Bakan Dönmez: Karadeniz gazı, 2027'de ihtiyacın üçte birini karşılayacak

Bakan Dönmez: Karadeniz gazı, 2027'de ihtiyacın üçte birini karşılayacak

GÜNDEM Haberleri

EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı'nın açılışına video konferans yöntemiyle katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa'da enerji krizinin yaşandığı dönemlerde Türkiye'nin tedarik konusunda iyi bir k-noktada olduğunu vurgulayarak Karadeniz gazındaki çalışmaların takvime uygun ilerlediğini aktararak Karadeniz gazının, 2027'de ihtiyacın üçte birini karşılayacağı açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Avrupa ülkelerine kıyasla arz ve tedarik konusunda iyi bir noktada olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji fiyatlarının küresel ekonomileri allak bullak ettiği bir dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlarımıza en az seviyede yansıması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyuyoruz." dedi.

AVRUPA KRİZ YAŞARKEN TÜRKİYE TEDARİK KONUSUNDA İYİ BİR NOKTADA

EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı'nın açılışına video konferans yöntemiyle katılan Dönmez, Avrupa’da enerji fiyatlarının tarihi rekorlar kırdığı ve tedarik sorununun çözülememesi durumunda gidişatın daha da kötüye gideceği yönünde öngörülerde bulundu. Avrupa’daki enerji krizinin yaşandığı dönemlerde Türkiye’nin bölge ülkelerine göre tedarik konusunda daha iyi bir noktada olduğunun altını çizen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

KIŞ İÇİN EK KAYNAK GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

“ Kış aylarında artacak gaz talebinin karşılanması için ek kaynak görüşmelerimiz sürüyor. Öncelikle ülkemizin uzun dönemli doğal gaz anlaşmalarının olması elimizi rahatlatan bir unsur. Diğer taraftan doğal gaz ihtiyacımızın bu sene yaklaşık yüzde 20 artmasını öngörüyoruz. Farklı tedarik kanallarından ilave talebi karşılamak üzere planlamalarımızı yaklaşan kış şartlarına göre sürekli güncel tutuyoruz.”

KARADENİZ GAZI İHTİYACIN ÜÇTE BİRİNİ KARŞILAYACAK

Karadeniz gazında çalışmaların takvime uygun ilerlediğinin altını çizen Dönmez, "Hedefimiz gazın 2023 yılında sisteme bağlanması ve ilk faz gaz akışının sağlanması. Bu rezerv, 2027'de en yüksek üretim kapasitesine ulaştığında, Türkiye'nin yıllık iç tüketiminin üçte birini karşılar hale gelecek." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...