Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Covid'e okulların açılmasının etkisi bu hafta belli olacak

Covid'e okulların açılmasının etkisi bu hafta belli olacak

GÜNDEM Haberleri

Yüz yüze eğitimle birlikte vaka sayılarında artış yaşanabileceği belirtilirken aşılama konusunda bir türlü istenen seviyeye ulaşılamadı. Aşı sürecini tamamlayanların oranı yüzde 50’yi bulmadı.

Haber Merkezi ANKARA

Yüz yüze eğitimle birlikte başlayan hareketliliğin salgının seyrine etkisi bu haftadan itibaren görülecek. Uzmanlar, okulların açılması nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanabileceğini belirtirken, salgına karşı tek silah olarak gösterilen aşılama konusunda ise bir türlü istenen seviyeye ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından tüm imkânların seferber edilmesine rağmen, aşı sürecini tamamlayanların toplam nüfusa oranı yüzde 50’yi bile bulmadı. Bugüne kadar iki doz Sinovac aşısı olan 15 milyon kişiden 9,3 milyonu üçüncü dozunu yaptırdı. Kalan 6 milyon civarında kişi ise hatırlatma dozu uygulanmadığı için ‘aşısını tamamlamayan’ grupta yer alıyor. Sinovac aşısında üç aydan sonra koruma azaldığı ve üçüncü dozlarını da yaptırmadıkları için, bu grupta yer alan özellikle 65 yaş üstü kişilerden hastanelere başvurular da artmaya başladı. Bugüne kadar 18 yaş üstü nüfusun yaklaşık 11 milyonu hiç aşı olmazken, yine 11 milyona yakın kişi de ikinci dozlarını yaptırmadı.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI ZOR
Bu rakamlara, üçüncü dozunu yaptırmayanların sayısı da eklenince Türkiye’de toplam nüfusta aşılama sürecini tamamlayanların oranı yüzde 40’lara kadar düşüyor. Uzmanlar "22 milyon hiç aşı olmayan ve 2. dozu yaptırmayan kişiye üçüncü dozun uygulanmadığı 6 milyon kişi de eklenince aşısı tamamlanmamış 28 milyon kişi oluyor. Toplam nüfusa göre aşısı tam olanlar yüzde 50’ye bile ulaşmıyor. Bu oranlarla toplum bağışıklığını sağlamak mümkün değil” değerlendirmesini yapıyor. Uzmanlar, toplum bağışıklığından söz edilebilmesi için nüfusun tamamının baz alınmasını ve toplam nüfusun en az yüzde 80’inin aşı sürecinin tamamlanmış olması gerektiğine dikkat çekiyor.  


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...