Türk sineması yerli dizilerin çok gerisinde

Türk sineması yerli dizilerin çok gerisinde

KÜLTüR - SANAT Haberleri

TRT’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği “12 Punto TRT Senaryo Günleri” dünyadan sinemacılarının katılımıyla dün başladı.

MURAT ÖZTEKİN

Faaliyet İstanbul Feriye Sinemasında yapılan bir toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıda konuşan TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, yarışma hakkında bilgi vererek “İlk iki senede toplamda ortak yapım, ön alım ödülü ve uluslararası Türk payı ortaklığı olarak toplamda 21 ödül verdik. Şimdi organizasyona devam ediyoruz.  Zannediyorum uluslararası festivallerde etkili olacak Türk filmlerinin yolunu açmış olacağız. Amacımız sadece fon sağlamak değil, aynı zamanda eğitim vermek. Türk sinemasının dünyayla buluşmasını amaçlıyoruz. Çünkü Türk sineması beklediğimiz noktada değil. Dünyanın ikinci büyük dizi ihracatçısıyız ama yerli sinema, temsil kabiliyeti olarak dizilerin bulunduğu noktanın yarısına bile gelemedi” diye konuştu.

YURT DIŞINDA DA TEMSİL EDEBİLECEKLER ÖNCELİKLİ
Yerli sinema çevrelerinde ideolojik saplantılarla hareket edildiğine de vurgu yapan Yavuz “Festivallerde biz buna rastlıyoruz. Mesela ‘Omar ve Biz’ filmimiz Antalya Film Festivali’nde çok yoğun eleştiri aldı ama sonra Arjantin, Paris ve Varşova gibi yerlerde yapılan festivallerden çok iyi ödüllerle döndü” diye konuştu. TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise uluslararası potansiyeli olan, Türk sinemasını yurt dışında da temsil edebilecek projeleri seçmeye çalıştıklarını söyledi.

ÜÇ ORTAMDA YAPILIYOR
12 Punto TRT Senaryo Günleri, dokuz farklı ülkeden katılımla üç ayrı platformda yapılıyor. Paneller, masterclass’lar, söyleşiler ve sunumların bir kısmı online ortamda gerçekleştirilecek. Online faaliyetlerin bir kısmını ise seyirciler fiziki mesafeye uygun bir şekilde İstanbul Feriye Sinemasında seyredebilecek. TRT 2’de de her akşam naklen yayın ve özel programlar olacak.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...