Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hayvan hakları konusunda son bir yılın en önemli gelişmesi: Kanun değişikliği

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hayvan hakları konusunda son bir yılın en önemli gelişmesi: Kanun değişikliği

GÜNDEM Haberleri  / AA

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Üyesi Senem Demirel Acar, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki yapılan değişikliğin Türkiye’deki hayvan hakları konusunda son bir yılda gerçekleşen en önemli gelişme olduğunu belirtti.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla konuşan Acar, 2004 yılında çıkarılan hayvanları koruma kanunun hatalı olduğunu ve uygulamada büyük sorunlara yol açtığını söyleyerek kanun düzenlemesi için mücadele ettiklerini söyleyerek, kanunun hayvanların haklarını koruyamadığını savundu. Son bir yıl içinde hayvan hakları konusunda en önemli gelişmenin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik olduğu söyleyen Acar:

“BELEDİYELERE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR ARTTI”

“Belediyelerin sorumlulukları ve belediyelere uygulanacak yaptırımlar arttı. Belediyeler, sokakta yaşayan tüm hayvanların kısırlaştırma, aşılama ve tedavileri için klinik oluşturmak zorunda bırakıldı. Hayvanlara karşı işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu kapsamına alındı. Bu zaman kadar hep Kabahatler Kanunu kapsamındaydı, kaymakamlığın kestiği idari para cezasını 18 eşit taksitte ya ödüyordu ya da ödemiyordu, ödemezse hiçbir yaptırımı yoktu. Artık hayvanlara karşı işlenen suçlar TCK kapsamında değerlendiriliyor. Bu kişi savcı, hakim karşısına çıkıyor kanuna göre. “

“CEZA SINIRLARI DÜŞÜK”

Acar, bir kişinin bir hayvana zarar verdiğinde yaptırıma tabi tutulması gerektiğini söyleyerek ceza sınırlarının düşük olduğunun altını çizdi. Acar, cezada alt sınırın 2 yıl olmasını talep etti. Acar, HAYTAP'ın Bursa'daki Emekli Hayvanlar Çiftliği'nin yaz aylarında Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çıkan yangınlar sırasında kurtarıcı olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Acil durumlar için bir çiftlik yetmeyecekmiş, Türkiye'nin farklı bölgelerinde başka çiftlikler de kurmaya karar verdik. Mevcut imkanlarla o canlar için elimizden geleni yaptık. Umarım bir daha yaşanmaz ama olursa da hazırlıklı olmayı öğrendik."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...