İyi Parti ya herrü dedi ya merrü

A -
A +

İyi Parti seçimlere kendi adaylarıyla girecek. Artık kendi deyimleriyle kaç gram geldiklerini görecekler. Yüzde 10’u koruyacaklar mı yoksa geri mi gidecekler hep beraber göreceğiz.

 

81 ilde aday göstereceğiz dediklerine göre İstanbul ve Ankara’da önemli isimlere yer vermeliler. İyi Parti, batı şehirlerinde oy alıyor ama Anadolu illeri de es geçilemez. Anadolu’da da varlık göstermeli. Yoksa CHP gibi şehir partisi gibi anılır. 

 

Eğer İyi Parti oy oranını yükseltirse sorun yok ama düşerse Meral Akşener’in işi zor. Parti başında kalması bile zorlaşır. 

 

Öte yandan CHP ile birlikte 2019’da kazandığı şehirlerde iyi oy alır ve CHP’li aday kazanamazsa, “Bakın gördünüz mü, bizim oylarımızla 2019’u kazanmıştınız. Biz olmazsak yoksunuz” diyebilirler. Bunun tam tersi de geçerli. 

 

CHP mevcut büyük belediyelerini korursa İyi Parti’nin işlevi tartışmaya açılır. 31 Mart 2024’te sonucu göreceğiz.

Az oy alan partilere dikkat edilmeli 

31 Mart seçimleri birçok açıdan önemli. Cumhur İttifakı oylarını korumalı. Özellikle AK Parti oyları düşmemeli. Emekliler konusunda kötü sınav verildi. Anadolu’da oyları nasıl etkilenecek, merak ediyorum. Sayın Erdoğan kendi yarışsa kolay ama ekonomik ve diğer sorunlardan ötürü bu seçim de kolay geçmeyecek. 

 

Bu seçimlerde ilginç şeyler olabilir. Mesela Yeniden Refah'ta bir yükseliş var. Son seçimde yüzde 3’e yakın oy aldılar. Yüzde 4-5’i yakalayabilirler. 

 

Ata İttifakı yüzde 2,25 almıştı mayısta. Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi Suriye karşıtlığından ne kadar oy kapacak? 

 

CHP ittifak ortakları Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’ye 39 vekil vermişti. Şimdi bu partiler yerel seçimlere ayrı ayrı girecekler. Dedikleri gibi CHP’ye katkıları var mı, yok mu ortaya çıkacak. Yoksa onlar da çakılacak. 

 

Ve tabii ki HEDEP... Eğer ayrı aday çıkarırsa özellikle CHP’li belediyelerin bazıları el değiştirir. 1990’lardaki gibi parçalı yapılar ortaya çıkar. 

Deniz Köken’le Eyüp’te iki saat

İstanbul’da sevdiğim ilçelerden biri Eyüpsultan. Sadece camisiyle değil tarihî dokusuyla muazzam bir yer. 

 

Pazartesi günü Galeri/Eyüpsultan’ı editörüm Doğuş Kara’yla ziyaret ettim. Feshane’nin karşısındaki Galeri çok güzel olmuş. İki katlı ve şirin bu müze tam gezmelik. 

 

Davut Bektaş’tan Adnan Çoker’e, Ahmet Nejat’tan Güngör Taner’e büyük ve önemli ressamların eserleri sergileniyor. Mutlaka gidip görmenizi öneririm. 

 

Bu arada Eyüp’ü iyi gördüm. Başkanı övmek için demiyorum ama Eyüp o güzel ve tarihî dokusunu koruyor. Ben kitap hastasıyım. Üç tane şahane kütüphane var. Biri rahmetli gazeteci abimiz Ahmet Kekeç’in adını taşıyor. Diğerleri Şule Yüksel Şenler ve Alibeyköy Erdoğan Demirören kütüphaneleri. 

 

Deniz Köken Bey'le ilk kez oturdum. Siyasi yorumlarıma güvenirim ama Deniz Bey beni bayağı açtı. Bazı siyasi meselelere farklı perspektifle bakmamı sağladı. “Bak, olayın bir de şu aşaması var...” gibi değişik açılar getiriyor olaylara. Geçmişte önemli Anadolu şehirlerinde çalışmış Deniz Bey'in tecrübelerinden faydalanmak lazım.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.