2020'de kazı bereketi: 6000 eser artık müzelerde

Düzenleyen:
2020'de kazı bereketi: 6000 eser artık müzelerde

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Pandemiye rağmen 2020'de gerçekleştirilen kazı ve araştırma çalışmalarında tarih aydınlanmaya devam etti.

MURAT ÖZTEKİN

Türkiye genelinde yapılan çalışmalarda 6 bin 437 eser, müze envanterlerine girdi. Myra kazılarındaki 2 bin 200 yıllık pişmiş toprak buluntulardan Laodikeia'daki 20 asırlık portreye, Yeşilova Höyüğü kazılarındaki 8 bin yıllık figürinden Kültepe-Kaniş'ten çıkarılan 4 bin 300 yıllık mermer idollere kadar binlerce eser, gün ışığına kavuşturuldu. Medeniyetlerin beşiği Anadolu'da bu yıl 118 yerli ve 21 yabancı kazı yapıldı. Müze Müdürlükleri başkanlığındaki 44 çalışma ile arkeolojik kazıların toplam rakamı 183 oldu. Müze Müdürlükleri başkanlığında bu yıl 139 kurtarma kazısı, 12 kamu yatırım alanı kurtarma kazısı ve 50 sondaj kazısı gerçekleştirildi. Denizlerde ise 5 su altı kazısı yapıldı.

KÜTAHYA İLK SIRADA
Kütahya Müzesi, kazı çalışmalarından elde edilen envanterlik eser sayısı bakımından bu yıl ilk müze olarak kayıtlara geçti. Kütahya Seyitömer Höyüğü'nde, gerçekleştirilen kurtarma kazısı çalışmalarından 2 bin 569 eser, Kütahya Müzesi envanterine kaydedildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...