Kırmızı Kitap ve Türkiye’nin yükselen gücü

A -
A +

Devletimizin gizli anayasası olan "Kırmızı Kitap" güncelleniyor. Kısaca "Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi" de denilen kitap, içeriği itibarıyla devletimizin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyor.

 

Belge, tehditteki değişikliklere göre belirli aralıklarla Millî Güvenlik Kurulu toplantılarında güncelleniyor.

 

Millî güvenliğin sağlanması ve millî hedeflere ulaşılması amacıyla Millî Güvenlik Kurulunun belirlediği görüşler dâhilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi, son olarak 30 Eylül 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Millî Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı.

 

Türkiye'nin son 5 senede; Orta Doğu’dan Kafkaslar’a, Balkanlar’dan Aden Körfezi’ne kadar 15 ülkede askerî varlığı var. Ayrıca diplomatik ağı da en geniş ülkelerden biri oldu. Gerçekten dış politikadaki ilerlememiz müthiş.

 

Diplomatik ağ demişken hemen şunu da belirtelim. Avustralya Lowy Enstitüsü, dünyadaki "en önemli" diplomatik ağları tespit etmek amacıyla Asya, G20 ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünden (OECD) 66 ülkeye ilişkin verileri incelediği Küresel Diplomasi Endeksi adlı raporu yayımladı. Raporda, Temmuz-Kasım 2023 döneminde 66 ülke ve bölgenin resmî kurumlarından elde edilen verilerden faydalanıldı.

 

Ülke ve bölgeler, sahip oldukları dış temsilcilik sayısına göre sıralandı. Buna göre, diplomatik ağı en geniş ülke Çin olurken ikinci sırada ABD yer aldı.

 

Türkiye 2021'den bu yana 11 yurt dışı temsilciliği açtı ve bunların çoğu Orta Doğu ve Afrika'da bulunuyor. Ülkemizin diplomatik ağının yaklaşık yüzde 40'ı Avrupa'da. Raporda Çin, ABD ve Türkiye'nin ardından sırasıyla Japonya, Fransa, Rusya, İngiltere, Almanya, İtalya ve Brezilya ilk 10'da yer aldı. Türkiye'nin 2002'de 163 olan faal dış temsilcilik sayısı 2024 itibarıyla 261'e yükseldi.

 

“Bizim oralarda ne işimiz var?” diyenler olacaktır. Ama bu sözlerin önemi yok. Diplomatik ağın genişlemesiyle ekonomi ve etkinlik alanımız da bundan olumlu etkileniyor. Eskiden Afrika’da yoktuk ama şimdi varız. Büyükelçilikler, konsolosluklar açılıyor. Bölge ülkeleriyle ticaret gelişiyor. 

 

Bu arada Türkiye ile Somali arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalandı. 
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye ile yapılan anlaşmanın Somali'de terörizm, dış tehditler, korsancılık ve yasa dışı balıkçılıkla mücadele ile kıyıların korunmasını ve deniz kaynaklarının geliştirilmesi gibi konularda iş birliklerini kapsadığını söyledi. Bazı ülkeler bunu Etiyopya’ya karşı düşmanca bir tavır olarak yorumladı ama asla böyle bir amaç yok. 

 

İki ülke arasında ortak bir deniz kuvvetleri oluşturulacak ve bu kuvvetler Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacak. Ayrıca deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacak. 10 yıllık iş birliğinden sonra Somali de kendi denizlerini koruyacak bir donanmaya sahip olacak... 

 

Türkiye giderek yükselen bir güç hâline geliyor. Bu artık raporlara da yansıyor. Ülkelerin kendi liderleri Türkiye’yi çağırıyor. Üstelik Türkiye kimsenin egemenlik hakkına karışmıyor. Süper güç olma yolunda bu adımlar çok önemli. Elbette daha yapılacak çok iş var. Genel gidişat iyi. 

 

Hem diplomatik ağın genişlemesi hem de Somali ile yapılan anlaşma bile "Kırmızı Kitap"ın güncellenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Olmadığınız yerde sözünüz geçmez. Türkiye dış politikası çok daha iyi yerlere gelecektir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.