Davranış bilimleri!

A -
A +

Refleks, kişinin özgür iradesinin dışında oluşan, dışarıdaki herhangi bir uyarıcıya verilen ani tepkidir. Omurilik tarafından yönetilir. Bir başka deyişle refleks; yediğiniz tokattan sonraki üç saniye içinde karşı tarafa kontratak yaparak patlattığınız şamarın bilimsel adıdır...

 

Doğuştan gelen ve sonradan kazanılan olmak üzere, iki tiptir. Öksürme, göz kırpma ilkine; limon görünce ağzın sulanması ikincisine örnektir. Üçüncü tip ise yurdum insanına has, bir nedensellik içermeyen belirli durumlarda tamamen refleks olarak gerçekleştirilen eylemler...

 

Hıhhımm; mühim bir laf etmeden önce, kurdele kesim arifesinde, nutuk başlangıcında yapılan boğaz temizleme refleksidir. Bizde milletçe kronik farenjit mi var bilemiyorum ama her mühim laf demeden önce yapılır.

 

Beş dakika; annesi, ev arkadaşı, abisi veya herhangi birisi tarafından okula-işe gitmesi için uyandırılan kişinin, "5 dakika daha yaaa..." diye uykulu cevap vermesi olayıdır. Her on kişiden yedisinde görülmektedir. Ancak o '5 dakika' her daim daha uzun sürer, her daim geç kalınır.

 

Muuccuks; kötü bir olayın düşünülmesi, konuşulması durumunda kulağını çekip 'mumuckks' sesini çıkarmak ve ardından sert bir zemine çalar gibi 'tık tık' vurmak...hatta tahta zemin aramak; daha da fenası 'tahta bir şey bulamadım gel kafana vurayım' cinsinden saçmalamak!..

 

Ayna ayna; özellikle bayanlarda yansıma oluşturan her nesneyi ayna olarak kullanma refleksi. Mağaza vitrinlerini, araba cam ve aynalarını, restorandaki bıçağı, hiç olmadı karşıdan gelen insancığın güneş gözlüğündeki yansımasını dahi acaba bu 'nano saniye içerisinde nasıl görünüyorum?' düşüncesiyle kullanmaktır.

 

Hay ben; tökezlemeye yol açan şeye dönüp bakma refleksidir. Vücut dilinin "hay ben..." isimli bakışına tekabül etmektedir... Ben bilmem ki tökezledikten sonra kişi dönüp arkasına bakmasın, onunla yüzleşmesin, insanın doğa karşısındaki çaresizliğini bir kez daha kabul etmesin...

 

Çamur atma refleksi; iş dünyasının, mahalledeki kocakarıların, özellikle de siyasetin altın kuralıdır. Tedavi yoluna gidilmezse zamanla tike dönüşür.

 

“Hayır” anlamında 'cık' sesi çıkarmak... "kim ooo ?" sorusunu "beeen" diye cevaplamak... överken, yererken, korku anında, beklenmedik olaylarda, parmak sıkıştırdığında refleks olarak küfür savurmak... yeşil ışık yanar yanmaz öndeki arabaya 'geç geç' kornası çalmak... Polis çevirdiğinde "sen benim kim olduğumu biliyor musun" demek... Ama bence en enteresanı; birinin kazara ayağına bastığınızda, bilinçsizce ağzını açması! Deneyin bak, ben her denediğimde öyle tepki veriyorlar...

Ni­nem diyor ki: Zamanında gerek tımar, öldü eşek, kaldı semer...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.