Emekliler seçimi nasıl etkiler?

A -
A +

Dün Türkiye gazetesinde emekliler ve seçimle ilgili önemli bir haber yayınlandı. O haberde 65 yaş üstü seçmenin verdiği desteğin düşmeye başladığı tespit ediliyordu. Parti kaynakları, ekonomik sıkıntılara dayanan bu düşüşün önüne geçilmesine yönelik neler yapılabileceğini masaya yatırmış. Toplantılarda konuşulanlar şöyle: 

 

“AK Parti'nin seçmen tabanında 65 yaş üstü önemli bir yer tutuyor. Ama özellikle büyükşehirlerde, ekonomik problemlerin etkisiyle bu seçmen uzaklaşmaya başladı. Bu kitle bize oy vermek istemiyor, fakat başka partiye de gitmiyor. Muhalefetten zaten umudu kesmişler, bir bölümü sandığa gitmeye soğuk bakıyor.”

 

Geçen seneki seçimler Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleriydi. Vatan söz konusuydu. Millet ekonomiye pek bakmadı. Muhalefetin dağınık hâli ve HDP ile ilişkisini anlatamaması seçimlerin Cumhur İttifakı açısından kazanılmasında önemliydi. 

 

Yerel seçimler beka meselesi değil. Öyle bir durum yok. Belediyeyi yönetecek isimler belirlenecek. Emeklide yaşanan sıkıntı bu seçimlerde sandığa yansıyabilir. 

 

Bir diğer tespit şu: “En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılması, Cumhuriyetin 100'üncü yılı sebebiyle emeklilere verilen 5 bin lira ikramiye, yine bayramlarda ödenen ikramiyenin 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmasının yeterli olmayacağını savunan kurmaylar, buna rağmen uygulanan ekonomik programa bağlı kalınmasının zorunlu hâle geldiğini dile getiriyor.” Aslında geçen yaz en düşük maaş alanların zam alamaması durumu kötüleştirdi. Bir de adalet duygusunu zayıflattı. Memurlara seyyanen 8.077 lira verilmesi ve bunun emeklilere verilmemesi tartışmalara sebep oldu. 

 

Bayram ikramiyelerinin 5 bin lira olması konusunda bütün seçeneklerin masaya yatırılmasına rağmen, bütçe imkânlarının bunu mümkün kılmadığını hatırlatan parti kaynakları, ikramiye 3 bin liraya çıkarılırken bile şartların zorlandığını kaydetti. Cumhurbaşkanı tarafından 2024 yılının 'Emekliler Yılı' ilan edilmesinin ve belli bir program dâhilinde emeklilere yönelik yeni sosyal projelerin uygulamaya alınmasının beklendiğini ifade eden AK Parti kurmayları, “Yerel seçimlerde bizi en çok zorlayacak kesim emekliler olacak. Bunu anketlerde de görüyoruz. Anadolu'da daha rahatız. Fakat büyükşehirlerde 65 yaş üstü seçmen konusunda bazı sıkıntılarımız olduğunu görüyoruz” tespiti yaptı. 

 

31 Mart’ta AK Parti’nin en büyük rakibi CHP değil, ekonomi. Geçen sene fatura çıkarmayan halk, bu sene onu çıkarabilir. Nispeten Anadolu’da daha rahat AK Parti ama büyükşehirler sıkıntılı. 

 

Emekliler bu seçimde belirleyici olabilir. Özellikle Anadolu’da AK Parti’nin oyları düşebilir. Hep dediğim gibi Malatya’yı yüzde 65’le almak var, bir de 55’le. Anadolu’da oyların düşmesi Türkiye genelini de etkiler.

 

Bir de Bursa, Balıkesir, Denizli gibi kritik iller var. 10 ay sonra bir seçim yapılacak ve biz halkın genel düşüncesini daha net göreceğiz. 

 

 

 

 

 

Yeniden Refah, Erdoğan karşıtı blokta olmamalı

 

 

 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "dönemin başbakanı Erdoğan'ın 2006 yılında, evini polis kuşatmasına alarak Erbakan'ı tutuklatmak istediği" iddiası ve bu iddiayı rahmetli Erbakan'ın damadı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mehmet Altınöz'ün teyit etmesi pek şık olmadı!..

 

Hem dönemin şahitleri hem de başta Bülent Arınç olmak üzere herkes bu iddiayı yalanladı. Sayın Erdoğan rahmetli Erbakan Hoca'ya karşı hep çok saygılı oldu. Erdoğan’ın “onu tutuklatmak istedi” gibi bir iddianın gerçek olmadığını herkes biliyor. AK Parti gerekli kanuni düzenlemeleri yaparak Erbakan Hoca'nın cezaevine girmesini engelledi.

 

Saadet Partisi, CHP ile iş birliği yaptığı için oyları azaldı. O oylar da Yeniden Refah Partisi’ne gitti. YRP'nin, seçimlere kendi adaylarıyla gitmesi en doğal hakkı. Ancak aşırı Erdoğan karşıtı blokta görünmesi ya da yukarıda dile getirilen iddiaları dillendirmeleri aleyhlerine... Bence bu tür bir üsluptan kaçınmaları gerekir. 

 

Ekonomi, emekli, hayat pahalılığı gibi konuları dillendirmeleri daha faydalı olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
E memur28 Şubat 2024 20:52

Yayinlamayacaksiniz neden yorum gönderin diyorsunuz dalga mı geciyorsunuz

Arif bahat28 Şubat 2024 20:21

Sevgili Cem küçük gerçekleri yazdığın için bir emekli olarak teşekkür ediyorum. Bu seçim zor olacak.slmlr

E memur28 Şubat 2024 20:18

Sayın Erdoğan harcadığımız her kuruş 85 milyon insanımızın parası bilinciyle harcıyoruz,adaletsizlik yapamayız diyor ancak çalışan memura verilen seyyanen zam verilirken emeklisine niçin vermediniz şimdiye kadar çalışan memur ile emeklisinin arasında böyle bir fark olmamıştı bu adaletsizlik değil mi emekli olduğumuza bizi pişman ettiler madem para vermiyorsunuz o zaman memuriyete geri dönelim

Tayipgur28 Şubat 2024 19:37

Sahsenbenoykullanmam

Koyezi-Rona28 Şubat 2024 18:41

Çalışanlara 8000 lira zam+ yüzde 49 enflasyon farkı hayırlı olsun Biz emekliler şöyle olsaydı herkese seyyanen 3000 lira zam olsaydı zam olsaydı eleştiri olmazdı diyoruz.Çalışanlara seyyanen ve enflasyon farkı 12000 lira emeklinin maaşından fazla emekli çok zor durumda bu ister istemez seçimlere yansıyacak

Fikret türk28 Şubat 2024 17:04

Cem bey güzel bir konu yu dile getirdiniz, ne hikmetse memur her dönem ki özellikle bizim dediğimiz ak parti iktidarında ballı börek , nehikmetse memur taifesine verileceği zaman ne bütçe şartları zorlanır ne hesap ama bize gelince her şey zor tespitiniz üzere papaza kızıp oruç bozanlardan olmayız biiznillah ama sandığa gidip gitmemekte ortadayım, ve şu dua ile bitiriyorum Rabbim şu kök maaşı icat edenleri bu maaşa muhtaç etsin amin.vesselam

Mehmet Sarımeşeli 28 Şubat 2024 16:26

Yıl 1993 Ezber bozan bir örnek: Kütahya Belediye Başkanı Sayın Süleyman Canan "maaşıma zam istemiyorum"dediğini bizzat meslektaşım olduğu için kendisini görmeye gittiğimde personeli söylemişti.Var mı şimdi böyle bir dindar vatansever milliyetçi burokrat? Sanmıyorum.Yani:emeklinin on katı maaş alanla emekli arasındaki makas acilen büyük oranda