“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi

Kültür - Sanat Haberleri  / Ajanslar, Türkiye Gazetesi

Osmanlı Devleti'nin Surre Emini adıyla bilinen İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardım ve armağanlarını götüren alaya ait eserlerin bulunduğu “Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisi açıldı.

Osmanlı Cihan Devleti'nin Surre Emini adıyla bilinen İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardım ve armağanlarını götüren alaya ait eserler, Türk ve İslam Eserleri Müzesinde sergilenmeye başladı.

İl Kültür ve Turizm Bakanlığı Müdürlüğü ve Bağcılar Belediyesinin ortaklaşa hazırladığı sergi, geniş bir katılımla açıldı.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 1. Resim

İLK SURRE ALAYI MEHMED ÇELEBİ BAŞLATTI

Osmanlı padişahları her yıl ramazan ayında bu alayı özenle hazırlatır, dualar, naatlar ve gözyaşları eşliğinde Hicaz'a yolcu ediyorlardı.

İlk Surre Alayı Çelebi Sultan Mehmed tarafından gönderildi. Sonra gelen padişahlar da -eğer sefer, harp gibi bir durum yoksa- bu geleneği devam ettirerek gönderiyorlardı.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 2. Resim

"OSMANLI İHTİYACI OLAN HER MİLLETİN YANINDA OLMUŞTUR"

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “Alay deyince askeriyedeki alayı düşünmeyin kilometrelerce uzunluğunda hem sarayın hem padişahın aynı zamanda halkın da hediyelerini verdikleri ve ulaştırılması için dua ettikleri bir alay hacılarımızla birlikte. Bunu biraz da günümüzü de yansıtmak lazım.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 3. Resim

Osmanlı dini, dili, ırkı ne olursa olsun yardımca ihtiyacı olan her milletin yanında olmuştur. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti de bunu yapıyor. Arakan’dan Filistin’e kadar yardım konvoylarıyla bu yardımı ulaştırmak için büyük bir savaş veriyoruz. Bunun dünyaya ortak bir mesaj olarak gitmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 4. Resim

"KİMLİĞİMİZİ VE KİŞİLİĞİMİZİ HATIRLATACAKTIR"

Programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “İnanıyorum ki Surre Alayları, Osmanlı Devletinin hakimiyet alanını İslam dünyasının dağınıklığını ve Gazze, Filistin’de yaşanan ortamda kıymetini bir kere daha hatırlatacak. Tarihi kimliğimizi ve kişiliğimizi hatırlatacaktır, diye düşünüyorum” dedi.

41 PÂRE TOP ATILIRDI

Surre-i Hümayun, Dârü's-Saâde Ağalarının sorumluluğu altında hazırlanır ve merasim ile gönderilirdi. Merasim sırasında bulunması gereken kimseler bir gün önceden Dârü's-Saâde Ağası ve Kethüda Bey tarafından yazılı olarak davet edilirdi.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 5. Resim

Surre'nin Üsküdar'a geçirilmesi için Kireç Kapı İskelesi'nde gemi hazırlanır. Mekke Şerifine verilmek üzerine mektup yazılır ve Surre Alayı'nda görevlendirilenlere hil'atler giydirilirdi. Gönderilecek para ve eşyalar teslim edilir, hazırlıklar tamamlanırdı.

Seyahatten önce Saray'da iftar verilir ve yemekten sonra padişahın gelmesi beklenirdi. Padişah geldikten sonra gönderilecek hediyeler ve bunların kayıtlı olduğu defterler 'Surre Emini'ne teslim edilirdi. 

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 6. Resim

Bu esnada Kur'an-ı Kerim ve naatlar okunur, adaklar kesilir, tekbir getirilir ve dualar edilirdi. Hediyelerin yükleneceği Surre'nin develeri son derece süslenmiş donatılmış bir şekilde Padişah'ın oturduğu Kubbe-i Hümayun'un önünden geçirilirdi.

Bundan sonra develer sıra ile Bab-ı Hümayun'dan çıkarılır, Kireç Kapı İskelesine götürülür, burada tekrar dualar edilir, hazırlanan gemi ile Üsküdar'a geçilirken 41 pare top atılarak uğurlanırdı.

“Surre Alayları: İstanbul’dan Haremeyn’e Kutsal Yolculuk” sergisine yoğun ilgi - 7. Resim

TİEM ve İstanbul Türbeler Müdürlüğü envanterindeki eserlerin de ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu sergi, 14 Nisan'a kadar görülebilecek.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Ajanslar, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...