Damada tuzlu kahvenin ardında yatan gerçek mesaj

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kız isteme merasimlerinde damat kahvesine tuz atılması günümüzde bir gelenek haline geldi. Ancak kahveye tuz atılmasında farklı bir anlam olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, tuzlu kahvenin ardında yatan gerçeği açıkladı. Ekinci, "Zannedildiği gibi kız erkeğe şaka yapmaz, kibarca mesaj verir" dedi.

Evlilik için ilk resmi adım olan kız isteme merasimlerinde damadın kahvesine tuz ekleme bir adet haline geldi. Hemen hemen günümüzde her kız isteme merasiminde yaşanan olayın perde arkasında farklı bir mana olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, tuzlu kahvenin ardında yatan gerçeği açıkladı. 

TUZLU KAHVENİN GERÇEK ANLAMI

TGRT Haber'de Yaprak Hırka Yıldız'ın sunduğu Tarih ve Gerçekler programında konuşan Türk aile yapısı ve evlilikler konusu ele alındı. Programa katılan Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, kız istemedeki tuzlu kahveye ilişkin ilginç ayrıntıyı açıkladı.

Ekinci, Türklerde kız isteme ve tuzlu kahve adetini şu sözlerle anlattı: 

"Oğlan tarafı kız tarafına haber gönderir: 'Biz sizin kızınıza talibiz' diye. Bir, iki, isteksizlik olur. Üçüncü de ise biz çok meraklı değiliz ama 'hadi gelin' denilir. Kız istemeye erkek gitmez. Son 60-70 senede ortaya çıkmış bir şey. Ayıp karşılanır. Damadın ailesinde aklı başında kim varsa onlar gider.

ŞİMDİ TAHAMMÜL YOK

Önce muhabbet edilir. Ondan sonra kız istenir. Hemen verilir mi? Verilmez. Bazen geri gönderilir, bir daha istemeye gidilir. Bu tavırlarından belli olur. Şimdi buna tahammül yok ama eskiden böyleydi. 

Damada tuzlu kahvenin ardında yatan gerçek mesaj

KIZ OĞLANA TUZLU KAHVEYLE MESAJ VERİR

Oğlanın kahvesine tuz atılma adeti var. Bugün zannedildiği gibi kız oğlana şaka yapmaz! Kız oğlana kibarca mesaj verir: "Annem-babam beni sana veriyor ama ben seni istemiyorum. Lütfen erkeksen mertsen bu işten vazgeç." 

İstiyorsa normal bir kahve verilir. Kız oğlana direk olarak 'istemiyorum' diye söyleyemez. Bununla mesaj vermiş olur. Kızın bunun dışında yapabileceği de bir şey yoktur. Erkeklerin beni istemeyeni bende istemem deyip çekildiği de olmuştur.

Ama son zamanlarda kahve işi zaten kızın da oğlanın da istediği için formaliteye dönüştü.

Bazen anne babalar da serzenişte bulunur: "Birbirlerini görmüş beğenmişler. Adet olsun diye bize de soruluyor" Eskiden isteme ciddi bir şeydi kız verilmeyebilirdi.

"GELİNİ BEĞENMEYİP KAÇAN DAMAT OLMUŞ"

Görücü usulü evlilikte bazen damadın gelini beğenmediğini söyleyen Ekinci, bir damadın kaçtığını söyledi. Ekinci, "Bir gelin aldık naçar, Zübeyir gelinden kaçar" diye bir türkü de vardır. Böyle şeyler nadir de olsa oluyor."

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...