Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sanatın altın günleri: Satışlar rekor kırıyor

Sanatın altın günleri: Satışlar rekor kırıyor

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Dünyada 2,7 milyar dolarlık satış rakamına ulaşan sanat dünyası, Türkiye’de de altın günlerini yaşıyor. Yeni sanat galerileri peş peşe açılırken, en çok eseri bu sene sattığını söyleyen ressam var.

MURAT ÖZTEKİN

Pandemi dönemi sahne sanatçıları için zor geçse de işler tersine dönüyor… Özellikle plastik sanatlarla uğraşan sanatçılar, hem üretim hem de satış noktasında ‘parlak’ günler geçiriyor. Geçtiğimiz ay Artprice tarafından yayınlanan yıllık rapora göre; bütün dünyada son bir yılda sanat eserleri satışı 2,7 milyar dolara çıkarak rekor kırmıştı. Bu satışta dijital mecraların ve NFT temelli eserlerin büyük rolü oldu. Türkiye’de ise yeni sanat galerileri peş peşe kuruluyor; fuar ve sergi açılışlarına yetişilemiyor.

TEMELDE İNTERNET VAR
Son olarak geçtiğimiz günlerde kapılarını açan Galeri Apollon’un kurucusu Türk kökenli Belçikalı ressam Karl Talip Kara, pandemi döneminde sanat dünyasının hiç durmadığını söylüyor. İnternet dünyasının plastik sanatlarla uğraşan sanatçılara yeni kapılar araladığını kaydeden Kara “Bugünlerde sanal âlem hayatımızda daha çok yer alıyor. Ben de revaçta olan sanal mecralar sayesinde pandemi döneminde son beş yılın en çok eseri satışını yaptım. Yeni dönem, Şişli’deki bir galeriden ABD’ye eser ulaştırmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdi” ifadelerini kullanıyor. 

Sanatın altın günleri: Satışlar rekor kırıyor
69 milyon dolara satılan Beeple'ın The First 5000 Days isimli eseri en pahalı satılan NFT olarak zirvede

“İNANILMAZ HAREKETLİLİK”
Geçtiğimiz aylarda kapılarını açan Ruberu Art Gallery’nin kurucusu ve sanat eleştirmeni İsmail Erdoğan ise “Şu an sanat dünyasında inanılmaz bir hareketlilik söz konusu” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Pandemi sürecinde bazı insanlar fakirleşse de zenginleşen insanlar oldu. Böylece sanat piyasasında koleksiyoncular varlıklarını devam ettirirken, onların içerisine yeni bir kitle eklendi. Kendilerine yönelik yapılan bazı işler de başarılı oldu ve böylece piyasa büyüdü. Bunları genellikle genç bir kitle olarak tanımlamak mümkün.”
NFT sanat eserlerinin sanat piyasasına tesir ettiğini de anlatan Erdoğan “Sağlıklı bulmuyorum ama dünya bambaşka bir yere doğru gidiyor, algılar değişiyor. Sanal olan şeylerin bu kadar karşılık bulduğunu düşünürsek, NFT sanat eserleri neden kalıcı olmasın diyorum” şeklinde konuşuyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...