Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Doğu Karadeniz'e yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışlar sonrası sel ve heyelan felaketi yaşanan, 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 kişinin de kaybolduğu Doğu Karadeniz, dün yine sele teslim oldu. Özellikle Artvin ve Rize'de etkili olan sağanaklar sonrası Bakanlar bölgeye intikal ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da incelemelerde bulunmak üzere öğle saatlerinde memleketi Rize’nin Güneysu ilçesine geldi.

"İLK ETAPTA 550 KONUT İNŞA EDECEĞİZ"

Rize'nin Güneysu ilçesinde halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  "Şu ana kadar 328'i arama kurtarma olmak üzere 2860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afetten kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır" dedi.

"Afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup, içme suyunda, enerjide, haberleşmede, iletişimde herhangi bir sıkıntı yoktur" diyen Erdoğan, "Rize'de taşkın riski altında 665 yapı tespit edildi. Bu bölgenin boşaltılması sağlanırken, yaraların sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz. İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DİKEY MİMARİ UYARISI: NE OLUR YAPMAYIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rize merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binaların hasar tespitleri 50 ayrı ekip ile 7/24 esasına göre çalışılarak iki gün içinde tamamlanmıştır. Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık, ne olur şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın" dedi.

Erdoğan, Rize'de afetzedelere, kira, taşınma ve diğer yardımların yapıldığını, acil ihtiyaçlar için tahsis edilen 18 milyon liranın 3 milyon lirasının ulaştırıldığını bildirdi.

BÜYÜKKÖY VE ARHAVİ'Yİ ZİYARET EDECEK

Erdoğan, Güneysu ziyaretinin ardından selin en fazla hasara yol açtığı bir diğer nokta olan Çayeli ilçesinin Büyükköy beldesinde ve son olarak Artvin’in Arhavi ilçesinde havadan ve karadan sel bölgesini gezecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

HASAR TESPİT VE TEMİZLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Artvin'in Arhavi ilçesinde Kapisre Deresi'nin taşması sonucu çok sayıda iş yeri ve evin zarar gördüğü selin ardından hasar tespit ve temizlik çalışmaları sürüyor.

AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında ekipler, selden etkilenen mahallelerdeki iş yerleri ve evleri dolaşarak tutanaklarla hasar tespiti yaptı. Selin cadde ve sokaklara sürüklediği hafriyatın temizlenmesi için ekipler çalışmalara devam ediyor.

Binaların bodrum katlarına dolan su vidanjörler yardımıyla boşaltılırken, cadde ve sokaklarda biriken balçık ve diğer malzemeler ise kamyonlara yüklenerek alandan kaldırılıyor. Vatandaşlar da ev ve iş yerlerinde temizlik yapıyor.

Öte yandan, Türk Kızılay ve yardım kuruluşları su kesintisi olan bölgede vatandaşlara su ve yemek dağıtıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

KAYBOLAN VATANDAŞI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Artvin’de dün etkili olan şiddetli yağışlar sonrasında Murgul ilçesinde dere sularına kapılarak kaybolan şahsı arama çalışmaları sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Telefon sinyali ve baz yeri veriyor ama vatandaşımıza ulaşmakta zorluk çekiyoruz. İlk baz yeri verdiği yerde ulaşmaya çalıştık, orada bulamadık, yeni bir baz yeri veriyor, oraya da arkadaşlarımız bakıyorlar. Bir yansıma olup olmayacağını düşünüyorlar. İnşallah sağ salim ulaşırız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

AFAD: ARHAVİ'DE YAKLAŞIK 200 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel nedeniyle Artvin'in Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişinin tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden itibaren Arhavi'de etkili olan aşırı yağış sonucunda bölgede sel ve su baskınlarının meydana geldiği belirtildi.

Yağış sebebiyle Arhavi deresinin taştığı, ilçe merkezi ve köy yollarının yağıştan etkilendiği ifade edilen açıklamada, "Arhavi ilçesinde mahsur kalan 6 vatandaşımız ile Murgul ilçesinde mahsur kalan 9 vatandaşımız güvenli alanlara transfer edilmiştir. Ayrıca Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişi tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirilmiştir." bilgisi verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

ARTVİN'DE MAHSUR KALAN 18 KİŞİ KURTARILDI

Artvin'in Arhavi ilçesinde Mençuna Şelalesi'nin de bulunduğu bölgede mahsur kalan 8'i çocuk 18 kişi kurtarıldı.

Üç aracın seyrettiği yolun bir bölümünde sel nedeniyle kopma meydana geldi, sürücüler geri manevra yaparak sel sularına kapılmaktan son anda kurtuldu. Minibüslerden biri daha sonra sel sularına kapılarak dereye sürüklendi.

İki minibüste bulunan 13 kişi ile otomobildeki 5 kişilik aile, güvenli bölgeye geçerek cep telefonu ile ulaştıkları jandarmadan yardım istedi. Yetkililer, Rize AKUT ekibini 8'i çocuk 18 kişiyi kurtarmak için bölgeye sevk etti.

Araçla belli bir bölgeye kadar gidebilen ekipler, dağlık bölgeyi de yürüyerek geçerek mahsur kalan kişilere ulaştı. Araçların bulunduğu Çifteköprüler mevkisine kadar çocuklardan bazılarını kucak ve sırtlarında taşıyan ekipler, bu kişileri daha sonra ilçe merkezine ulaştırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 550 konut inşa edeceğiz

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Karadeniz'de bugün yerel olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesimlerinde yerel düzeyde kuvvetli olması öngörülüyor.

Yapılan uyarılara göre; ani sel, yerel su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekiyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...