Doğu Anadolu’nun saklı hazinesi: Erzincan

A -
A +

Erzincan; tabiatı, tarihi ve kültürüyle oldukça güçlü bir şehir olmasına rağmen maalesef fazla öne çıkamamış. Mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapan bu kent, sıra dışı mutfağıyla da farklı damak tatlarına hitap ediyor.

 

 

 

Yaklaşık 250 bin nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Fırat bölümünde yer alıyor ERZİNCAN... Doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elâzığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ile komşu… Dağlar ve platolar ile çevrili Erzincan’ın en yüksek noktası 3.549 metre yüksekliği ile Kesiş Dağları. Erzincan’ın tarihi ise biraz gizemli. İlkçağ tarihi hakkında esaslı bilgi henüz net değil. Bazı tarihçiler ikinci bin yılda bu yörede HURRİLER, ikinci bin yılın ilk yarısı başlarında da HAYASLILAR ve AZZİLER’in hüküm sürdüğünü söylüyor. Bölgede Hititler’e ait bir yerleşim merkezine rastlanmamışsa da bu yörenin HİTİT egemenliği altında kaldığı bilgisi var. Aslında Erzincan çok farklı özelliklere sahip olmasına rağmen fazla öne çıkmış bir şehir değil. Ne yazık ki DEPREM konusu ile daha çok gündemde olmuş. 2023 yılının sekizinci ayında Erzincan’a vali olarak atanan Doç. Dr. Hamza Aydoğdu şehre hissedilir bir dinamik kazandırmış. Kişiliği, halka olan yakınlığı, fikirleri ve görüşleri nedeniyle Erzincan kamuoyunda her kuşak ve kesim tarafından kabul gördüğü, sevildiği söyleniyor. Sayın Vali şehrin yıllardır süren sessizliği için önemli bir fırsat olabilir. Ben açıkçası kendisini şahsen tanımıyorum ama Erzincanlı dost ve arkadaşlarımdan aldığım bilgi Vali Hamza Aydoğdu, şehre yeni bir bakış açısı ve güven vermiş. Umarım Sayın Vali aslında TABİAT, TARİH VE KÜLTÜR olarak oldukça güçlü bir şehir olan Erzincan’ın turizm anlamında gelişimine daha fazla önem verir.

ET VE HAMUR ÖN PLANDA

Kültür başlığı altında Erzincan mutfağının oldukça sıra dışı olduğunu söylemekte yarar var. Hep söylerim ‘MEKÂNLARI VAR EDEN İNSANLARDIR’. Şehirlerde öyle vizyon sahibi yöneticiler fark oluşturabiliyor. Sayın Vali de Erzincan mutfağının umarım farkındadır. Asıl olan çok sayıda lezzete sahip olmak değil orijinal ve nitelikli olmak değerlidir. Erzincan’da geleneksel beslenme düzeni hâlâ devam ediyor. Yöre halkının hayatında en önemli yeri tutan hazırlıklardan biri yaz aylarında yapılan kışlık hazırlığıdır. AŞURELİK BUĞDAY, BULGUR, TARHANA, YARMA ve ERİŞTE gibi kış ayları için yapılan besin hazırlıkları mutfakta önemli bir yere sahip. ET hem de HAMUR yemekleri ön planda. Pek çok ticaret yolu üzerinde yer aldığı için tarihi boyunca önemli bir şehir olmuş. Çok bilinmese de kültürel ve turistik yerleri hem de mutfağı ile keyifli bir TATİL ROTASI.

TULUM PEYNİRİ BİR BAŞKA

Cami, külliye, kale ve türbe gibi mutlaka görülmesi gereken çok sayıda yere ev sahipliği yapan Erzincan, farklı damak tatlarına hitap ediyor. Erzincan’ın meşhur yemekleri, KUZU DOLMASI, KELECOŞ, KEŞKEK, KAHKÜLLÜ PİLAV, BABİKO, EVELİK DOLMASI, TATAR BÖREĞİ, SİRON, PİRPİRİM AŞI, AYRAN AŞI, EKŞİLİ KÖFTE, GASEFE, BORANI, HAŞIL, ISIRGAN AŞI, UN ÇORBASI, ERZİNCAN ÇORBASI (KESME ÇORBA), KETE, KAYGANA, SU BÖREĞİ olarak sayılabilir.  Ülkemizin hemen her yerinde tercih edilen ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ ise ayrı bir başlık ve yazı konusu. Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ve dokuzuncu aylarda biten, yüksek rakımlı 90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip yaylalarında beslenen Beyaz Karaman koyundan alınan süt ve ŞİRDEN maya ile mayalanan özel bir lezzet. TAVA LEBLEBİSİ, özel bir ürün çünkü Erzincan nohudu ile yapılıyor. KARAKOVAN BALARI ise 1.700 adet civarında çiçek özünden oluşan, 2.550 rakımda, katıksız, şekersiz ve bal mumu kullanılmadan, tamamen arının ürettiği saf bir bal.  En meşhur ürünlerinden KEMAH CEVİZİ, ince kabuklu ve bu kabuktan ayrılması kolay bir ceviz...  
Son söz; başarmak, belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için verilen mücadelenin olumlu şekilde sonuçlanmasıdır. Şehirler de insanlar gibi başarmak için çabalar. Şehrin başarısı yaşayanların başarısı anlamını taşır.  Elbette başarmanın en temel kuralı, başarıya inanmaktır. İnanç oldu mu, başarı da zaten kendiliğinden gelir. Başarmak için ilk olarak hedef belirlenir. Erzincan’ın hedefi tarım ve hayvancılığa dayalı TURİZM olabilir.

 

Doğu Anadolu’nun saklı hazinesi: Erzincan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.