Demek ki seçimlerde hile hurda yokmuş 

A -
A +

Pazar gecesi Türkiye önemli bir seçimi daha geride bıraktı. Demokratik bir seçim yapıldı. Seçimin galibi CHP ve Yeniden Refah Partisi oldu. Mağlubu hâliyle AK Parti ve "6’lı Masa"nın küçük ortakları.

 

Yıllardır yapılan her seçimi kaybeden CHP faturayı hep başkasına çıkarırdı. Milleti suçlardı. "Göbeğini kaşıyan adam" vb. derdi. Ama öyle olmadığını gördüler. Millet herkese oy verebiliyormuş. Sandıklarda hile yapılmıyormuş. Millet feraset sahibiymiş. 

 

35 yıl sonra CHP ilk kez bir seçimden galip ayrıldı. Tebrik etmek lazım. Tabii bu seçimin sonuçlarını iyi irdelemek gerekiyor... 

 

Bir kere seçimin sonucunun bir numaralı belirleyicisi emekliler oldu. Memurlara verilen zamlarla emekliler arasında adaletsizlik oldu. Yüksek enflasyona karşı emekliler daha düşük maaşlarda kaldılar. Geçen sene bu yoktu ama temmuzdan beri oranlar ayarlanamadı. Halk da faturayı kesti. Bunun iyi irdelenmesi lazım. Emeklinin seçime etkisi yüzde 70 oldu. 

 

Sandığa gitme oranı 2019’da yüzde 85’ti. Şimdi yüzde 78. Aradaki yüzde 7 AK Parti ve MHP’li olup başka partiye oy vermek istemeyen seçmen. İyi ki gitmemişler. Gitselerdi muhalefete daha yüksek oy çıkardı. 

 

Seçimlerin iki numaralı belirleyicisi ekonomi. Bu da yüzde 20 etkili oldu. Yüksek fiyatlar, kiralar halkın belini büktü. 

 

Bir diğer konu da Fenerbahçe. Seçimlerin sonucunu doğrudan etkilemedi ama MHK’nın Fenerbahçe’ye karşı haksızlık yaptığını düşünen taraftarlardan bazıları sandıkta tepki gösterdi. Pazar günü sandık başına Fenerbahçe formasıyla gelen çok taraftara vardı... 

 

Bütün bunların yanında aday seçiminde yanlışlar da yapıldı. Her şeye rağmen bazı yerler kaybedilmeyebilirdi. Kütahya, Kırıkkale, Uşak, Kilis kazanılabilirdi. 

 

Yeniden Refah iyi bir çıkış yaptı ama bunu büyükşehirlere taşıyamadı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de başarı elde edemedi. Anadolu şehirlerinde iyi oy aldı. Yüzde 6,2’de kaldı. Biraz daha oy alabilirlerdi... 

 

Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti silinip gittiler. Sandıkta hiçbir etkileri yokmuş. Bunu da anladık. Çıkardıkları ses sadece gürültüymüş. 

 

DEM Parti oyları da eridi. Kimseyi dinlemiyorlarmış. Ağırlıklı CHP’ye oy verdiler. Ama DEM’in de artık belirleyiciliği kalmadı. 

 

AK Parti bundan sonra nasıl bir yol izleyecek, CHP ne yapacak hep beraber göreceğiz. Bekleyip görelim...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.