Emine Erdoğan: Bugün dünyada yaşlılar giderek yalnızlaşıyor

Düzenleyen:
Emine Erdoğan: Bugün dünyada yaşlılar giderek yalnızlaşıyor

GÜNDEM Haberleri

Emine Erdoğan, bugün dünyada gittikçe yalnızlaşan ve âdeta tecrit hâlinde yaşayan yaşlı bir nüfus olduğuna dikkati çekti. Erdoğan "Yaşlılık bizde tedavülden kalkmak değil, hürmet makamına oturmak demektir" dedi.

Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince (YAŞAM) Rektörlük Senato Salonu'nda "Küresel Krizler: Pandemi, Yaşlılar ve Dayanışma Konferansı' düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Yaşlılar ile bir araya gelen Emine Erdoğan, konfernasta konuştu. Erdoğan "Birleşmiş Milletler (BM) 2050'de dünya genelinde her 6 kişiden 1'inin yaşlı olacağını tahmin ediyor. Yaşlı nüfusun artması ülkemizin de gerçeği. TÜİK verilerine göre 2015'te yüzde 8,2 olan yaşlı nüfusumuz, 2020 yılında yüzde 9,5 oldu. Dolayısıyla, yaşlı nüfusa yönelik doğru politikaların belirlenmesi ve hizmet çeşitliliğinin artırılması önceliğimiz olmalı. Bildiğiniz gibi yaşlılarımızın desteklenmesi, kurumlarda ve evlerinde bakılmaları için bakanlığımızın birçok modeli mevcut. Huzurevlerimizin sağladığı hizmetler dünya standartlarının çok üzerinde. Elimizde maddi destek modellerinden psikolojik desteğe uzanan geniş bir yelpaze var. Fakat takdir edersiniz ki yaşlı nüfus yalnızca desteklerle ayakta tutulan bir kesim olmamalı.  Bilakis, potansiyellerini yaşayabilecekleri, üretkenliklerini kaybetmeyecekleri imkânların sağlanması gerekiyor" dedi.

"BÜYÜKLERİN DUASI YOLUMUZU AYDINLATIR"
"Bugün dünyada gittikçe yalnızlaşan ve âdeta tecrit hâlinde yaşayan yaşlı bir nüfus var" diyen Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Yaşlılık bizde tedavülden kalkmak değil, hürmet makamına oturmak demektir. Aile bağlarımızın modern dünyanın sert rüzgârlarına karşı hâlâ ayakta olması en önemli dayanak noktamızdır. Bu bağı her zamankinden daha da güçlü kılmamız gerekiyor. Birkaç kuşağın bir arada olduğu geniş ailelerin devamlılığı hem yaşlıların mutluluğu hem de toplumun sağlığı için elzemdir. Bu durum bize kuşaklar arası iletişimin güçlendirilmesinin krizlerin yönetiminde son derece mühim bir faktör olduğunu anlatıyor. Bu iletişim ne kadar yüksek frekansta olursa, toplumsal dayanışmamız da o kadar kuvvetli olur. Toplumumuzun en güçlü yönlerinden biri olan ailenin, bizi türlü krizlerden bir kalkan gibi koruduğunu asla unutmayalım. Yaşlılık, yaşam boyu edinilmiş tecrübenin damıtılarak bilgeliğe dönüştüğü bir dönemdir. Büyüklerin duası, rızası yolumuzu aydınlatan ışıktır. Büyüklerin yeri başımızın üzeri, evimizin başköşesidir. Allah onları başımızdan eksik etmesin.



Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...