alındığını ve vatandaşların müsterih olmasını isteyen Bakan Kurum, "Arama kurtarma faaliyetlerini 2 bin 59 kişi ile yürütüyoruz. AFAD'ımız, JAK timlerimiz, Sahil Güvenliğimiz, itfaiyelerimiz, belediyelerimiz ve derneklerimiz toplamda 2 bin 59 kişiyle faaliyetlerini sürdürüyor. 'Diğer personel' dediğimiz AFAD, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kızılay, UMKE, Jandarma, Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan teknik destek ve ikmal olmak üzere de 2 bin 936 kişiyle de hem arama kurtarma hem de yardım faaliyetlerini yürütüyoruz." değerlendirmesi yaptı.

Barınma ihtiyaçları kapsamında açıklanan 3 bin 750 kişilik yurt ve kamu misafirhanelerinde yer ayrıldığını anımsatan Kurum, "Bugün itibariyle başvuran sadece 15 kişi. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla AFAD koordinasyonunda AFAD, Kızılay ve belediyemiz çadır kurma sürecini yürütüyorlar." dedi.

"Kalıcı konutların yapımı"

Bakan kurum, ihtiyaç olan yerlerde şu ana kadar 3 bin çadır kurulma işleminin devam ettiğini ve yaklaşık 750'sinin kurulduğunu ve akşama kadar tamamının kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

Beslenme ihtiyacını Türk Kızılay koordinesinde yürüttüklerini belirten Kurum, 56 bin kişi kapasiteli mobil beslenme ünitelerinin alanda olduğunu ve burada 249 personel ve 37 araçla görevlerine devam ettiklerini bildirdi.

Hasarlı binaların tespitlerinin yapılmasına müteakip binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlara hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de Türk Kızılayın eşya yardımı yapılacağına değinen Kurum, şunları kaydetti:

"Girilme riski bulunan binalardaki eşyasını alamayan vatandaşlarımız için eşya yardımı yapılacak. Yine yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin de Elazığ'da ve Malatya'da olduğu gibi taşınma yardımı, kira yardımı bütün vatandaşlarımıza yine valiliğimizin koordinasyonunda yapılacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız, kalıcı konutların yapımı için AFAD ile koordine halinde. Hem yerinde hem de rezerv alanlarda kalıcı konutların yapımına ilişkin süreci başlattılar. Bugün fiilen sahalarda zemin etüt çalışmalarını yapacağız, bilhassa enkaz kaldırma çalışması yürüttümüz alanlarda zeminle ilgili problemlerin olduğunun tespitini yaptık. Dolayısıyla zemin etütlerini bugün itibarıyla başlatıyoruz. Kalıcı konutların projelendirme çalışmaları da aynı şekilde eş zamanlı yapılacaktır.

Tüm depremlerde, sellerde nasıl hızlı aksiyon aldıysak inşallah İzmir için de aynı yardımları, aynı çalışmayı büyük bir özveriyle, büyük bir şevkle, büyük bir uyum içerisinde yaparak İzmir'imizin, İzmirli vatandaşlarımızın yaralarını saracağımızı ifade etmek istiyorum. Tekrar İzmir'imizin, Türkiye'mizin başı sağolsun. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum." 

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMALAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vatandaşların "Bakanlar ayrılırsa çalışmalarda hafifleme olur mu?" şeklinde endişelendiğini kaydederek, yaralar sarılıncaya kadar kentten ayrılmayacaklarını söyledi.

Sahada bakanlarla çalışmaları incelediklerini kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Vatandaş bekleme uzadıkça 'Acaba bakanlar buradan ayrılır mı, acaba çalışmalarda aksama olur mu?'... Biz olsak da olmasak da çalışmalarda bir hafifleme olmaz ama tabii ki vatandaşlarımız rahat olsun, biz buradayız. Bu enkazlar kalkana kadar, yaralar sarılana kadar inşallah İzmir'le, İzmirli hemşehrilerimizle beraber olmaya devam edeceğiz."

Pakdemirli, depremin üzerinden 20 saat geçtiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hala umutları saklıyoruz ama diğer taraftan da süre uzadıkça da bu konuyla ilgili çalışmaların rayında götürdüğümüzü bildirmek istiyorum. Öncelik hala ve hala göçük altında kalanlar, sonra elbette tedaviye muhtaç olanlar, akabinde açıkta kalan, barınma ihtiyacı olanlar. Barınma ihtiyaçları karşılanacak şekilde tüm hazırlıklar yapıldı. Dün akşam itibarıyla bu barınma ilgili yapmış olduğumuz kamu hazırlıklarına da başvurunun yok veya yoka yakın derecede çok düşük olduğunu görüyoruz."

Yapılacak hasar tespitlerinin ardından barınma ihtiyacının artabileceğini kaydeden Pakdemirli, "İletişimde, ulaşımda, barınmada, enerjide, enkaz alanlarının güvenliği ve hakimiyeti konusunda herhangi bir eksik kalmadı. Sağlık Bakanlığımız da çok iyi çalışıyor." dedi.

Pakdemirli, bakanlık olarak hassas bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Tüm hayvan işletmeleri, tüm balıkçı barınaklarıyla ilgili taramaları yapmaya devam ediyoruz. Özellikle ben de şunu söylemek istiyorum, biz yaraları sarmak için buradayız. Devletin tüm kurumları burada, bu büyük bir afet. İzmir için hakikaten beklenmedik bir olay. İnşallah en yakın zamanda bu yaraları sarıyor olacağız." ifadelerini kullandı.

ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK: ACİL YARDIM ÖDENEĞİ ÇIKARDIK

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Bakan Selçuk, "En büyük dileğimiz, enkaz altındaki tüm vatandaşlarımıza sağsalim ulaşmak. Biz de depremi ilk duyduğumuz andan itibaren tüm ekibimizi seferber ettik." dedi. 

Selçuk, psikososyal destek ekibiyle haneleri ziyaret etmeyi sürdürdüklerini ve 294 kişiyle de görüşmeleri tamamladıklarını kaydederek, "5 milyon liralık acil yardım ödeneği çıkardık. 3 milyon lira da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyon liralık acil yardım ödeneğimiz ulaşmış durumda." diye konuştu. 

Bakan Selçuk, tek temennilerinin en kısa zamanda yaraları sarabilmek olduğunu ifade etti. 

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL: PROVOKE EDENLERE KARŞI SORUŞTURMALARINI BAŞLATMIŞTIR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ilgili bakanlıklarla durum değerlendirmesi yaptıklarını ve bütün kurumların, tüm imkanların seferber edildiğini anlattı.

İzmir'in yaralarını sarmaya ve gereken tedbirleri almaya devam edeceklerini vurgulayan Bakan Gül, dualarının enkaz altındaki vatandaşlar için olduğunu belirtti.

Gül, ortak acıların ortak duygudaşlığı gerektirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu ortaklığa halel getiren her türlü açıklamalara, tavırlara gerekli müeyyideyi hak eden süreçtir. Dolayısıyla cumhuriyet başsavcılıklarımız bu acılarımızı paylaşmak yerine nefret söylemi içinde olanlara gerekli soruşturmayı yapmaktadır. 10 ilde tahkikat yapılmış, 3 kişi Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep'te gözaltına alınmıştır. Kimse kardeşliğimizi suistimal edemez. Bunu yapmak isteyenlere adalet izin vermeyecektir."

BAKAN DÖNMEZ: YAKLAŞIK 3500 ABONEMİZİN GAZI KESİK DURUMDA

Deprem anıyla birlikte 74 bin 500 vatandaşın elektriğinin kesildiğini ifade eden Dönmez, "Dün akşam saatleri itibarıyla AFAD koordinasyonunda süratle yeniden enerji vermeye başladık. An itibarıyla 1600 abonenin elektriği kesik durumda. Bunların büyük bir kısmı Bayraklı'da, 400 civarında abonenin de Seferihisar bölgesinde elektriği kesik." diye konuştu. 

Dönmez, bu kesintilerin tedbir amaçlı olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu elektrik kesintisi o bölgedeki arama kurtarma faaliyetleri ve bazı ağır ve orta hasarlı binaların tedbir amaçlı elektriğinin kesilmesinden kaynaklanmaktadır. Doğal gazda da yaklaşık 3 bin 500 abonemizin doğal gazı kesik durumda. Doğal gaz elektriğe göre biraz daha kritik durumda, o açıdan daha tedbirli olmak durumundayız. Burada da AFAD'ın yönlendirmelerini de dikkate alarak bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Şu anda bazı vatandaşlarımız evlerine giremiyorlar. Doğal gazın kontrolsüz bir şekilde binalara verilmesi risk oluşturabilir. O açıdan tedbir amaçlı doğal gazı şu anda bu civarda kesintiyle yürütüyoruz ama ilerleyen saatlerde AFAD'ın talebi ve izniyle doğal gaz hizmetini de tekrar vermeye başlayacağız."

İzmir'de özellikle enerji altyapıları açısından kritik birkaç tesis bulunduğuna işaret eden Dönmez, Türkiye'nin en büyük 2 rafinerisi, petrokimya tesisi ve 2 sıvı doğal gaz depolama ve gazlaştırma tesisinin burada yer aldığını söyledi. 

Dönmez, bu tesislerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ve güvenlik çerçevesinde faaliyete devam edildiğini dile getirerek, "Öte yandan, elektrik üretim tesislerimizde de bir sıkıntı söz konusu değil. Ana iletim hatlarımızda da sıkıntı yok. Gerek doğal gaz gerekse elektrik tarafında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Başta İzmir olmak üzere tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum." ifadelerini kullandı. 

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: AMACIMIZ EN KISA ZAMANDA ENKAZ ALTINDAKİLERE ULAŞMAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, enkaz altındakilere ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Tüm kurum ve ekiplerle deprem bölgesinde olduklarını kaydeden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz. Maalesef kayıplarımız bizi üzüyor. Amacımız en kısa zamanda enkazı kaldırmak, enkaz altındakilere ulaşmak. Bütün ekiplerimiz ve kurumlarımız tam bir koordinasyon içerisinde. İnşallah bu işin üstesinden geleceğiz. Bütün arkadaşlarımız çalışıyor. Arazide çok hassas ve titiz bir çalışma var. Amacımız en kısa zamanda enkaz altındakilere ulaşmak. Biz de buradayız, bu işleri koordine etmek ve arkadaşlarımıza güç kuvvet vermek için."

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

AK PARTİ İZMİR MİLLETVEKİLİ YILDIRIM'DAN 'SABIR' UYARISI

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, artçıların devam etmesi nedeniyle tehlikenin henüz geçmediğini belirterek, İzmirlilerden sabırlı olmalarını istedi.

Sahada 9 binada yoğun ve insan üstü bir gayretle çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sabah itibarıyla bakanlarımız, Belediye Başkanımız, Ege Ordu Komutanımız, milletvekillerimiz ve bütün ilgililer, arama-kurtarma faaliyetinde bulunan bütün kurumların temsilcileri burada. Bir durum değerlendirmesi yapıldı. Bundan sonra atılacak adımlar konusunda bir karar verildi. Şu an itibarıyla 25 vefatımız var. Yaralılar tedavi görüyor. 804 yaralımız var. Sevindirici olan, 100 vatandaşımız enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Gerek barınma, gerek yiyecek-içecek imkanları konusunda da Türk Kızılay koordinasyonunda Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları uyum içinde bir çalışma gerçekleştiriyor."

Yıldırım, yıkılmamış fakat riski devam eden, emniyetli olmayan binaların tespitinin yapılacağına değinerek, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının oluşturduğu ekiplerin sahaya girdiğini bildirdi.

Dün gece sabaha kadar milletvekillerinin, bakanların enkaz kaldırma mahallinde vatandaşlarla birlikte olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Onların taleplerini, beklentilerini karşılama konusunda da yardımcı oldular. Büyükşehir Belediyemiz yine yiyecek konusunda, barınma konusunda gerekli çalışmaları yaptı. Artçılar devam ettiği için tehlike henüz geçmiş değil. Bu konuda özellikle İzmirli hemşehrilerimizin biraz daha sabırlı, biraz daha tedbirli olmasını istiyoruz. Zamana karşı yarışarak bu gayreti gösteren bütün arama-kurtarma ekiplerine anlayış göstermelerini bekliyoruz. Özellikle onların daha rahat çalışması açısından buna ihtiyacımız var."

SOYER: UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir'in yanında olan tüm bakanlara ve kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Belediye olarak tüm imkanlarını AFAD'ın koordinasyonuna sağladıklarını belirten Soyer, şunları kaydetti:

"Uyumlu şekilde çalışmaya devam ediyoruz, tüm bu süreç boyunca. Enkaz kurtarma çalışması profesyonel arkadaşlarımız tarafından yürütülüyor. Tecrübe sahibi uzman arkadaşlarımız ne yapacaklarını biliyorlar, onları mümkün olduğu kadar izliyoruz. Bunun dışında sokakta devam eden bir hayat var. Vatandaşlarımız dün geceyi dışarıda geçirdi. Binlerce vatandaşımız dışarıda yaşamaya başladı. Dolayısıyla bizim organize etmemiz gereken başlık o. Orada yapılacak çok şey var. Bu iş birliğinin, uyumun buna muktedir olacağını düşünüyorum."

DEVLETİMİZ İZMİR İÇİN SEFERBER

İletişim Başkanlığı resmi Twitter hesabından, "Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalar (31 Ekim 2020 saat 11:30 itibarıyla)" paylaşımında bulunuldu.

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...