Mini mini bir kuş

Sesli Dinle
A -
A +

Çin'in komünist lideri Mao başa geçtiğinde büyük bir tarım toplumu oluşturmak istiyordu.

 

Mao Zedong'un ‘Büyük İleri Atılım’ girişiminin bir parçası olarak 1958 yılı itibarıyla yürütülen ve dünya tarihine geçen ‘Four Pests campaign’ (Dört Haşere Kampanyası) ile Çinliler; serçelerle birlikte aralarında fare, sinek ve sivrisineğin de olduğu dört canlıyı ortadan kaldırmak için düğmeye bastılar. Fare, sinek ve sivrisinekleri anladık da, serçelerden ne istediniz be çekikler?!

 

Ne mi istediler; o minnacık hayvanların rızkını onlara çok gördüler. Yetkililere göre, her bir serçe, yılda yaklaşık 4,5 kilogram tahıl tüketiyordu. Serçeleri ‘kapitalizmin kamusal hayvanları' ilan eden hükûmet, halkın rızkını sömürerek yok ettiğini iddia ettiği serçelerin tamamen kökünün kazınmasını emretti.

 

Serçe öldüren vatandaşlara ödül teşvikiyle birlikte ülke çapında büyük kitleler organize olarak serçelerin yumurtalarına, yuvalarına zarar verdiler. Her tarafa korkuluklar yerleştirmenin yanı sıra çok ustaca bir yöntem de geliştirdiler; gürültü. Minik serçeler 15 dakikadan fazla havada kalamıyordu. Tencere, tava, metal ne bulurlarsa gürültü çıkararak kuşları korkutup yorgunluktan ölene kadar havada kalmalarına sebep oldular…

 

İlk sene her zamankinden bir miktar fazla mahsul alındı. Ama daha sonraki yıl her şey tersine döndü... 1960 baharında tarlaları böcekler basıp çekirge istilası başlayınca Çinli liderler öldürülen serçelerin böcekleri yiyerek aslında faydalı olduğunu fark etti. Mao onları düşman listesinden çıkardı ama kuşlar öldü beybi, artık çok geçti… Ekolojik dengenin altüst olması ve tarlaların zarar görmesiyle üç yıl sürecek büyük bir kıtlık başladı!

 

Açlıktan öldüler… Serçenin yediği buğdayı çok gören Çinliler, kendileri açlıktan öldüler. Büyük kıtlık boyunca resmî rakamlarda ölü sayısı 20 milyonu geçse de bazı tarihçilere göre 55 milyon civarında kişi açlıktan hayatını kaybetti.

 

İnsanlar yiyecek bir şey bulamamaya başladıklarında varsa kendi hayvanlarını, sonra sokaktaki hayvanları, ağaçları, bitkileri son çare olarak da önce ölülerini sonra savunmasız canlı insanları yemeye başladılar.

 

Serçeler mi? 1960 yılının başından itibaren, Mao Zedung tarafından korunmaya alınırlar. Hatta Sovyetler Birliği'nden 250 bin adet serçe satın alırlar, sonrasında sayıları eski seviyesine ulaşır.

 

Ezcümle;
Allah hiçbir şeyi boşa yaratmamıştır.
Tabiatın dengesi bozulmaz.
Küçük büyük, insan hayvan fark etmez; kimsenin rızkı ile oynanmaz…

Ninem diyor ki: Gözü aç olanın karnı hiç doymaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.