Ata yurdunda kültürel kucaklaşma

Ata yurdunda kültürel kucaklaşma

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal ve Reis Çelik gibi Türk sinemacılar geçen hafta Taşkent Film Festivali için ata topraklarındaydı. Dizi ve filmlerden Türkçe öğrendiğini söyleyen Özbekler, Türk yönetmen ve oyunculara âdeta sevgi gösterisinde bulundu.

MURAT ÖZTEKİN | TAŞKENT

Özbekistan’ın bozkırlarında otomobille ilerlerken, şoförlüğümüzü yapan genç adam, bizimle Türkçe konuşmaya başlıyor. Şaşırıp, nasıl Türkçe öğrendiğini sorduğumuzda gülümseyerek “Türk film ve dizilerinden!” diyor.  Ama “Çukur” ve benzerlerini daha çok seyrettiğini söylüyor!
Türk dünyasının manevi merkezi Özbekistan, Türkiye’ye ve sinemasına en çok rağbet gösterilen memleketlerden biri. Bu rağbet ve sevgi ise geçtiğimiz hafta bir kucaklaşmaya dönüştü.
Türk sinemacılardan meydana gelen bir topluluk, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan’la birlikte 23 sene sonra tertiplenen 13. Uluslararası Taşkent Film Festivali için ata topraklarındaydı... Festivalde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Yerli Düşünce Derneği tarafından “Türkiye Özel Bölümü” gerçekleştirildi.  Türkiye aynı zamanda şeref misafiriydi…

USTALAR BİR ARADA
Kimler orada değildi ki? Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal, Reis Çelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Özcan Deniz, Erkan Petek Kaya, Oktay Kaynarca... Hepsi hem filmleriyle hem de özel programlarla Özbek sinemaseverlerle buluştu. Kırmızı halıda Türk sinemacılar peş peşe ilerlerken, Özbekler tanıdık bir dost görmüşçesine fotoğraf çekme yarışına girdiler. Politik sebeplerle uzun yıllar film festivallerinden uzak kalan Özbekistan’da, 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşen faaliyetin gözdesi hâliyle Türk sinemacılardı...

Ata yurdunda kültürel kucaklaşma
Özbekistan Türkiye Film Günlerinin açılışında yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Özbek kıyafeti giydi...

BİZİ AĞABEY GİBİ GÖRÜYORLAR
Festival çerçevesinde Taşkent’te bulunan Ercan Kesal, sorularımızı cevaplayarak “Bu ülke uzun yıllar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin içerisine kaldı. Dolayısıyla insanların kendilerini ifade etme alanı kısıtlandı. İyi bir yerellik yakalamıyorsanız, oradan evrensellik çıkaramazsınız. Özbekler bu bahtsızlığı yaşadılar. Şimdi bir çaba içerisinde olduklarını görüyorum. Umarım, kendi yerelliklerini yaşarlar ve üretime yansıtırlar” diyor. Usta oyuncu ve yönetmen “İnsanlar burada bizi ağabey gibi görüyorlar ve katıksız bir muhabbetle yaklaşıyorlar” derken röportajı kesip kendisine “Abi, sizi çok seviyorum” diye hitap eden bir Özbek, fotoğraf çektirmek için sıraya geçiyor. Kesal ise sözlerine şöyle devam ediyor: Bize verilen kıymeti, sorumluluk hissiyle değerlendirmemiz lazım.Onlar bizi ağabey olarak gördüyse, demek bizim kardeşimiz. Hikâye bu kadar basit…

Ata yurdunda kültürel kucaklaşma
Ercan Kesal sorularımızı cevapladı.

ANADOLU’DA GİBİYİM
Oyuncu Oktay Kaynarca ise Türkiye ile Özbekistan’ın ortak bir kaderi paylaştığını vurgulayarak “Bu coğrafyadaki insanların kaderleri birbirine benzer. Bunu hissetmeleri durumunda bu ülkeler lehine birçok şeyin çok hızlı değişeceğine inananlardanım. Bunun çok büyük bir güç olduğuna inanıyorum. Burada Anadolu’daymış gibi karşılanmaya alıştım. Kendi topraklarımda gibi geziyorum” diyor.

Ata yurdunda kültürel kucaklaşma
Metin Gündoğdu

TÜRK DÜNYASINA ORTAK SİNEMA FONU GEREK

Orta Asya’nın farklı ülkelerinde düzenledikleri film haftalarıyla Türk dünyasının kültürel olarak kucaklaşmasını sağlayan Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu “Ata yurdumuzla irtibat hâlinde olma düşüncesiyle dönemin Kültür Bakanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun öncülüğünde altı sene evvel yola çıktık. Sinema ve kültür vasıtasıyla tekrar ata yurdumuzdaki insanlarla bir araya gelebileceğimizi gördük. Şimdi Taşkent Film Festivali’yle bunu belli bir noktaya taşıdık” diyor.  
İŞLENECEK HİKÂYEMİZ ÇOK
Hedeflerinin Türk dünyasında çekilecek sinema filmleri ve TV dizileri için ortak bir fon oluşturmak olduğunu söyleyen Gündoğdu “Müşterek değerlerimizi ortaya çıkarma ve sinema üzerinden birlikteliğimizi biraz daha ileriye taşıma düşüncemiz var. Bunun için ortak bir sinema fonu oluşturulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mız da bir an önce bu fonun oluşturulmasını istiyor. Ortak fon meydana getirildiği takdirde Türk dünyasındaki önemli hikâyeler ve değerler beyazperdeye taşınabilecek. Hoca Ahmed Yesevi, Şah-ı Nakşibend ve İmam Matüridi gibi değerlerimizi yeninden gün yüzüne çıkarıp bunu sinema ve TV dizleri yoluyla gündeme taşımamız lazım. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan, buna çok destek veriyor. İnşallah en kısa zamanda bir fon oluşturacağız” ifadelerini kullanıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...