Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Yıldız oyuncu Nicole Kidman’ın tükenmiş bir polis dedektifini canlandırdığı ‘Destroyer’ filmi zamanda gelgitlerle dolu, kasvetli bir suç dramı. Daha ziyade duygusal bir tahlil yapma işine girişilen eserde, karmaşık ama seyredilesi bir ton yakalanıyor.

MURAT ÖZTEKİN

BÜYÜK HESAPLAR MAZİDE KALMAZ
Hafızalarımızdaki, hayattan el etek çekmiş yorgun kahramanların yeniden kavgaya karıştığı suç filmlerine kadınsı bir ilave geliyor… Amerikalı kadın yönetmen Karyn Kusama, bu klişedeki ‘eşitsizliği’! ‘Destroyer’ filmiyle gideriyor!
‘Girlfight’ ve ‘Davet’in dışında sinematografisinde kayda değer bir sinema filmi bulunmayan Kusama, yıldız oyuncu Nicole Kidman’ı başrolüne koyduğu eserinde, mazisinden gelen bir düşmanla hesaplaşamaya kalkan, çökmüş bir dedektifin hikâyesini işliyor. Filmde Kidman’a Tatiana Maslany, Sebastian Stan, Toby Kebbell ve Scoot McNairy gibi isimler refakat ediyor.

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

UCUBE DEDEKTİF
Nicole Kidman’ın canlandırdığı Erin karakteri, alkolik bir polis dedektifidir. Her hâliyle tükenmiş ve bu suretine de bariz bir şekilde yansımıştır. Genç bir polisken, arkadaşı Chris ile birlikte bir soygun çetesine muhbir olarak sokulan dedektif Erin, yaşadığı başarısızlıktan sonra bir ucubeye dönüşmüştür. Bir de zararlı arkadaşlara bulaşan kızının durumu, canını fena şekilde sıkmaktadır.
Erin, filmin açılışında, kendi mesuliyetinde olmayan bir cinayet mahalline girer. Ensesinde üç noktalı dövme bulunan cesedi görünce “Katili biliyorum” diye arkadaşlarına fısıldar. Ama berbat durumdaki kadını ciddiye alan kimse yoktur. Ardından kendisine eski maceralarını hatırlatacak, boyalı bir dolar postalanır. Erin, artık eskiden içine girdiği suç çetesinin lideri Silas’ın geri döndüğüne kanaat getirir. Kadın dedektif, eski defterleri açıp, onu bitirmeyi kafasına koyar. Nerede olduğu bilinmeyen Silas’ı bulmak içinse bağlantılarını kullanır. Filmde bu noktalarda sık sık flashback’lerle geçmişe dönülür. Yaşananlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Erin, Silas’ın izini sürerken ister istemez yeni belaların içerisine girer…

NICOLE KIDMAN’I BÖYLE GÖRMEDİNİZ
‘Destroyer’ın çarpıcı yönü şüphesiz başroldeki Nicole Kidman’ın oyunculuğu… Yönetmen Kusama, kolay kolay unutulmayacak bir karakter meydana getiriyor; Kidman, neredeyse kendisini tanıyamayacağımız bir makyajla karşımıza çıkıyor. Daha önce “Saatler” filminde takma burunla Virginia Woolf’a dönüşen Kidman’ın bu defa yüzü kırışıp sertleşmiş, gözleri çökmüş, bakışları kinlenmiş… Ama usta oyuncu bu suretin hakkından başarıyla gelmiş. Güçlü performansıyla âdeta bir zombiyi ayağa kaldırmış.

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

ZAMANDA GELGİTLER RUHUNUZU SIKACAK
Bir vicdan azabıyla intikam hikâyesini derinlerden getiren filmin tamamını saran nihilist ve kasvetli atmosfer ruhunuzu sıkacak cinsten. Ancak eserdeki asıl sıkıntı, geçmişle bugün arasında gidip gelinirken yaşanıyor. Bu flashback’lerde, ortaya karmaşık bir ton çıkıyor. Fakat yönetmenin daha ziyade duygusal bir tahlil yapma işine giriştiği eser, yine de kendini seyrettiriyor. Filmde derinlerde bir eşitlik mesajı olsa da bu ders verme şekline dönüştürülmüyor.

KUZEY KUTBU'NDA SÜKÛTİ MÜCADELE
Karlı ortamlarda geçen hayatta kalma filmleri denilince akıllarda ‘Yaşamak İçin’, ‘Diriliş’, ‘Gri Kurt’ gibi filmler sıralanır. Brezilya asıllı YouTube yıldızı Joe Penna da ilk uzun metrajlı filmi ‘Arctic’le bu eserlere yeni ama sessiz bir yenisini ekliyor.

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

Filmde, uçağı Kuzey Kutbu’na düşen bir adamın, dondurucu soğuktaki mücadelesi işleniyor. Çok az diyaloğun olduğu eserde, Mads Mikkelsen ve Thelma Smáradóttir başrolleri paylaşıyor. Filmde, Overgård isimli bir adamın jeti çakılmıştır. Hakkında pek bir şey bilmediğimiz adam, balık yiyip uçakta yatarak kurtarılmayı bekler. Etrafa yardım için işaretler çizer ve yüksek bir tepeden sinyal gönderir. Bir gün kurtarma helikopterinin etrafta dolaştığını görür; bağırıp, çağırıp fark edilmeyi başarır. Ancak kurtarma helikopteri de yoğun tipide düşer. Overgård, büyük bir hayal kırıklığına uğrarken artık yanında zor durumda olan bir kadın vardır.


Beyaz manzaranın görsel gücünü sonuna kadar kullanan film, buna rağmen derdini sessiz bir şekilde anlatmakta zorlanıyor. Mads Mikkelsen’in sahici performansına sahne olan ‘Arctic’, beklentilerin biraz altında kalsa da türünün hayranlarını kendine çekecektir.

İYİLİK EDEN HEP KÖTÜLÜK MÜ BULUR!
‘Ağlatan Oyun’ filminden tanıdığımız İrlandalı yönetmen Neil Jordan, bu defa âdeta “Merhametten maraz doğar” sözünü film yapmış. Jordan’ın senaryosuna da katkıda bulunduğu ‘Greta’ filmi, bulduğu çantayı sahibine ulaştırdıktan sonra başı sıkıntıdan kurtulmayan iyi niyetli bir kızın hikâyesini işliyor.

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

Filmde, Isabelle Huppert, Chloe Grace Moretz ve Maika Monroe gibi isimler rol alıyor. Nazik bir genç kız olan Frances, bir gün metroda kadın çantası bulur. Çantanın içerisindeki kartlar onu, Greta adlı yaşlı kadının evine götürür. Fransız bir piyano öğretmeni olan yaşlı kadın, büyük bir yalnızlık çekmektedir. Zaten yakın bir zamanda annesini kaybetmiş olan genç Frances, Greta’yla kısa bir müddet içerisinde arkadaş olur. Ancak evde başka çantalar olduğunu gören genç kız, bir korku sarmalının içerisinde dâhil olur.

TÜRKİYE'DEN 'DÖNÜŞÜM' HİKAYESİ
Yönetmen koltuğunda genç sinemacı Ali Vatansever’in oturduğu ‘Saf’, Türkiye’den bir ‘dönüşüm’ hikâyesi anlatıyor. Kentsel dönüşümü arka plana alarak mülteci problemine de temas eden filmin oyuncu kadrosunda Erol Afsin, Saadet Işıl Aksoy ve Onur Buldu gibi isimler yer alıyor.

Sinemada bu hafta | 19 Nisan

Filmdeki hikâye şöyle: Kâmil ile Remziye, Fikirtepe’de bir gecekondu mahallesinde yaşayan evli bir çifttir. Kendi hâlinde ama oldukça fakir bir adam olan Kâmil, kovulan Suriyeli bir kepçe ustasının yerine işe başlar. Halk semtte kentsel dönüşüme karşı çıkarken Kâmil işine konduğu Suriyeliye karşı bir empati geliştirmeye başlar. Nihayet evine yemek götürerek suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışır. Ama mülteci adam onu affetmez. Eşiyle birlikte arada kalan Kâmil’in iç dünyasında bir değişim başlar.

ULUÇAY’IN ESERİ DOĞAN’A EMANET
Yönetmen koltuğunda genç sinemacı Ali Vatansever’in oturduğu ‘Saf’, Türkiye’den bir ‘dönüşüm’ hikâyesi anlatıyor. Kentsel dönüşümü arka plana alarak mülteci problemine de temas eden filmin oyuncu kadrosunda Erol Afsin, Saadet Işıl Aksoy ve Onur Buldu gibi isimler yer alıyor. Filmdeki hikâye şöyle: Kâmil ile Remziye, Fikirtepe’de bir gecekondu mahallesinde yaşayan evli bir çifttir. Kendi hâlinde ama oldukça fakir bir adam olan Kâmil, kovulan Suriyeli bir kepçe ustasının yerine işe başlar. Halk semtte kentsel dönüşüme karşı çıkarken Kâmil işine konduğu Suriyeliye karşı bir empati geliştirmeye başlar. Nihayet evine yemek götürerek suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışır. Ama mülteci adam onu affetmez. Eşiyle birlikte arada kalan Kâmil’in iç dünyasında bir değişim başlar.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ
¥ ‘Lanetli Gözyaşları’
¥ ‘O İş Bende’
¥ ‘Hello Kitty’
¥ ‘Meteler’
¥ ‘Kuklalı Köşk’
¥ ‘Hayatta Olmaz’

EN ÇOK SEYREDİLENLER
¥ ‘Hababam Sınıfı Yeniden’ 52 bin 374
¥ ‘Shazam! 6 Güç’ 51 bin 79
¥ ‘Hellboy’ 47 bin 956
¥ ‘Hayvan Mezarlığı’ 46 bin 159
¥ ‘Büyük Macera’ 34 bin 15

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...