Ermenistan ile görüşmeler ön şartsız sürecek

Ermenistan ile görüşmeler ön şartsız sürecek

GÜNDEM Haberleri

Moskova’da 1,5 saat süren Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmede tam normalleşmede ön şartsız mutabakat sağlandı. İkinci görüşmenin yeri ve tarihinin diplomatik kanallardan bilahare belirleneceği kaydedildi.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde ilk resmî temas dün kuruldu. Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan’ın Özel Temsilcisi Rubin Rubinyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunu ele almak üzere, Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi. İki ülke arasından 13 yıl sonra gerçekleştirilen ikili görüşmenin bir buçuk saat sürdüğü belirtildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada özel temsilcilerin, olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştirdikleri ilk görüşmelerinde, Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik, ön görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.  Açıklamada “Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır. Özel temsilciler arasındaki ikinci görüşmenin yeri ve tarihi, diplomatik kanallardan bilahare belirlenecektir” denildi.

Ermenistan ile görüşmeler ön şartsız sürecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye ve Ermenistan arasındaki görüşemeye ilişkin "Moskova’da özel temsilcilerin ilk görüşmesinin gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz. Bizim rolümüz, doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktı. Umuyorum ki bu başarılı olacak” dedi.

UÇUŞLARIN BAŞLAMASI GÜNDEMDE
Normalleşme sürecinde öncelik ulaşım ve ticaret yollarına verilecek. İlk somut adım olarak İstanbul-Erivan arasında charter uçuşların başlaması gündemde. Ermenistan tarafının normalleşmeden beklentileri arasında 1993 yılında kapatılan Gümrü-Kars Demir Yolu’nun tekrar aktif hâle gelmesi de bulunuyor. Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme görüşmeleri Azerbaycan ile de istişare ediliyor. Bu arada, Ermenistan ile normalleşme müzakerelerinde sözde soykırım iddiaları dâhil olmak üzere herhangi bir konuda Ermenistan tarafından ön şart öne sürülmediği de bildirildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...