Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

Düzenleyen: / Kaynak: AA-İHA
Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

GÜNDEM Haberleri  / AA-İHA

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 21 Haziran'da başlayan ve farklı noktalarda devam eden ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının 3. gününde gece boyunca karadan müdahale edilen yangına, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı. 51 hanede toplam 151 kişi ise tahliye edildi.2022 yılında kurulan Orman Kurtarma Timi (ORKUT) ilk kez Marmaris'te sahaya inerken yangında bir kişi gözaltına alındı. Şüpheli aile arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Alevler rüzgarın etkisiyle Marmaris güzergahına doğru ilerlemeye başladı. Yangının duman ve külleri Marmaris ilçe merkezine ulaşırken kardeş ülke Azerbaycan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için gönderdiği amfibi uçak Muğla’ya geldi. Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı. Ayrıca yangın nedeniyle Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda.40'ı helikopter toplamda 61 hava aracı hizmet veriyor" dedi. Gözaltına alınan S.A. sabahın erken saatlerinde adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen zanlı S.A çıkarıldığı merciler tarafından tutuklandı. AFAD ise duruma ilişkin "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır." dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan Dalaman'a giderek bakanlar ve yangına müdahale eden pilotlardan bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te kriz merkezinde önemli açıklamalarda bulundu ve yangının büyük oranda kontrol altına alındığını duyurdu.

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alan henüz belirlenemeyen nedenle yanmaya başladı. Rüzgarın da etkisi ile alevler kısa sürede bölgeye yayılırken çok sayıda ekip yangına müdahale ediyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında yangın bölgesine görevlilerin dışında kimse alınmıyor. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı. Ekipler, yangını söndürmek için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kriz merkezinden çalışmaları takip ediyor.

21 Haziran saat 20.00’de Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bördübet Koyu Adalar mevkiinde başlayan yangın rüzgarın şiddeti ile büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Ekiplerin canla başla yangını söndürme çalışmalarının sürdürdüğü bölgede sabah saatlerinden itibaren havadan müdahale eden uçak ve helikopter sayısı arttırıldı. Gece boyunca müdahale edilen yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MARMARİS'TE KRİZ MERKEZİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın bölgesi Marmaris'e giitti ve kriz merkezinde önmeli açıklamalarda bulundu. Orman yangının devam ettiği Marmaris'te gerçekleştirdiği incelemelerin ardından kriz merkezinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ufak bir yerde bir şeyler gördük, bunun dışında hamdolsun büyük oranda bu iş kontrol altına alınmış vaziyette" dedi.

AFAD'DAN KRİTİK UYARI 

AFAD çıkan yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNDE

Öte yandan yangınla ilgili son durumu yakından takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dalaman Havalimanı'na gitti. Erdoğan burada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve yangına müdahale eden pilotlardan bilgi aldı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındıMarmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

BAKAN KİRİŞÇİ VE BAKAN SOYLU'DAN SON DURUM AÇIKLAMASI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Öğle saatlerinden itibaren rüzgar riski artıyor. Teşkilatlarımız yoğun çaba sarf ediyor" dedi.

Bakan Kirişci'nin konuşmasından satır başları şöyle:

Dün gerek gündüz, gerek gece boyunca bütün teşkilatlarımız yoğun bir çalışma sürdürdüler. Bu çaba bize sonuç aldırdı. Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda, bugünü takip etmeliyiz. Rüzgarın ne yapacağıyla ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil. 61 hava aracı görevde. 61 adet 40’ı bizim helikopter 12 adet uçağımız var. Katar'dan 3 helikopter, Azerbaycan'dan 1 uçak geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yangına ilişkin son durumu şu şekilde değerlendirdi:

"En büyük risk öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Yangın alanına sivilin girmesi engellendi. Burada bölgeye gelip de bu hassasiyeti yaşamadan sadece lakırtı derdinde olanlar var. Biz yalanla uğraşamıyoruz. Yalanmetre yapılsada afet üzerinden elde edilen gelirden büyük ciro yapar. Bu ormanların sahibi piknik yapanların değildir. Buranın sahibi doğadır. Sorumluluk hepimzin sorumluluğudur. Orman bakanlığımızın piknik alanları var oralarda yapılabilir. Ormanda piknik yasak. Orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. "

GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangını çıkardığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli S.A. sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi. Zanlı S.A çıkarıldığı merciler tarafından tutuklandı.

DUMAN ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞTI

Bördübet mevkisindeki yangının duman ve külleri rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi.  Körfez ve karada duman etkili olurken cadde ve sokaklarda küller birikti.

YOL TRAFİĞE KAPATILDI

Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı. İlçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor.  Yangın nedeniyle ayrıca Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı.

YANGIN BÖLGESİ MARMARİS'TE HAVA DURUMU

MGM’nin son hava durumu raporuna göre bugün Güney Ege'de rüzgarın batı ve kuzeyden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Orman yangınının devam ettiği Marmaris'te en düşük hava sıcaklığı 24 derece, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacağı aktarıldı. Bölgede nem oranı ise en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olarak tahmin ediliyor.

BAKAN KOCA'DAN YANGIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bölgedeki son durumu aktaran Bakan Koca, 'Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. 12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var' dedi.

BENZİN BİDONU BULUNDU

Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili, bir kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Soylu, yakalanan kişinin, "aile arasındaki anlaşmazlık nedeniyle kızarak ormanı yaktığını" kabul ettiğini açıkladı.  Yangın bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şüphelinin suçunu itiraf ettiğini açıkladı.  "Bu olay olduğundan itibaren bir şüphelimiz vardı. Emniyet ve Jandarma bu şüpheliyi biraz önce yakaladı. Ayrıca 2 benzin bidonu da var olay yerinde. Kendisi de itiraf etti. S.A. isimli şahıs o bölgeyle ilgili geçmişten kalan ticari bir anlaşmazlık aile arasındaki anlaşmazlık sebebiyle kendisinin kızarak yaktığını itiraf etti. Kendini de öldürmek istediğini söyledi. Olay anında da sarhoş olduğunu değerlendiriyoruz. Şuanda da sarhoş… Kendisi olayı itiraf ediyor. 1988 Marmaris doğumlu S.A.”

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındıOrman yangının şüphelisi S.A'nın fotoğrafı paylaşıldı.

ORMAN KURTARMA TİMİ MARMARİS'TE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mayıs ayında, '2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda Orman Kurtarma Timi'nin (ORKUT) kurulduğunu açıklamıştı. Bu kapsamda orman yangınlarıyla profesyonelce mücadele edecek 30 Orman Bölge Müdürlüğü'nde 462 personelle 36 tim kuruldu. ORKUT ekipleri, Marmaris'te çıkan yangın için sahaya indi.

38 HELİKOPTER VE 15 UÇAK YANGINA MÜDAHALE EDİYOR

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 21 Haziran günü çıkan orman yangınına sabahın ilk ışıkları ile hava müdahalesi başladı. 38 helikopter ve 15 uçak alevleri söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Gece boyunca devam eden söndürme çalışmaları, sabahın ilk ışıkları ile havadan da devam ediyor. Bugün sabah itibari ile 38 helikopter ve 15 uçak alevlerle mücadele etmeye başladı. Dün akşam Azerbaycan’dan gelen amfibi uçağı da yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Yangının Değirmenyanı Yeşilbelde mevkii sırtlarında, Marmaris-Datça karayolu kuzey hattı boyunca devam ettiği öğrenildi.

AFAD'DAN SON DURUM AÇIKLAMASI

AFAD’dan yapılan en son açıklamada, Marmaris’te meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde yürütüldüğü kaydedildi.

21 Haziran günü saat 14.02’de Dalaman’da, 22 Haziran günü saat 09.30’da Fethiye’de, saat 13.50’de Köyceğiz’de ve saat 14.20‘de Seydikemer’de çıkan yangınların kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, Marmaris’teki yangına müdahalenin sürdüğü ifade edildi.

BAKANLAR YANGIN BÖLGESİNDEN SON DURUMU BİLDİRDİ

Yangın bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son duruma ilişkin açıklama yaptı. Bakan Kirişci şöyle konuştu:

Şu an itibariyle çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 12 uçağımız 45 helikopterimiz var. Sayı 57. 253 arazözümüz sahada. 24 TOMA şu anda yangına karşı kullanılıyor. Yangın bölgesinden 247 kişi tahliye edildi. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. 1000'in üzerinde OMG çalışanları olmak üzere 2 bin 600 civarında personel sahada.  Meteorolojik veriler bize ışık tutuyor. Bugün sabah itibariyle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Verilerden olumlu manada yararlandık. Beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı. Hava hızının dünkü düzeyde olmayacağı yönünde meteoroloji verileri var.

'AKŞAMA DOĞRU SOMUT ADIMLAR OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ'

103 aile 274 birey vatandaşımız zarar görmesin diye yangına yakın yerlerde iş yerleri ve konutları olan kardeşlerimiz tahliye edildi.  Ormanımızın, tek bir ağacımızın ve bütün canlılarımızın tırnaklarına zarar gelsin istemiyoruz.  Hassasiyetimiz budur. Sayın Cumhurbaşkanımıza vermiş olduğu araç gereç destekleri başta olmak üzere şükranlarımızı sunuyoruz. Geçtiğimiz yıl biz hadiseyi yaşadık. Bu coğrafyada 50 bin 500 hektarlık bir alanda yüreklerimiz yandı. Bakanlığımız boş durmadı. 28 bin 500 hektarlık alanlık kısmı kendiliğinden doğal gençleştirme sürecine dahil edildi. 510 hektarlık kısmında biz fidan dikme çalışması başlattık. Bu yangın kontrol altına alınacak. Akşama doğru daha somut adımlar olacağını tahmin ediyoruz. Yangın meselesi bittiğinde herhangi bir spekülasyon olmadan ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. "

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

BAKAN SOYLU: 7-10 TON SU ATAN TSK HELİKOPTERİ GÖREVDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Şu anda 15 çalışma grubumuz çalışmasına devam etmektedir. Sabaha kadar kara çalışmalarımız devam etti. Bütün sektörlerle birlikte koordinasyonuyla sabaha kadar devam etti. Bugün farklı bir şey var. İlk kez TSK envanterinde bulunan, bir kerede 7-10 ton su atan Chinook helikopterleri de şu anda görev başındadır.

Bir ifade daha ortaya koymak gerekir bunlarla birlikte: Biz ilk yangınımızı yaşamıyoruz. Türkiye'nin afetler ve yangınlar konusunda kabul edilmiş bir üstünlüğü bulunmaktadır. Bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konularak ardından depremler, seller, bütün bunlarla mücadele ortaya konulmuştur. Her bir canlıyı korumaya yönelik anlayışı devam etmektedir. Hiçbir gün siyaset devşirmedik. Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meselede nasıl kaos oluşturabilirim şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız. Ne yapmak istediklerini, vazifelerinin ve görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu sorumluluk sanki sadece hükümete ait bir sorumluluk, bunlara nasıl çelme takarız anlayışıyla, Aydın'a giderken uğrayayım, dostlar alışverişte görsün anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

'NASIL KAOS OLUŞTURABİLİRİM' ŞEKLİNDE BİR ANLAYIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum; meseleye yardımcı olmaktan ziyade bu meselede 'nasıl kaos oluşturabilirim' şeklinde bir anlayışla karşı karşıyayız. Ne yapmak istediklerini, vazifelerinin ve görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Bu sorumluluk sanki sadece hükümete ait bir sorumluluk, bunlara nasıl çelme takarız anlayışıyla, Aydın'a giderken uğrayayım, dostlar alışverişte görsün anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır. Meselenin lojistiğinin ve diğer bütün desteklerinin nasıl sağlanacağını, aynı zamanda kamu araçlarının nasıl ortaya konulabileceğini bir program ve çerçeve içinde her şeyini yapmıştır. Gece görüşlü araçlar nerede diyor? Bir ana muhalefet partisi genel başkanı açıklama yapacaksa, devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde. Ki bu ne zaman olduysa kendisine bilgiyi vermişizdir. Tüm bilgiler kendilerine iletilmektedir. Türkiye'nin hava aracı açısından aldığı tedbirler bugün Marmaris'teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma başından beri devam etmektedir ve devam edecektir.

SÖYLEYECEĞİNİZ SÖZÜN ARKASINDA OLACAKSINIZ

Hani geçen sene belediyelerinizden yardım topluyordunuz. Yapacağınız işin, söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. 3-4 saatlik uykularla ayaktayız, insanların emeklerine yazık. Beceriksiz kim? Çok para toplayacaksan belediye otobüslerini tamir ettirmek için para topla. Laf söylemek için laf söylemek, Türkiye'nin bunu kaldıracak bir gücü yoktur.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER DE BU GECE VEYA YARIN GECE UÇUŞUNA BAŞLAYACAKTIR

Dünden beri sayın Cumhurbaşkanımıza sürekli olarak bilgi arz ediyoruz. En son geçen gece aradığımda 3.30'du. Devlet bütün ciddiyetiyle hakim. Akşener, Meclis kürsüsüne çıkıyor laf üretiyor. Gece görüşlü helikopterle ilgili, bu çok riskli bir iştir. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan bir helikopter gibi değildir. Gece görüşlü helikopterlerle ilgili o kadar iyi hesaplanması lazım ki başka faciayla karşı karşıya kalmayalım. Planlamalarda da temmuzun başında gece görüşlü helikopterler konusunda anlaşmaları yaptı. Türkiye her meselesini, özellikle afet, Orman Yangınları gibi vatandaşının mağdur olabileceği konuları yönetebilecek kudrettedir. 1500 şu ana kadar sorti var, devlete iftira atmak doğru değildir, yanlış bir davranıştır. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşuna başlayacaktır. Bu bir planlamadır.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

'YANGININ NASIL ÇIKTIĞINA DAİR BİR TESPİTİMİZ VAR'

Bu konuda hepimizin ortaya koyacağı tedbirleri bir şekilde düşünmek durumundayız. Orman yangınının başlangıç konusunu bir kez daha konuştuk. Bir koy, bizim bir tespitimiz var. Hem emniyet istihbaratımızın hem de jandarmamızın tespiti oldu. Bir açıklamayı yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleştireceğiz. Yangının nasıl çıktığına dair bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler, nasıl çıktığını, nasıl ortaya konulduğu yönünde de tespitleri söz konusu. Çıkış noktasını görürseniz daha iyi anlayabilme kabiliyetine sahip olabilirsiniz.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

274 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bölgede sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgarın saatte 22 kilometre, nem oranının ise yüzde 36 olmasının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, “Yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplamda 274 kişi tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. Ayrıca 83 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır. 11 tahliye edilen vatandaşımıza barınma hizmeti verilmektedir” denildi.

Açıklamada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 12 personel ile hasar tespit çalışmalarını yürüttüğü belirtilerek, Afet Enerji Grubu’nun 50 personel ve 16 platformlu araçla görev yaptığı, grubun il genelinde enerji nakil hattı hasarı ve elektrik verilemeyen mahalle bulunmadığı bilgisini ilettiği kaydedildi. Afet Haberleşme Grubu'nun yangın sahasında 9 personelle görev yaptığı, muhtemel arızalara karşı ekiplerin hazır bekletildiği de belirtilen açıklamada, 5 mobil baz istasyonunun oluşabilecek ihtiyacı karşılamak için sahada hazır bulunduğu ifade edildi.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

TAHLİYE EDİLEN VATANDAŞLAR EVLERİNE DÖNMEYE BAŞLADI

Tedbir amacıyla tahliye edilen vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı birimlerince acil ihtiyaçlar çerçevesinde, 51 haneye 3’er bin lira destek verilecek. Muğla Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlileri kapı kapı dolaşıp tekrar evlerine dönen vatandaşlara hem ihtiyaçlarını soruyorlar, hem de geçmiş olsun ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Evlerine tekrar dönen vatandaşlar, “Bizi buradan güvenli bir yere götürdüler. Yanacak türdeki eşyalarımız devletimiz kanalıyla taşındı. Hayvanların yiyeceklerini taşıdılar. Allah bin kere razı olsun. Yani tavuklarımıza kadar yardımcı oldular. Devlet daha ne yapsın. Şu anda hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Allah başımızdan eksik etmesin inşallah” dedi.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

2600 CİVARINDA PERSONELLE MÜDAHALE

Yangının ilk çıktığı saatlerden itibaren Marmaris ilçesine giderek söndürme çalışmalarının koordinasyonunu sağlayan ve gelişmeleri yerinde takip eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangına yeterli düzeyde arazöz ve dozerlerle, belirli sayıdaki personelle ilk müdahalenin yapıldığını hatırlattı.

Sabahleyin 20 helikopter, 14 uçakla başlayan hava araçlarıyla müdahalenin jandarmanın ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının da 7 helikopter desteğiyle 41'e ulaştığını söyledi.

Sahada, 1100'ü Orman Genel Müdürlüğünden olmak üzere diğer kurumlardan da katılımlarla toplam 2600 civarında personel olduğunu bildiren Kirişci, iş makineleri, dozerler, greyderler ve TOMA'larla çalışmaların devam ettiğini aktardı.

51 HANEDE 151 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Bir gazetecinin yerleşim alanlarındaki tahliyelerle ilgili sorusuna ise Kirişci, "51 hanede 151 kişinin tahliyesi yapıldı. Bu tahliyeler insanlarımızın can ve mal emniyetlerini korumak için ihtiyatlı hareket etmek, tedbirli hareket etmek adına kardeşlerimizin evlerinden tahliyelerini sağladık. Bulundukları muhitlerde de gerek TOMA'larımız gerek arazözlerimiz onlar da şu anda olası bir yangının sıçraması halinde o evlere adeta orada birer izolasyon görevi görecek. İnşallah gerek kalmaz. Olacak olursa diye böyle bir tedbir alınmış oldu." diye konuştu.

Yangının başlangıçta 200 hektarda etkili olduğunu, şu anda ise bu alanın biraz üzerine çıktığını dile getiren Kirişci, ancak geçen yıldaki gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Söndürme çalışmalarında coğrafyadan kaynaklı zorluklar yaşandığını ifade eden Kirişci, esas etkenin ise hava sıcaklığının ve rüzgarın hızının artmış olması olduğunu kaydetti.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

KURTULMUŞ: SİYASİ POLEMİK KONUSU YAPMAK DOĞRU DEĞİL

Marmaris'teki orman yangınının büyük oranda kontrol altına alındığı bilgisini veren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bunu siyasi polemik konusu yapmanın doğru olmadığını dile getirdi.

Yangının hemen ardından ilgili bakanların olay yerine gittiğine işaret eden Kurtulmuş, "Tarım ve Orman Bakanımız ve Sayın İçişleri Bakanımızı tebrik ediyorum. Orada hemen müdahale ekipleri kuruldu. 20 uçak, 14 helikopterle yangına anında müdahale edilmeye çalışıldı. Türkiye 150 tane uçak alabilecek ülkedir. Bugün 50'nin üzerinde uçağımız var. Türkiye, 50 tane değil, 150 tane de uçak alabilecek bir ülke" dedi.

DEVLETİMİZ YEŞİL VATAN İÇİN SEFERBER

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Twitter hesabından "devletimiz yeşil vatan için seferber" başlığıyla yapılan paylaşımda, "Tüm kurum ve kuruşlarımızla Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Yangın Yönetim Merkezindeki birimlerin yangına 8 dakika içerisinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, "Orman Genel Müdürlüğümüzden ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından 688 personel, 172 arazöz ve 17 dozer bölgedeki yangınları kontrol altına almak için kahramanca mücadele etmektedir. AFAD bünyesinde Muğla, Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya'dan gelen ekipler de yangınlara aralıksız olarak müdahale etmektedir." bilgisi yer aldı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

KRİZ MERKEZİ BOŞALTILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve AFAD'ın yer aldığı kriz masası oluşturularak, vatandaşların ve kamuoyunun doğru bilgilendirmesi için anlık bilgi akışı sağlandığı vurgulanan açıklamada, "Devletimiz yanan her bir ağaç yerine yüzlerce fidan dikmekte ve ormanlarımızdaki her bir canlıyı korumak için gereken her türlü tedbiri almaktadır." görüşü aktarıldı.

Açıklamada, devletin tüm imkanları ve üst düzey koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenini hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesinin önem arz ettiği vurgulandı.

Ancak kriz merkezi, yaklaşan alevler sebebiyle boşaltıldı. Kriz merkezi alanında bulunan iş makineleri, araçlar ve helikopter başka bölgelere kaydırılmaya başlandı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

HELİKOPTER VE UÇAKLARIN GEÇ GELDİĞİ İDDİASI

Bakan Kirişci, sosyal medyada yer alan "helikopter ve uçakların zamanında yangına müdahale etmediği" yönündeki iddialarla ilgili olarak da en güzel cevabı bölgedeki uçak ve helikopter seslerinin verdiğini ifade etti. Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii insanların ağzı fermuar değil ki çekesiniz, kapatasınız. İsterim ki insanlar hakikati görsünler, hakikati görmek istiyorlarsa asgariden yayınları izlesinler veya gelsinler burada birkaç saatlerini harcasınlar, hangi şartlarda bu çalışmaların yürütüldüğünü ve ne kadar başarılı bir çalışma yapıldığını da burada görmüş olsunlar."

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

'ENVANTERE 10 HELİKOPTER KATILACAK'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yangındaki son duruma ilişkin şunları söyledi: "Özellikle rüzgar hızındaki artış, hava sıcaklığındaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına, alevlenmesine neden oldu. Bir kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Bunun ikisinin arasında bir durumumuz var

Arzumuz, isteğimiz yarın kaldığımız yerden bu iki lokasyon olarak ifade edebileceğimiz noktadan bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız." 

Tarım ve Orman Bakanı ayrıca 10 gece görüşlü helikopterin 4 Temmuz'da envantere dahil edileceğini söyledi.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

YANGIN İÇİN TOMALAR GÖREV BAŞINDA

Aydın, Denizli ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve Jandarmaya bağlı 17 TOMA da destek veriyor. Yaklaşık 6 ton su kapasitesine sahip TOMA’lar ormanlık bölgede alevlere su sıkarak, mücadeleye destek veriyor. Bölgeye gelen tankerler ise TOMA’lara su takviyesi yapıyor. Öte yandan Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Sosyal medyada 'yangına uçakla müdahale edilmedi' yalanını gerek bakanlar gerek ise gelen görüntüler yalanladı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

SOSYAL MEDYADA PROVAKATÖRLERİ İÇİN EGM HAREKETE GEÇTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesaplar hakkında işlemlere başlanıldığını açıkladı.

EGM tarafından yapılan açıklamada, “Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden; yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür” denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

KILIÇDAROĞLU YANGINA MÜDAHALEYİ ELEŞTİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da orman yangınının etkili olduğu bölgeye giderek açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, orman yangınlarına müdahale için gerekli ihalelerin zamanında yapılmadığını belirterek "İhale açacaksanız zamanında açın. Efendim ne olacakmış, 2 Temmuz'dan sonra uçaklar gelecekmiş. Gece görüşü olan helikopter 2 Temmuz'dan sonra. Yani 2 Temmuz'a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz?" dedi.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

MSB'DEN HELİKOPTER AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 1 adet S-70, 1 adet AS-532 ve 1 adet CH-47 tipi helikopter ile Marmaris’teki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek verildiğini açıkladı.

Marmaris'teki yangında 3. gün! Yangın büyük oranda kontrol altına alındı

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Kara Kuvvetlerimize ait helikopterler ile Marmaris’te devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek sağlanmakta olup, 1 adet S-70, 1 adet AS-532 ve 1 adet CH-47 tipi helikopterlerimiz de yangına havadan müdahale etmektedir” denildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA-İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...