Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dondurucu soğukta Rus işgalinden kaçış

Düzenleyen:
Dondurucu soğukta Rus işgalinden kaçış

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Prof. Dr. Halil Değertekin'in "Muhacirler" adlı kitabından yola çıkılan belgesel, Bitlis'in Rahva bölgesinde kar-kış demeden Rus işgalini yaşayan ailelerin dramını konu ediniyor.

Rus işgali sırasında Muş’un Varto ilçesinden kaçan bir aile özelinde yöre halkının yaşadıklarını konu alan "Muhacirler" adlı belgeselin çekimleri, Bitlis’te devam ediyor. Prof. Dr. Halil Değertekin'in aynı adlı eserinden yola çıkılarak kayıt altına alınan belgeselde, Van Devlet Tiyatrosu ile yöre halkı oynuyor. Bitlis'in Rahva bölgesinde başlayan çekimler, hem kış hem de bahar aylarında olmak üzere iki mevsimlik bölümleri kapsıyor. Konuyla ilgili bilgi veren yönetmen Nurtaç Erimer, Rus işgalinden kaçan bir ailenin dramatik öyküsünü anlattıklarını söyledi. “1915 yılına ait 'Muhacirler' adlı belgeseli çekiyoruz” diyen yönetmen Erimer, “Rus işgalinden kaçan, Bitlis'ten ve Muş'un Varto ilçesinden çıkan bir ailenin yaşadıkları yani... Bu yöredeki bir gerçeği anlatmaya çalışıyoruz. Ama dramatik öğeler taşıdığı için oyuncularla çalışıyoruz” bilgisini verdi. Dönem filmi çekmenin zorluklarına da değinen Erimer, “Hem bu hem de diğer taraftan tabiat şartları oldukça zorluyor. Umarım istediğimiz gibi gerçeği yansıtabiliriz” ifadesini kullandı. 100'e yakın bir ekiple çalıştıklarını vurgulayan Nurtaç Erimer, “Çoğu arkadaşımız TRT'den. Dışarıdan da arkadaşlarımız var tabii ki. Yöreden insanlar. Bu yörenin insanları profesyonel figürasyon olmadıkları için onlarla birlikte bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Geniş bir kadroyla çalışıyoruz; zira bu bir dönem filmi olacak” diye konuştu. 

Dondurucu soğukta Rus işgalinden kaçış

KARDA 3 AY YÜRÜMÜŞLER

Rus işgali sebebiyle evlerini barklarını terk etmek zorunda kalan insanların yol boyunca yaşadıkları sıkıntıları belgeselle dile getirdiklerini ifade eden yönetmen Nurtaç Erimer, “Bir düşünün. 3 ay karda kışta yürümüşler. Bunun bir de baharı var. İki sefer 1915'e ait dramatik unsurlar ve günümüz kısmı var tabii ki" şeklinde konuştu. 

 

2020 BAŞINDA EKRANDA OLUR

Dramatik bir belgesel çektiklerini belirten Prodüktör Cafer Şanal, “Bitlis'e kalabalık bir ekiple geldik. Valilik, üniversite, Bitlis halkı ve Türk Kızılayı'ndan çok büyük destek aldık. Bu yılın sonunda ya da 2020 başlarında ekranlarda olacak inşallah” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...